Kerrostaloyhtiöiden hoitokulut nousivat seitsenkertaista vauhtia inflaatioon nähden

Asunto-osakeyhtiöiden ja etenkin kerrostaloasunto-osakeyhtiöiden hoitokulujen nousuvauhti oli viime vuonna moninkertainen inflaation ja palkkojen nousuvauhtiin verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen tilastoista.

Asunto-osakeyhtiöiden ja etenkin kerrostaloasunto-osakeyhtiöiden hoitokulujen nousuvauhti oli viime vuonna moninkertainen inflaation ja palkkojen nousuvauhtiin verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen tilastoista.

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 4,0 prosenttia vuodesta 2013 ja kerrostaloasunto-osakeyhtiöissä hoitokulut nousivat edellisvuodesta peräti 7,3 prosenttia. Kuluttajahintaindeksin nousuvauhti oli puolestaan viime vuonna keskimäärin 1,0 prosenttia ja ansiotasoindeksin nousu 1,5 prosenttia.

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut olivat vuonna 2014 keskimäärin 4,15 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Kerrostaloissa hoitokulut olivat keskimäärin 4,87 euroa neliöltä ja rivitaloissa 3,15 euroa.

Kerrostaloissa hoitokuluista suurin suhteellinen osuus, 24,2 prosenttia, meni korjauksiin. Lämmityksen osuus hoitokuluista oli 22,5 prosenttia ja vedenkäytön 8,0 prosenttia.

Rivitaloissa puolestaan lämmityksen osuus kuluista oli suurin, 23,6 prosenttia, kun korjauksiin meni 20,7 prosenttia ja muihin kuluihin 22,3 prosenttia.

Kerrostaloasunto-osakeyhtiöiden pääasiallisen tulonlähteen muodostivat hoitovastikkeet, jotka olivat vuonna 2014 keskimäärin 3,98 euroa neliöltä kuukaudessa. Asuinhuoneistojen hoitovastikkeet nousivat 6,2 prosenttia vuodesta 2013. Hoitovastikkeiden osuus yhtiöiden varsinaisista tuotoista oli 84,7 prosenttia. Vuokrien osuus oli 5,5 prosenttia ja käyttökorvausten 9,4 prosenttia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kerrostaloyhtiöiden hoitokulut nousivat seitsenkertaista vauhtia inflaatioon nähden”

  1. Olisi hyödyllistä tietää myös isännöinnin ja hallinnon kustannusten kehitys vuositasolla. Isännöintifirmojen ilmoitukset kuukausimaksujen korotuksista ovat viime aikoina olleet huomattavasti suurempia kuin palkkojen nousu tai yleinen kustannuskehitys. Mitähän viralliset tilastot tästä kertovat ?

  2. OIkein hyvä kysymys nimimerkiltä KTO.

    Selvitimme Tilastokeskuksen tietokannoista taloyhtiöiden hallintokuluja, ja ilmeni, että ne ovat nousseet viime vuosina vielä lähes tuplavauhtia hoitokuluihin verrattuna. Valitettavasti nimenomaan isännöintiä koskevia kuluja ei saa Tilastokeskuksen luvuista erikseen, mutta joka tapauksessa ne muodostavat suurimman osan hallintokuluista.

    Kirjoitimme aiheesta erillisen jutun. Se löytyy oheisesta osoitteesta:

    https://www.rakennuslehti.fi/2015/09/raju-nousu-taloyhtioiden-isannointikuluissa-viime-vuosina/

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat