Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen suhdannenäkymät muita aloja paremmat

Suomalaisyritysten odotukset lähitulevaisuudesta ovat pysyneet varovaisina, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n lokakuussa tekemästä suhdannetiedustelusta. Eri toimialoista ainoastaan rakennusyrityksillä on hieman myönteisempiä suhdanneodotuksia.

Rakentamisessakin nykytilannetta kuvataan vielä keskimääräistä heikommaksi, mutta alan suhdannenäkymien saldoluku oli lokakuussa +8, kun se oli heinäkuussa +10. Vahvistuvaa kehitystä odotti nyt 21 prosenttia alasta, ja 13 prosenttia arvioi suhdannekuvan synkkenevän.

Rakentamisessa tuotannon volyymi kasvoi jonkin verran alkusyksyllä. Loppuvuonna ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvun arvioidaan nopeutuvan. Näkymien vahvistumisesta huolimatta tilauskanta on rakentamisessakin vain keskinkertainen.

Rakentamisessa henkilöstömäärä pysyi alkusyksyn aikana likimain ennallaan, ja loppuvuodelle odotetaan pientä kasvua.

Rakentamisessa myyntihintojen arvioidaan pysyvän ennallaan loppuvuonna. Myös kustannustason ennustetaan pysyvän lähes ennallaan. Myöskään kannattavuuteen ei ennusteta merkittäviä muutoksia.

Tuoteteollisuuden suhdanne kohentunut

Rakennustuoteteollisuus arvioi suhdannetilanteensa parantuneen jonkin verran kuluvan vuoden aikana, mutta suhdannetilanne on silti vielä selvästi keskimääräistä heikompi. Tuoteteollisuuden suhdanteiden odotetaan pysyvän likimain ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana.

Rakennustuoteteollisuuden tuotannon määrä on pysynyt melko vakaana. Sen odotetaan kuitenkin kasvavan selvästi loppuvuonna ja ensi vuoden alussa. Alan tilauskantaa kuvataan matalaksi, vaikkakin jonkin verran alkuvuotta vahvemmaksi. Kapasiteetin käyttöaste on noussut vähän.

EK:n suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966. Se on osa Euroopan komission suhdannetiedustelujärjestelmää, jota EU rahoittaa osittain. Lokakuussa 2015 tehtyyn tiedusteluun vastasi 1 332 yritystä, jotka työllistävät Suomessa noin 277 000 henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen suhdannenäkymät muita aloja paremmat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat