Kokeile kuukausi maksutta

Fortum ja Leanheat kehittävät kerrostaloille big dataa ja keinoälyä hyödyntävää lämmitysratkaisua

Fortum ja Leanheat kehittävät kerrostaloille älykästä ratkaisua, jolla voidaan pienentää lämmityskustannuksia asumismukavuudesta tinkimättä ja tehostaa samalla lämmöntuotantoa. Ratkaisussa kerrostaloihin varataan lämpöä edullisena aikana ja hyödynnetään se esimerkiksi kylmänä talviaamuna, kun energia on kalliimpaa.

Fortum ja Leanheat kehittävät kerrostaloille älykästä ratkaisua, jolla voidaan pienentää lämmityskustannuksia asumismukavuudesta tinkimättä ja tehostaa samalla lämmöntuotantoa. Ratkaisussa kerrostaloihin varataan lämpöä edullisena aikana ja hyödynnetään se esimerkiksi kylmänä talviaamuna, kun energia on kalliimpaa.

Kehityshanke etenee syksyn aikana laajaan testausvaiheeseen, jossa on mukana noin 40 asuinkerrostaloa ja 2 000 asuntoa. Hankkeeseen osallistuu Espoon Asunnot, TA-Yhtymä ja Järvenpään Mestariasunnot.

Kehitettävä ratkaisu perustuu kerrostaloon asennettavaan Leanheat-ohjausjärjestelmään ja asuntokohtaisiin lämpötilamittareihin. Ohjausjärjestelmä oppii kerrostalon lämmöntarpeen ja optimoi lämmityksen muun muassa sääennusteen sekä kaukolämmön tuntiperusteisen hintasignaalin avulla. Kokonaistavoitteena on saavuttaa 10-20 prosentin säästö lämmönkulutukseen.

”Leanheat ohjaa talon lämmitysjärjestelmää joustavasti ja älykkäästi sekä huolehtii siitä, että asukkaiden asumisolosuhteet ovat hyvät. Leanheat perustuu sensoriverkostosta kerättävään dataan ja siitä muodostettuun matemaattiseen malliin. Keinoäly mukautuu itsenäisesti rakennuksessa tapahtuviin muutoksiin, kuten remontteihin”,  toimitusjohtaja Jukka Aho Leanheatilta toteaa.

Fortum kokeilee hankkeessa kaukolämmön tuntiperusteista hinnoittelua ja mahdollisuuksia tasoittaa kaukolämmön kysyntää, tuottaa säästöjä asiakkaille ja pienentää ympäristövaikutuksia.

”Lämmöntarve on suurempi esimerkiksi talviaamuisin, jolloin varalämpölaitoksemme käynnistyvät turvaamaan lämmönsaannin kaikille asiakkaillemme. Haluamme selvittää, voimmeko saavuttaa tasaisempaa kulutusta varaamalla lämpöä kiinteistöihin etukäteen. Tällainen kysynnänjousto pienentäisi lämmityskustannuksia ja säästäisi ympäristöä, sillä parhaassa tapauksessa fossiilisia polttoaineita käyttävä varalämpölaitos voidaan jättää käynnistämättä”,   teknologiajohtaja Heli Antila Fortumilta kertoo.

Espoon Asunnot, TA-Yhtymä ja Järvenpään Mestariasunnot ovat mukana kehitystyössä ja pyrkivät hillitsemään asumiskustannusten nousua. ”Uudet ratkaisut, joilla voimme pienentää kustannuksia ja taata samalla asukkaille hyvät asumisolosuhteet ovat erittäin tervetulleita”, sanoo kiinteistöjohtaja Jaakko Kammonen Espoon Asunnoilta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Fortum ja Leanheat kehittävät kerrostaloille big dataa ja keinoälyä hyödyntävää lämmitysratkaisua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat