Rakennuslehti uutisoi, että asukkaiden keräämät korjausmiljoonat eivät siirtyneet asuntojen ja vuokra-asukkaiden mukana VVO:lta Y-Säätiölle, kun Ara hyväksyi puolet VVO:n jättimäisestä vuokra-asuntokaupasta.

Ara kiistää, että se olisi vaatinut VVO:lta ja Y-Säätiöltä kiinteistökauppaa

Rakennuslehti uutisoi, että asukkaiden keräämät korjausmiljoonat eivät siirtyneet asuntojen ja vuokra-asukkaiden mukana VVO:lta Y-Säätiölle, kun Ara hyväksyi puolet VVO:n jättimäisestä vuokra-asuntokaupasta.

Kirjoittaja(t) Mikko Kortelainen

Verkkosivuillaan Ara kiistää Rakennuslehden jutussa olevan, Y-Säätiön talousjohtaja Kari Komun kertoman tiedon siitä, että kauppa tehtiin kiinteistökauppana Aran vaatimuksesta. Mukana on vain pari asunto-osakeyhtiötä. Kiinteistökaupassa korjaamiseen kerätyt varat eivät siirry ja kiinteistöistä pitää maksaa varainsiirtovero.

”Uutisessa kerrotaan, että Ara vaati kiinteistökauppaa. Aralla ei ole toimivaltaa vaatia, toteuttavatko kaupan osapuolet kaupan kiinteistö- vai osakekauppana”, Ara toteaa.

Aran mukaan se on pitänyt nimenomaan parempana, että kauppa toteutetaan osakekauppana, niin että ”kaikki asukkailta kerätyt siirtyvät kokonaisuudessaan kaupan mukana uudelle omistajalle”.

Ara kertoo toimineensa aktiivisesti sen puolesta, että kauppa toteutettaisiin osakekauppana.

Asiaan liittyen Ara kertoo lähettäneensä 25.1.2016 kirjeen VVO:lle ja tiedoksi Y-Säätiölle, jossa Ara toteaa: ”yleishyödyllisyyssäännösten kanssa paremmin yhteensopiva koko asuntokannan luovutuksen toteutustapa olisi se, että VVO-Asunnot Oy:n myytäisiin suoraan Kiinteistö Oy Y-Asunnoille niin, että VVO Asunnot Oy:n syntyhetkellä sen taseessa olevat sosiaalisesta vuokraustoiminnasta kertyneet varat ovat yhtiön varallisuudessa mukana.”

Lisäksi Arasta kerrotaan, että asiaa on käsitelty Aran johtokunnassa 29.2.2016. Tuolloin Ara on esittänyt käsityksenään, että ei ole arava- ja korkotukilainsäädännön hengen mukaista myydä kaikki vuokrakiinteistöt ja jättää vuokrissa kerätyt korjausrahat myyjäyhtiölle.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Ara kiistää, että se olisi vaatinut VVO:lta ja Y-Säätiöltä kiinteistökauppaa”

 1. Ara näkyy kertoneensa vain toiveitaan. Olisi pitänyt tehdä oaseke- eikä kiinteistökauppa. Jos myytävät talot eivät olleet valmiiksi oma kiinteistönsä, olisi niistä pitänyt sellainen muodostaa, ja sillä olisi taseessaan olllut myös korjausraha. Näin ei nähtävästi tehty, vaan kierrettiin säännöksiä valtion lainoittamien asuntojen myynntihinnoista.

 2. Ihmeellistä touhua. Yli 8.000 asunnon kauppa on sen verran iso operaatio, että sitä on varmasti valmisteltu pitkään ja hartaasti, oletettavasti ainakin keväästä 2015 lukien. Molemmat kauppatahot ovat sen verran kokeneita konkareita, ettei kummankaan uskoisi haluavan toteuttaa kauppaa ilman ARA:n kannanottoa. Olisi mielenkiintoista tietää, millaista keskustelua kaupan osapuolten ja ARA:n välillä on käyty ennen kaupan julkistamista loppuvuonna 2015!

  Miksi ARA lähettää kirjeen kaupan osapuolille vasta kauppojen julkistamisen jälkeen? Miksi tätä lausuntoa / kirjettä ei ole annettu tiedoksi ennen kaupan julkistamista?

  Tulkitsen, että ARA yrittää siivota jälkiään tuolla kirjeellä.

  Tämä asia olisi hyvä penkoa ihan pohjamutaa myöten.

 3. Tai toisin sanoen ARA on epäsuorasti vinkannut miten homman voi hoitaa ”siististi”… Todella olisi hyvä penkoa pohjamutia myöten – olisiko esim VVO:lla nyt velvollisuus vastata vuokralaisille saamatta jääneestä hyödystä? Voisiko vaikka VTV:llä olla potkua selvittää asia? Korjauseurojen kerääminen on pitkällä tähtäimellä vain hyvä asia, mutta tällaisia porsaanreikiä ei saisi olla.

 4. ”Olisi mielenkiintoista tietää, millaista keskustelua kaupan osapuolten ja ARA:n välillä on käyty ennen kaupan julkistamista loppuvuonna 2015!”

  —————-

  Kaupasta ei ole käyty osapuolten ja Aran välillä minkäänlaista keskustelua ennen kaupan julkaisua. ARAlle kerrottiin asuntokaupasta samana päivänä, aamupäivällä, muutamaa tuntia ennen kuin kaupat julkaistiin. Siitä, millä tavoin kauppa oli tarkoitus toteuttaa, ei kerrottu vielä kaupan julkaisupäivänä.

  Myyjä ja ostaja vastaavat kaupasta ja sen ehdoista. ARAn tehtävänä tällaisissa kaupoissa on lain mukaan luovutuksensaajan nimeäminen ja enimmäisluovutuskorvauksen määrittäminen laissa mainituin periaattein. Eli ARA varmistaa, että ostaja eli tuleva omistaja on kelpoiseksi katsottava ARA-asuntojen omistaja ja että kauppahinta vastaa enintään sitä määrää, jonka myyjä voi kaupasta lain mukaan saada.

 5. Korjauseurojen keräys on ihan järkevää, mutta kun niitä ei ole käytetty ja taloilla ikää 25v ja korjaustarvetta alkaa olla niin taloissa kuin asunnoissa. Äkkiä mainiten vaikka ikkunat, rännit, asuntojen kosteusvauriot…..On todella surkeaa, jos kaikki jäävät entisen omistajan osingon jaoksi.

 6. Kun tämän penkoo, voisi samalla penkoa Avain Yhtiöiden syntyhistorian. Onhan näitä ja kaikissa ARA mukana!

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi