Kokeile kuukausi maksutta

Vuokra-asukkaat maksumiehiksi, kun Ara päätti VVO:n ja Y-Säätiön asuntokaupasta

(Juttua muokattu lisämällä tieto siitä, että Ara kiistää vaatineensa kauppojen toteuttamista kiinteistökauppana.)

Asukkaiden keräämät korjausmiljoonat eivät siirtyneet asuntojen ja asukkaiden mukana VVO:lta Y-Säätiölle, kun Ara hyväksyi puolet jättimäisestä vuokra-asuntokaupasta.

(Juttua muokattu lisämällä tieto siitä, että Ara kiistää vaatineensa kauppojen toteuttamista kiinteistökauppana.) Asukkaiden keräämät korjausmiljoonat eivät siirtyneet asuntojen ja asukkaiden mukana VVO:lta Y-Säätiölle, kun Ara hyväksyi puolet jättimäisestä vuokra-asuntokaupasta.

Ara on hyväksynyt kaikessa hiljaisuudessa noin puolet (4 089 asuntoa) asuntokaupasta, jossa VVO myy Y-Sätiölle tai uuden brandin mukaiselle Kiinteistö Oy M2-Kodeille yhteensä 8 631 Ara-asuntoa.

Asukkaat joutuvat aloittamamaan tuleviin korjauksiin säästämisen alusta, sillä heidän vuokrissaan ennakkoon keräämät korjausvarat eivät siirry kaupassa mukana.

Yhtiöt kertoivat viime marraskuun lopussa esisopimuksesta, jolla VVO myy Y-Säätiölle 8 631 pitkien rajoitusten alaista Ara-asuntoa. Rakennuslehti teki joulukuussa jutun siitä, että asukkaiden vuokrissaan ennakkoon keräämät korjausmiljoonat uhkaavat jäädä kaupassa VVO:lle.

12.1.2016 yhtiöt tiedottivat kaupan tekemisestä, mutta kaupalta puuttui Aran hyväksyntä ja se julistettiin mitättömäksi. Tähän kauppaan olisi sisältynyt korjausvaroja yhteensä 5 miljoonaa euroa asuintalovarauksina ja korjauksiin osoitettuina varoina.

Aran 24.3.2016 päättämässä, 4089 asuntoa koskevassa luovutus- eli kauppahinnassa ei asukkaiden varautumista korjauksiin ole otettu juurikaan huomioon, sillä kauppa on tehty lähes kokonaan kiinteistökauppana.

Aran mukaan korkein sallittu kauppahinta 4 089 asunnolle on yhteensä 42,4 miljoonaa euroa. Siirtyvien velkojen lisäksi kauppahinnaksi tulee 10 360 euroa asuntoa kohti.

Y-Säätiö: Ara vaati kiinteistökauppaa

Y-Säätiön talousjohtaja Kari Komun mukaan kauppa tehtiin kiinteistökauppana Aran vaatimuksesta. Mukana on vain pari asunto-osakeyhtiötä.

Y-säätiön ja ostettavien asuntojen mukana tulevien asukkaiden kannalta kaupan ehdot ovat selvästi epäedullisemmat kuin viime tammikuun mitättömässä kaupassa. Korjausrahoja ei siirry ja kaiken lisäksi Y-Säätiö joutuu maksamaan kiinteistökauppana hankittavista kiinteistöistä 4 prosentin varainsiirtoveron. Tammikuun kauppa olisi Komun mukaan tehty yhtiökauppana.

”Tämä on tehty kiinteistökauppana Aran määräyksestä, puhtaalla Aran määräämällä luovutuskorvauksella”, Komu sanoo.

Jutun julkaisemisen jälkeen Ara kiisti tiedon, että se olisi vaatinut kaupan toteuttamista kiinteistökauppana. Lue uutinen Aran kannanotosta tästä.

Arasta ei kommentoida yhtiöiden tammikuussa kertomaa kauppahintaa.

”Ara ei voi ottaa kantaa siihen, mitä osapuolet ilmoittavat julkisuuteen. Ara tekee päätökset aina Araan toimitettujen hakemusten perusteella ja niin on tehty tässäkin tapauksessa”, Aran ylitarkastaja Mikko Laakso toteaa sähköpostilla.

Mikäli kyse on kiinteistökaupasta, silloin Laakson mukaan siirtyvät pelkät kiinteistöt. Jos sen sijaan kyse on osakkeiden kaupasta, osakkeiden omistaja vaihtuu ja kaikki yhtiön taseessa myyntihetkellä olevat varat ja velat pysyvät samana.

Mitä merkitystä omakustannusvuokralla?

Ara-asuntojen  vuokrissa on noudatettava omakustannusperiaatetta. Asuntokauppatilanteessa omakustannusperiaateella ei näytä olevan merkitystä.

Asukkaat ovat säästäneet vuokrissaan tulevia korjauksia varten, mutta asuntojen omistajan vaihtuessa he eivät pääse enää hyötymään ennakkosäästöistään. Asukkaat, kiinteistöt ja niihin sisältyvät velat siirtyvät uudelle omistajalle, mutta vuokralaisten maksamat korjausvarat jäävät entiselle omistajalle.

”Omakustannusvuokrasäännöstö eikä luovutuskorvauksen laskentasäännöstö tunnista tilannetta, johon liittyisi vuokrissa kerättyjen korjausvarojen huomioonottamista luovutuskorvausta laskettaessa yleensä eikä myöskään tilanteessa, jossa taloja myydään kiinteistökauppoina”, Aran Laakso kommentoi asiaa.

Kyse on merkittävistä summista. Rakennuslehden teettämän arvion mukaan Y-Säätiölle myytävien asuintalovarausten määrä voisi olla 35 miljoonan euron suuruusluokkaa.

Asuintalovaraus on verottajan asunto-osakeyhtiölle sallima tuloksentasauskeino, jolla voidaan varautua korjauksiin siirtämällä tulosta myöhempien korjausten rahoittamiseen. Ara-lainsäädäntö sisältää lisäksi omat vaatimuksensa näiden varojen käytöstä.

Ara pyrkii päättämään VVO:n ja Y-Säätiön välisen asuntokaupan loppuosasta juhannukseen mennessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Vuokra-asukkaat maksumiehiksi, kun Ara päätti VVO:n ja Y-Säätiön asuntokaupasta”

 1. Sama kuin jos eläkevakuutusyhtiö myytäisiin vaikkapa veroparatiisiin, tai vain toiselle suomalaiselle yhtiölle ja eläkevarat mitätöitäisiin. Alat sitten säästellä eläkettä nollasta uudessa yhtiössäsi. Sillälailla.

 2. Mitä hyötyä Arasta on veronmaksajille? Miksei lakkauteta koko laitosta.

 3. Uutinen sisältää virheitä. ARA on vedonnut toistuvasti kaupan osapuoliin, jotta kauppa toteutettaisiin nimenomaan OSAKEKAUPPANA. Katso lisää liitteestä: http://bit.ly/1sX67IF
  Terveisin ARAn viestintä

 4. Kauppa alkaa vaikuttaa ostajan kannalta kummalliselta, jos ostajalla on noin paljon epäselvyyttä kaupan muotoon liittyvistä asioista.

 5. Oli niin tai näin, asukkaiden maksamat korjauksiin varatut rahat, pitäisi tietenkin olla käytettävissä, kun korjausten aika tulee. On ihan ihmeellistä, jos asukkaiden vuokrissa joudutaan uudelleen keräämään samoja rahoja. Ihan sama onko kysymyksessä kiinteistö tai osakekauppa. Ymmärtääkseni on kiinteistökauppa, kun talot ovat olleet vvo:n suorassa omistuksessa ja kirjanpidossa. Aran sääntelemä myyntihinta on tietysti alhainenn, kun saa periä vain oman pääomansa plus jonkun koron. Ehkä y-asunnot on sortunut akhaiseen hintaan, eikä ole osannut vaatia rahastojen rahoja. Verrattuna uusien asuntojen rakennuttamiseen ratkaisu voi tuntua edulliselta. Sääliksi käy vuokralaisia, mutta ehkä Y on parempi kuin V.

 6. Hyvät hyssykät sentään. Taitaa olla parasta alkaa katsomaan uutta asuntoa. Meidän 25v talot ja asunnot alkavat kipeästi kaipaamaan remontteja. Leikkiä olemme laskeneet, että jos ei mitään tehdä, voi paikalle tuoda seuraavaksi puskutraktorin.

 7. VVO:n voisi vuokralaiset haastaa joukkokanteella oikeuteen ja vaatia rahojen palautusta.

 8. Jos toisena osapuolena kaupassa ei olisi yleishyödyllinen, verovapaista osingoista nauttiva yhteisö, voi Jeesus mitä mekkalan määrää kuultaisiin tietystä poliittisesta suunnasta. Nyt asia yritetään pitää mahdollisimman hiljaisena porinana. Osakekauppa tai kiinteistökauppa, ei sen väliä. Vuokralaisilta remontteja varten kerätyt ylimääräiset vuokrat on varastettu myyjän toimesta.

 9. Joukkokannetta voisi tosiaan jo alkaa miettimään oikein vakavissaan. Tuntuu ihan uskomattomalle, että tämmönen toiminta on ylipäätään mahdollista. Eikä tähän pystytä muka mitenkään puuttumaan. Aina on pelkona se, että taas kerätään rahaa korjauksiin ja sitten taas myydään asunnot. Ja remonttirahat jää myyjälle. Eihän tämä nyt voi oikein olla mitenkään. No se on sitten se puskutraktori……..

 10. Mikä VVO:ta vaivaa ? Muutama vuosi sitten se oli maan arvostetuin vuokrataloyhtiö, johon kunnat ja asukkaat luottivat. Mikä se on nyt ?
  Kaikki puhuvat siitä pahaa, pitävät sitää ryöstäjänä, määräysten ja ohjeiden väärinkäyttäjänä. Miten tämä on mahdollista ? Mitä on tapahtunut ? Miten AY-liikkeellä on tähän varaa? Kuka yhtiötä johtaa ?
  Toimintaa ei voi tavallinen kansalainen ymmärtää !!!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat