Pamonin toimitusjohtaja Tatu Hartikaisen mukaan ekosuunnitteludirektiivi tuo mukanaan suuria muutoksia ilmanvaihtokoneiden myyntiin ja markkinointiin.

EU:n tiukka hyötysuhdevaatimus kieltää perinteisten ristivirtakoneiden valmistuksen

Ilmanvaihtokoneiden hyötysuhdevaatimukset kiristyvät vuodenvaihteessa. Euroopan Unionin ekodirektiivi nostaa lämmöntalteenoton minimihyötysuhdevaatimuksen 67 prosenttiin.

Kirjoittaja(t) Johanna Aatsalo

Tiukempi hyötysuhde muuttaa ilmanvaihtokoneiden markkinoita, sillä pienemmillä hyötysuhteilla toimivien koneiden valmistus kielletään. Tämän vuoden aikana tilatut laitteet saa edelleen kuitenkin toimittaa eikä toimituksille ole asetettu takarajaa.

”Ei-pyörivillä lämmöntalteenottimilla varustetuilla koneilla vaatimus on tähän asti ollut 45. Perinteisten ristivirtakoneiden valmistaminen ja myyminen kielletään. Niiden tilalle tulevat vastavirtakennokoneet”, Kair-tuotteita valmistavan Pamonin toimitusjohtaja Tatu Hartikainen kertoo.

Pyörivillä lämmöntalteenotoilla varustetut laitteet ovat täyttäneet määräykset jo ennen direktiiviä. Niitä ei ole voitu kuitenkaan käyttää ilmavirtojen lievän sekoittumisen vuoksi esimerkiksi sosiaa-litiloissa tai kerrostalojen keskitetyssä ilmanvaihdossa.

Tuleva muutos on vauhdittanut myös ilmanvaihtokoneiden tuotekehitystä. Esimerkiksi Pamon on kehittänyt Kair-tuotteisiinsa ilman esilämmitystä toimivan huurtumattoman kennon. Menetelmä on ennestään tuttu ristivirtakoneissa, mutta Pamonin selvitysten mukaan se on ottanut menetelmän käyttöönsä vastavirtakennokoneissa ensimmäisenä maailmassa.

”Mittaamme kennon todellista huurtumista paine-eromittauksella. Kun kenno lähtee huurtumaan, paine-ero kasvaa. Kehitimme automatiikan, jossa osa tuloilmasta otetaan kennon ohi ja osa kennon kautta. Kaikki poistoilma menee kennon läpi, ja sillä sulatetaan tarvittaes-sa kenno. Esilämmityksen poistolla saamme vähennettyä sähkön tarvetta”, Hartikainen selvittää.
Yritys tuo myös kaikkiin koneisiin tarjolle lohkosulatuksen, jota ei aiemmin ole ollut esimerkiksi pakettikoneissa tarjolla.

Lue lisää miten muutos vaikuttaa esimerkiksi koneiden kokoon Rakennuslehti nro 22 / 16.10.2015

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “EU:n tiukka hyötysuhdevaatimus kieltää perinteisten ristivirtakoneiden valmistuksen”

  1. Pyörivien kennojen heikko kosteudenpoistokyky pakkasilla on ollut heikko, mikä lisää sisäilman kosteuspitoisuutta. Suurten lämmöneristepaksuuksien sekä tavanomaisen rakentamisen ja ylläpidon epävarmuuden kanssa kombinaatio ei kuulosta hyvältä. Direktiivit tehdään hyvin pitkälti lämpimämpien maiden johdolla. Onneksi laitteita kuitenkin kehitetään, mutta laitetta pitäisi vielä aina osata käyttää ja huoltaa. Kaikki ”yhteiseuroppalaiset” ratkaisut eivät välttämättä sovellu Suomen oloihin.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi