Kokeile kuukausi maksutta

Joensuuhun puukerrostalo, jos materiaali pärjää kustannusvertailussa

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö KKES rakentaa Joensuun Penttilään 6-kerroksisen vuokratalon.

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö KKES rakentaa Joensuun Penttilään 6-kerroksisen vuokratalon.

Kerrostalo rakennetaan puusta, mikäli puu osoittautuu rakennuskustannusten vertailussa kilpailukykyiseksi.

Toteutuessaan rakennuksesta tulee maakunnan ensimmäinen yli kaksikerroksinen puukerrostalo.

Rakennusprojektiin liittyy Energiatehokas puukerrostalo EAKR-hanke.  Hankkeen avulla tuotetaan monipuolista puurakentamisen tutkimus- ja koulutustietoa. Säätiön yhteistyökumppaneita hankkeen osalta ovat Karelia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto sekä Luonnonvarakeskus.

Joensuun vuokra-asuntomarkkinoilla yli 40 vuotta toimineelle Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiölle vuokrakerrostalon rakentaminen on luontevaa varallisuuden hoitoa. Säätiön omistamalle tontille Joensuun Penttilään rakennettavaan kerrostaloon tulee noin 40 vuokra-asuntoa.

Puolueetonta tietoa puurakentamisesta

KKES on halunnut luoda varsinaisen rakennusprojektin oheen hankkeen, jossa tuotetaan puolueetonta tietoa puurakentamisesta rakennuksen suunnittelusta ja toteutuksesta aina myöhempään elinkaareen asti. Rakennusmateriaalien kustannusvertailu käynnistetään välittömästi.

”Mikäli puurakentamisen kustannukset osoittautuvat kilpailukykyisiksi, kerrostalo rakennetaan puusta. Hankkeessa on tarkoitus soveltaa uusia puurakentamisen innovaatioita ja kestävän kehityksen periaatteita. Tulevaisuuden rakentamisessa ja asumisessa avainasioita ovat muun muassa energiatehokkuus, vähähiilisyys ja elinkaariasuminen. Säätiön rooliin sopii oivallisesti olla edistämässä puurakentamista, lisätä puurakentamisen osaamista ja tuottaa tutkittua tietoa asiasta”, säätiön hallituksen puheenjohtaja Matti Virtaala sanoo.

Energiatehokas puukerrostalo EAKR-hankkeen kustannus on 366 000 euroa. Säätiön rahoitusosuus hankkeesta on noin 110 000 euroa. EU-rahoitusta on noin 256 000 euroa. Varsinaisen kerrostalon kustannusarvio on 5-6 miljoonaa euroa, rakentamiskustannuksista vastaa KKES.

Kerrostalon lopullinen materiaalivalinta tehdään ensi vuoden alkupuolella. Rakennustöiden on määrä käynnistyä keväällä.

Rakennuksen valmistumisaikataulu riippuu valittavasta materiaalista. Mikäli puu valitaan, kerrostalo valmistuu vuoden 2016 lopulla.

Uutta tietoa ja osaamista

Puukerrostalohanke tuo Joensuuhun ainutlaatuisen puurakentamisen oppimis- ja tutkimusympäristön.

”Itä-Suomen yliopiston puumateriaalitieteen yksikkö voi hyödyntää rakennussuunnitelmia yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa muun muassa rakenteiden homeherkkyyden tutkimukseen liittyen. Puurakenteiden terveyden ohella puun biologisen hajoamisen, palonsuojauksen ja kosteuselämisen ymmärtäminen ilmiötasolla koetaan yliopistolla keskeisiksi pitkäjänteisen tutkimuksen aiheiksi, joita alueen merkittävät uudet rakennushankkeet osaltaan tukevat”, Itä-Suomen yliopiston yliopistotutkija Antti Haapala taustoittaa.

”Toteutuessaan kohde toimii merkittävänä tutkimus- ja kehitysympäristönä myös valtakunnan tasolla. Hanke tuottaa uutta tietoa ja osaamista hyödynnettäväksi sekä rakennusinsinöörikoulutuksen että yritysten liiketoimintojen kehittämiseen. Parhaimmillaan kohde toimii ponnahduslautana seuraaville puukerrostalokohteille ja vahvistaa Pohjois-Karjalan imagoa metsäosaamisen keskittymänä”, Karelia-ammattikorkeakoulun puurakentamisen projektipäällikkö Mikko Matveinen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Joensuuhun puukerrostalo, jos materiaali pärjää kustannusvertailussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat