Yle: Espoon sairaalatyömaan riita poiki rikostuomion

Espoon uuden sairaalan työmaalla on riidelty ylen mukaan siihen malliin, että tapahtumia selvittämään on tarvittu myös poliisi.

Espoon uuden sairaalan työmaalla on riidelty ylen mukaan siihen malliin, että tapahtumia selvittämään on tarvittu myös poliisi.

Sairaalan oli määrä valmistua tämän vuoden tammikuussa, mutta viimeisimmän tiedon mukaan potilaat pääsevät rakennukseen vasta maaliskuussa.

Oikeuden asiakirjat kertovat äärimmäisen kireistä väleistä sairaalan tilaajan eli Espoon kaupungin ja sitä rakentavan Lujatalon edustajien välillä.

Kaupunkia edustanut rakennustöiden valvojakonsultti sai viime kuussa rikostuomion Lujatalon työntekijän kunnian loukkaamisesta. Tuomio liittyy tapahtumiin kesällä 2014. Tuolloin valvoja syytti Lujatalon vastaavaa työnjohtajaa asiakirjan väärentämisestä.

Espoon käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että väite työmaapöytäkirjan täydentämisestä jälkikäteen oli perusteeton ja tuomitsi valvojan noin 2000 euron sakkorangaistukseen.

Tapahtuma-aikaan tilanne hankkeen osapuolten välillä oli kärjistynyt, koska kaupunki oli tyytymätön rakennustyömaan sääsuojauksiin. Kaupunki oli vaatinut suojausten hoitamista kuntoon ja uhannut jopa urakkasopimuksen irtisanomisella.

Toukokuussa 2014 valvojakonsultti ja Lujatalon vastaava työnjohtaja allekirjoittivat työmaan päivittäisiä pöytäkirjoja.

Myöhemmin valvoja väitti sähköpostitse, että Lujatalon työnjohtaja olisi lisännyt sääsuojauksia koskevaa tekstiä pöytäkirjaan sen jälkeen, kun valvoja oli itse allekirjoittanut paperin. Valvoja väitti, että työnjohtaja oli kirjoittanut lisäyksen asiakirjaan piilossa, selkä valvojaan päin.

Kiistelty lause on kirjoitettu pöytäkirjaan näin: “Esiteltiin mm. tehtyjä sääsuojauksia – ei huomautettavaa (rakennuttajan edustaja Mikko M sanoi, että ok.”

Lopulta väärentämisväite päätyi myös osapuolten välisen, sääsuojausta koskevan riitajutun oikeuden asiakirjoihin, minkä jälkeen Lujatalon työnjohtaja teki asiasta rikosilmoituksen.

Käräjäoikeus katsoi, että valvojan väärentämisväite ei pitänyt paikkansa ja tuomitsi tämän syylliseksi kunnianloukkaukseen.

”Työmaatoimistosta otetuista valokuvista näkyy, että mikäli (työnjohtaja) olisi selin (valvojaan) ollessaan lisännyt merkinnän pöytäkirjaan, hän olisi joutunut kirjoittamaan ilman pöytää kirjoitusalustana. Tämä olisi varmasti näkynyt jonkinlaisena horjuvuutena käsialassa. Tällaista ei kuitenkaan työmaapöytäkirjassa ole havaittavissa”, oikeus arvioi ylen jutun mukaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Yle: Espoon sairaalatyömaan riita poiki rikostuomion”

  1. Ei pitäs lähteä suuta soittamaan tekaistuin perustein. Ihan oikein että joutuu maksamaan. Oikeusturvaa vielä saa suomessa vaikka välillä tuntuu että ei.

  2. Olen toiminut 25v vastaavan työssä eikä päiväkirjojen ”väärentäminen” ole mitenkään mahdollista tai edes mitenkään järkevää.
    Aivan käsittämätöntä valvojalta ja äärimmäisen typerää. No nyt paha sai palkkansa.

  3. Siis tämähän on demacon työntekijä?? Ainakin edellisissä sairaalaan viittaavissa uutisissa on kommenteissa vihjattu että demaco on konsultti. Ja jos se pitää paikkansa en yhtään ihmettele että näin on väitetty ja sillä yritetty saada vastaavan luottamuksellinen asema kumottua.
    Helvetin isoa munaa vaatii viedä homma leivättömän eteen, ja iso hatunnosto että näin on tehty ja käräjät antoivat oikeutta vääryyttä kärsineelle!!

  4. Median pitäs kaivaa valvojan nimi esiin!! Osaa välttää tälläsiä rikollisia!!

Vastaa