Kokeile kuukausi maksutta

Yle: valtio aikoo jäädyttää miljardien sairaalahankkeet

Pakkojarrutuksen myötä uudet itsehallintoalueet voisivat päättää investointien järkevästä laajuudesta.

Kuvassa nykyinen Kainuun keskussairaala. Uuden sairaalan rakentamispäätös puuttuu vielä.

Valmisteltavalla sairaalainvestointien lykkäyslailla halutaan Ylen jutun mukaan pakottaa kuntayhtymät ja sairaanhoitopiirit siirtämään rakennussuunnitelmiensa toimeenpanoa. Lakihanke liittyy uusien itsehallintoalueiden perustamiseen.

Suomessa on meneillään sairaalarakentamisen buumi. Kymmenien erikoissairaanhoidon hankkeiden yhteissumma nousee Ylen mukaan lähes neljään miljardiin euroon. Perusterveydenhuollon suunnitelmat nostavat summaa toisella mokomalla.

Ministeriöissä ei ole katsottu hyvällä, että suuria sairaalahankkeita viritellään ympäri Suomea juuri valtaisan sote- ja itsehallintoalueuudistuksen edellä. Ministeri Juha Rehulan vetoomuksen hankkeiden vapaaehtoisesta lykkäämisestä eivät ole purreet.

Siksi vireillä on sairaalainvestointien lykkäyslaki.

”Julkisuudessa ministerit ovat vedonneet päättäjiin näissä asioissa, mutta ehkä tässä tarvitaan lansäädäntötoimenpiteitä. Sen täytyisi olla määräaikainen tätä muutostilannetta varten valmisteltu lainsäädäntö. Laki pitäisi saada voimaan aika nopeasti, jotta se ehtisi vaikuttaa”, sanoo ylijohtaja Helena Tarkka valtiovarainministeriöstä.

”Rakennemuutostilanteissa on yleensä pyritty isoja päätöksiä lykkäämään, jotta saadaan rakennemuutos ensin valmiiiksi. Tässäkin (sote-uudistuksen) tilanteessa on suunniteltu toimia, joilla voitaisiin näitä investointeja lykätä, että itsehallintoalueitten valtuustot pääsevät päättämään investointien sijoittumisesta ja laajuudesta”, Tarkka toteaa.

Kuntaliitto hyväksyy

Kunnat korostavat, että välttämättömät ja kiireelliset hankkeet pitää saada tehdä. Muuten vilautetaan vihreää aikalisälle.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen korostaa, että lain pitää olla määräaikainen.

Uudet maakuntavaltuustot aloittavat Ylen mukaan näillä näkymin kolmen vuoden päästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Yle: valtio aikoo jäädyttää miljardien sairaalahankkeet”

 1. Sotehommasta ei tule kuin sotku, turva viivyttää väistämätöntä.

  On totta, että tällä kolikolla on kaksi puolta, joiden välillä täytyy päätöksiä tehdessä tasapainotella:

  1) No niin, loppuuhan se pelleily veronmaksajien rahoilla.
  Ei tosiaan voi olla järkeä että viimeisenpäälle varusteltuja sairaaloita tuotetaan ja tekohengitetään näin tiheässä. Kainuun keskussairaalasta on 183 km Ouluun, jossa juuri 500M€ sairaalahanke… 170 km Kuopioon…

  Kaikki hankkeet jäihin ja jaetaan kunnolla ne vähän resurssit… Nykyisten paikalle saa esim. monta pätevää helikopterin kenttää ja täysvarusteltua kopteria sekä kattavan verkoston henkilökuntaa huolehtimaan haja-asutusalueista sekä sairaalojen välisistä pikaisista siirroista.

  Toki näillä ylimitoitetuilla sairaalahankkeilla on valtava elvyttävä ja työllistävä merkitys paikallisesti, mutta kokonaisuuden kannalta nyt ei siihen ole varaa.

  2) Mutta kun näillä ylimitoitetuilla ja tarpeettoman tuntuisilla rakennushankkeilla on todella suuri rakentamista elvyttävä ja matalapalkka-alojen työllisyyttä ylläpitävä vaikutus. Suomella ei yhteiskuntana ole varaa siirtää asumisen ja elämisen sekä työssäkäynnin painopistettä enempää kohti nykyisiä suuria kasvukeskuksia (joilla niilläkään ei mene kovin hääppöisesti (esim. Oulu, hesalaisista puhumattakaan)…

  Miten oletetaan, että asuinalueet pysyvät houkuttelevina, jos jatkossa synnyttämän lähdetään johonkin 400km päähän kauas tukiverkosta. Koitapa siinä lähteä pari harjoitusreissua tarkastamaan sydänääniä tms., puhumattakaan että työssäkäyvä isä ilman sukulaisten tukea pärjää lasten kanssa kotona kun vaimo on viikon verran reissulla punnertamassa maailmaan lisää jälkikasvua… tulee reissulle hintaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat