Arkkitehtuuri Rakennuslehti Ei kommentteja

”Silmu” voitti Alvar Aallon merkkiteosten yhdistämistä koskevan arkkitehtikilpailun Jyväskylässsä

Ruusupuiston kansainvälisen suunnittelukilpailun voittajaksi on valittu nuorten suomalaisarkkitehtien ehdotus ”Silmu”. Kilpailussa etsittiin ratkaisuja arkkitehti Alvar Aallon merkkiteosten, Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon yhdistämiseksi ja Jyväskylän Ruusupuiston museoalueen kehittämiseksi.

Alvar Aalto -säätiön ja Jyväskylän kaupungin järjestämään yleiseen arkkitehtuurikilpailuun tuli  689 kilpailuehdotusta. Palkinnot jaettiin Arkkitehtuurin päivänä ja Alvar Aallon syntymäpäivänä 3.2.2016 Keski-Suomen museossa Jyväskylässä.

Voittajaehdotuksen takana on suomalainen työryhmä, tekijöinä Sini Rahikainen, Hannele Cederström, Inka Norros, Kirsti Paloheimo ja Maria Kleimola. Ensimmäisen palkinnon arvo on 14 000 euroa.

Arvostelupöytäkirjassa palkintolautakunta kutsuu Silmua hiomattomaksi timantiksi. Ehdotus saa erityisesti kiitosta herkästä mutta samaan aikaan voimakkaasta muotokielestään. Silmun arvostelussa korostuu myös uuden arkkitehtuurin onnistunut yhdistäminen hienovaraisesti Aallon arkkitehtuurin kanssa.

Toiseksi kilpailussa tuli suomalaisen työryhmän ehdotus ”Kannel”. Sen tekijöinä ovat Tarmo Juhola, Essi Peltola ja Anna Juhola. Kolmannen palkinnon sai australialais-espanjalaisen arkkitehtitoimisto SMAR Architecture Studion ehdotus ”The Ground and the Roof”. Palkitun kärkikolmikon lisäksi kilpailussa lunastettiin kaksi ehdotusta ja jaettiin kaksi kunniamainintaa.

Kilpailun palkintolautakunta painotti arvosteluperusteissaan arkkitehtonista kokonaisotetta, voittajaehdotuksen sopivuutta valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön ja luontevaa yhteyttä Alvar Aallon arkkitehtuurin kanssa. Näiden ohella korostettiin suunnitelman teknistä ja taloudellista toteutettavuutta

 

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia