Kokeile kuukausi maksutta

RT: Rakentamisen suhdannenäkymät ovat kirkastuneet selvästi

Rakennusteollisuuden suhdannenäkymät ovat kirkastuneet selvästi toukokuuhun verrattuna, ilmenee Rakennusteollisuus RT:n tänään 19.8.2015 julkistetussa suhdannekatsauksessa.

Rakennusteollisuuden suhdannenäkymät ovat kirkastuneet selvästi toukokuuhun verrattuna, ilmenee Rakennusteollisuus RT:n tänään 19.8.2015 julkistetussa suhdannekatsauksessa.

Vaikka rakennusteollisuuden suhdannetilanne on edelleen vaikea, positiivisia merkkejä on lukuisia. EK:n suhdannebarometrin mukaan rakennusteollisuuden suhdannetilanne on muihin toimialoihin verrattuna osoittamassa piristymisen merkkejä. Rakennusalan luottamus on kohonnut yli pitkän aikavälin keskiarvon. Henkilöstön ei ennakoida enää vähenevän, ja tilauskantakin alkaa palautua normaalitasolle.

Kuluvan vuoden ennustetta RT tarkistaa alaspäin. Rakentamisen arvioidaan vähenevän tänä vuonna 1,5 prosenttia edellisvuodesta, kun keväällä odotettiin laskun jäävän puoleen prosenttiin. Sen sijaan vuoden 2016 tilanne näyttää paremmalta, sillä rakentamisen määrän arvioidaan kasvavan 2,5 prosenttia..

”Ensi vuonna on mahdollisuus 2–3 prosentin kasvuun, mikäli tämän vuoden lopulla käynnistyy hankkeita suunnitellusti. Lähtötaso on huono, eikä vahvempaa kasvua ole vielä näköpiirissä. Suomen talous asettaa raamit rakentamiselle”, RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen.

Talonrakennustöiden aloitusten arvioitu määrä tänä vuonna on runsaat 32 miljoonan kuutiometriä, mikä on hivenen enemmän kuin viime vuonna. Tämän ja viime vuosien luvut on nyt korjattu uusien, tilastointikatkoksen jälkeisten tilastojen perusteella. Tilastokeskuksen tietoihin kannattaa Pakarisen mukaan kuitenkin suhtautua yhä varauksella.

Gryndituotanto kasvaa

Tänä vuonna arvioidaan käynnistyvän 12 200 vapaarahoitteisen kerros- ja rivitaloasunnon rakentaminen, mikä on 600 asuntoa viime vuotta enemmän. Kerrostalorakentamista kannattelee yhä sijoittajien aktiivisuus kasvukeskuksissa. Valtion tukema asuntotuotanto nousee tänä vuonna 8 000 asuntoon. Pienten asuntojen osuus aloituksista on kasvanut, minkä johdosta aloituskuutiot eivät nouse samassa suhteessa kuin lukumäärä.

Pientalojen aloitukset ovat jatkaneet edelleen laskuaan, vaikka taso on parempi kuin mitä puutteellisten tilastojen vuoksi pahimmillaan pelättiin. Kuluvana vuonna arvioidaan aloitettavan 6 000 pientalon rakentaminen.

Viime vuonna asuntoaloituksia arvioidaan kertyneen kaikkiaan 26 000. Tänä ja ensi vuonna käynnistynee 26 500 asunnon rakentaminen.

Toimitilarakentaminen vilkastuu

Toimitilarakentaminen on myös vilkastumassa kuluvana vuonna. Aloitukset ovat kasvaneet alkuvuonna keskimäärin 3 prosenttia. RT:n mukaan yksittäiset suuret hankkeet nostavat niin liike- kuin teollisuusrakentamisenkin aloituksia.

Myös teollisuusrakentamisessa on havaittavissa piristymistä usean heikon vuoden jälkeen. Tuotannon volyymi supistuu vielä kuluvana vuonna, mutta kääntyy kasvuun ensi vuonna.
Toimitilarakentamisen rakennusluvat sen sijaan ovat laskeneet kuluvana vuonna. Tilastokeskuksen tiedoissa on kuitenkin havaittavissa alipeittoisuutta rakennusluvissa ja aloitustietoja vastaavasti yliarvioidaan.

Korjaaminen kasvaa

Korjausrakentamisen merkitys jää monesti liian vähälle huomiolle rakennusalan suhdannekatsauksissa. Kuluvana vuonnakin korjaaminen kannattelee rakentamista, sillä korjaamisen osuus on talonrakentamisessa jo uudisrakentamista suurempaa. RT:n mukaan korjaaminen kasvaa tänä vuonna 2,5 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Maa- ja vesirakentamisen liikevaihtotiedot näyttävät kasvua. Myynnin määrään vaikuttaa kuitenkin yksittäisten suurten hankkeiden valmistuminen ja tulouttaminen. Maa- ja vesirakentamisen ennakoidaan supistuvan tänä vuonna ja pysyvän ensi vuonna ennallaan.

”Hallitusohjelma sisältää useita rakentamista vauhdittavia tekijöitä. Ratkaisevaa on, kuinka toimenpiteitä lähdetään toteuttamaan ja miten esimerkiksi panostukset perusväylänpitoon saadaan sovitettua budjettiin”, RT:ntoimitusjohtaja Tarmo Pipatti arvioi

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT: Rakentamisen suhdannenäkymät ovat kirkastuneet selvästi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat