Talous Auri Häkkinen Yksi kommentti

Euroconstruct: Rakentaminen kasvaa keskimäärin kolme prosenttia vuonna 2016

Euroconstruct-maiden joulukuussa julkistaman ennusteen mukaan rakentaminen kasvaa Euroconstruct-alueella noin kolme prosenttia vuosina 2016 ja 2017.  Rakentamisen kasvuennustetta kuluvalle vuodelle on tarkistettu viime kesäkuun ennusteesta ylöspäin. Keskimääräinen bruttokansantuotteen kasvu on näissä maissa  rakentamisen kasvua pienempi, noin kaksi prosenttia.

Saksassa rakentaminen kasvaa tänä vuonna kaksi prosenttia.

Vuonna 2018 rakentamisen ennustetaan kasvavan kaksi prosenttia.

Viime vuonna rakentaminen kasvoi Euroconstruct-maissa 1,6 prosenttia, mikä on vähemmän kuin vielä kesäkuussa ennakoitiin.

Kasvua kaikissa kuudessa suuressa maassa

Erityistä alkaneessa vuodessa on, että rakentaminen kasvaa kuudessa suurimmassa maassa: Saksassa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Puolassa. Sitä ei ole tapahtunut vuosiin. Rakentamisen tämänvuotisesta kolmen prosentin kasvusta 75 prosenttia tapahtuu näissä maissa.

”Jos Saksan ja Ison-Britannian rakentaminen vähenee, se vaikuttaa merkittävästi myös Euroconstruct-ennusteeseen”, Forecon Oy:n johtava neuvonantaja Pekka Pajakkala sanoo.

Kuluvana vuonna rakentamisen arvoksi Euroconstruct-maissa ennustetaan 1 412 miljardia euroa. Vuonna 2017 se nousee hieman, 1 450 miljardiin euroon, jos ennusteet toteutuvat. Vielä ollaan kuitenkin kaukana vuoden 2007 rakentamisen 1 532 miljardin euron arvosta.

Erityisen reipasta kasvua Irlannissa ja Puolassa

”Vaikka kokonaiskuva on tasainen, erot eri maiden välillä ovat suuria. Rakentaminen kasvaa seuraavan kolmen vuoden aikana erityisen reippaasti Irlannissa ja Puolassa. Irlannissa rakentaminen painui taantuman vuoksi hyvin alas ja kasvuluvut ovat sen vuoksi suuria. Puola näyttää pärjäävän hyvin, finanssikriisi ei vaikuttanut siellä, kuten monissa Euroopan maissa. Puolan tavoitteena on päästä Länsi-Euroopan maiden tasolle, ja siellä on tarve rakentaa infraa, toimitiloja ja asuntoja. Kasvu on suurinta infrarakentamisessa”, Pajakkala kertoo.

Kuluvana vuonna Slovakiassa, Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Saksassa, Italiassa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Unkarissa rakentaminen kasvaa vähemmän kuin Euroconstruct-alueella keskimäärin.

Vuonna 2017 rakentaminen vähenee ennusteen mukaan vain Ruotsissa. ”Ruotsissa rakentamiseen tulee takapakkia vuonna 2017, kun kasvu on sitä ennen ollut voimakasta. Ruotsissa rakennetaan nyt 50 000 asuntoa vuodessa. Kaupungistuminen vaikuttaa asuntorakentamiseen, mutta se ei ole ainoa tekijä, sillä asuntorakentaminen on vilkasta joka puolella maata.”

Alle yhden prosentin kasvu jää vuonna 2017 Suomessa ja Sveitsissä.

Tänä vuonna Suomessa 3,2 prosentin kasvu

Suomessa rakentaminen kasvaa Euroconstructin mukaan tänä vuonna 3,2 prosenttia. Ennustetta on nostettu kesäkuisesta 2,9 prosentista. Muutos tulee uudistalonrakentamisesta, erityisesti toimitilarakentamisesta.

Talouden kasvua reippaampi rakentamisen kasvu Suomessa johtuu rahan helposta saatavuudesta, asuntojen tarpeesta pääkaupunkiseudulla ja Tampereen seudulla, asuntorahastojen ja kiinteistösijoittajien aktiivisuudesta, suurten rakennushankkeiden käynnistymisestä ja valmistuvien infrahankkeiden tuomista hyvistä rakentamisalueista.

Rakentaminen kasvaa Suomessa vuonna 2017 ennusteen mukaan 0,6 prosenttia, kun vielä kesäkuisessa Euroconstruct-ennusteessa arvioitiin kasvun olevan 2,0 prosenttia. Vuodelle 2018 ennustetaan 0,9 prosentin kasvua.

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • Rakentaminen keskittyy kasvualueille

    Rakentamisen ylikuumeneminen kasvukeskuksissa, lähinnä Helsingin seudulla on väistämätöntä.
    Tämä tulee kasvattamaan neliöhintoja, joka toisaalta hyydyttää kasvukeskusten ulkopuolisten alueiden kiinteistökauppoja ja vähentää näiden alueiden rakentamisintoa.

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia