Rakennusyhtiö ja sen pomot saivat sakot nojatikkaiden käytöstä kulkutienä

Pirkanmaan käräjäoikeus on 1. lokakuuta tuominnut tamperelaisen rakennusalan yrityksen ja sen toimitusjohtajan sekä entisen työnjohtajan sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus on 1. lokakuuta tuominnut tamperelaisen rakennusalan yrityksen ja sen toimitusjohtajan sekä entisen työnjohtajan sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Rakennusalan yritys tuomittiin 2 500 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja sai 35 päiväsakkoa eli 1 085 euron sakkorangaistuksen ja entinen työnjohtaja 10 päiväsakkoa eli 200 euron sakkorangaistuksen.

Oikeuden käsiteltävänä oli Lempäälässä viime joulukuussa sattunut tikastapaturma. Työntekijä oli työtoveriensa kanssa tekemässä rivitaloon radonin poistoon liittyviä ilmastointitöitä. Hän oli asentamassa huippuimuria vesikatolle. Työntekijä kulki katolle ja sieltä pois irtonaisia nojatikkaita pitkin. Nojatikkaita oli käytetty kulkutienä katolle useiden päivien ajan. Kun työntekijä oli siirtymässä vesikatolta alas tikkaille, ne luistivat jäisellä asfaltilla taaksepäin ja hän putosi selälleen asfaltille ja loukkaantui.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että tapauksessa oli laiminlyöty järjestää työturvallisuusmääräysten vaatima turvallinen kulkutie asennuskohteeseen. Katolla ei myöskään ollut suojakaiteita, eikä työntekijä käyttänyt turvavaljaita köysineen. Putoamisvaaraa ei ollut muutoinkaan poistettu.

Toimitusjohtaja vetosi siihen, että työmaan olisi itse pitänyt hankkia työssä tarvittavat telineet, ja hänen mielestään työntekijöillä oli ollut riittävät toimivaltuudet huolehtia turvallisuuden edellyttämistä toimenpiteistä. Työnjohtaja puolestaan kertoi, että toimitusjohtaja oli määrännyt työn tehtäväksi nojatikkaiden avulla. Lomautus ja potkut olisivat seuranneet, jos hän ei olisi toimitusjohtajaa totellut.

Käräjäoikeus totesi, että toimitusjohtajan käsitys siitä, miten pitkälle työntekijät voidaan vastuuttaa työturvallisuusasioista, ei vastaa työturvallisuuslain määräyksiä. Käräjäoikeus myös uskoi entisen työnjohtajan kertomusta siitä, ettei hänellä ollut oikeasti ollut toimivaltaa päättää esimerkiksi telineiden hankkimisesta kulkutienä käytettäväksi. Häntä tukivat sekä loukkaantuneen työntekijän että asiasta todistajana kuullun työtoverin kertomukset siitä, että työnjohtaja oli ollut ”puun ja kuoren välissä”. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että työnjohtajan olisi tullut valvoa, että katolla työskenneltäessä olisi käytetty turvavaljaita köysineen, koska sellaiset oli työmaalla ollut.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusyhtiö ja sen pomot saivat sakot nojatikkaiden käytöstä kulkutienä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi