Kokeile kuukausi maksutta

Rakkautta ja intohimoa rakentamiseen

Työmaakilpailun raadin kierros suuntautui tällä kertaa poikkeuksellisesti Helsingin ulkopuolelle. Poikkeuksellista oli myös teollisuuskohteiden vahva otos.

Kuuntele juttu

Yhdeksästä loppukilpailuun ilmoittautuneesta kohteesta Firan toteuttama Elisan pääkonttorin remontti karsiutui pois, koska työ oli jo valmis. SRV:n Joensuun oikeustaloon poliisi ei päästänyt meitä tutustumaan. Destian Mikkelin tiehankkeen karsi pois sillan romahdus. Constin Turun Jyrkkälän aluekorjauksella ja Hartelan Hankoon rakentamalla luksusasuntokohteella emme nähneet eväitä ihan voittoon saakka, vaikka ne erinomaisia työmaita ovatkin.

Dipolissa vahvaa kokemusta

Ensimmäinen käynti oli lähellä Espoossa, opiskeluajoista monelle tutussa Dipolissa, missä NCC entisöi Reima Pietilän mestarityötä.

Oli ilo nähdä, että tuttu työmaaporukka oli jatkanut hyvää korjaustyötään Otaniemessä. Mieleeni vilahti, että näinköhän Otaniemen kiinteistönjohto tätä työmaaporukkaa kylästä pois päästääkään ennen kuin koko Otaniemi on remontoitu?

Toivomukseni julkisen hankinnan seuraavaa uudistusta miettiville on, että paras keino laadun huomioimiseen hankinnoissa olisi aikaisempien hyvien suorituksien helppo huomioiminen tarjoajien vertailussa. Referensseissä nimittäin on eroja!

Sipoossa hyvä kombinaatio

Sipoossa vastassa oli Lemminkäisen ja Skanskan työyhteenliittymä rakentamassa S-ryhmälle jättimäistä logistiikkakeskusta. Kollegat ovat joskus nimittäneet työyhteenliittymiä ”työyhteenhyytymiksi”. Tästä ei ollut merkkiä Sipoon Freewayssa. Asiat luistivat siellä erittäin hyvin ja molemmilta osapuolilta oli otettu mukaan parasta porukkaa ja parhaita käytäntöjä. Työmaalla viihdyttiin niin hyvin, että osa oli siirtänyt eläkkeelle lähtöäänkin.

Naantalissa ensimmäinen teollisuusallianssi

YIT voimalaitoshankkeeessa Naantalissa meitä vastassa oli työmaajohdon lisäksi myös rakennusmies, tilaaja ja suunnittelija. Tähän hankkeeseen oli iskostettu todellinen allianssihenki, mikä näkyi myös työmaakierroksella. Vastaan tullut siivooja sai kehuja hyvästä työstä ja hitsarille mestari osoitti kiinnostusta hänen hitsisaumojaan kohtaan. Sitä ei ollut kuulemma kukaan tehnyt 30 vuoteen. Maailmaa kiertänyt rakennustöiden valvoja sanoi tunteneensa tässä projektissa rakkautta ja intohimoa – rakentamiseen.

Mieleeni tuli erään ystäväni tarina, kun hän kysyi useita työmaakilpailuja voittaneelta työmaapäälliköltä, että mistä sinun johtamisesi lähtee. ”Kaikki lähtee ihmisten kunnioittamisesta”, oli vastaus.

Työmaakierroksella kyselin työmaajohdolta, että ihan itsekö olette nuo johtamisen työkalut kuten Last Plannerit, Big Roomit ja työpajatyöskentelyn yms. opetelleet. Tällöin kuulin, että tuttuja kouluttajia/sparraajia on työmaalla käynyt valmentamassa. Liikkeenjohdossa tämän on ollut pitkään jo normaalia, mutta rakennushankkeisiin tämä tapa on vasta rantautumassa. Vihdoinkin alalla ymmärretään, että keskeinen ja ratkaiseva toimija rakennushankkeissa on syvälliset tiedot ja taidot omaava oman alansa ammattilainen, joka osaa tehdä yhteistyötä. Tätä yhteistyötä voidaan merkittävästi tukea hyvällä johtamisella. Allianssin pitkä kehitysvaihe antaa hyvät eväät niin porukan yhteenhitsautumiselle kuin hankkeen hyvälle suunnittelullekin.

Raumalla luotetaan paikallisiin

Naantalista matka jatkui länsirannikkoa kohti Raumaa, jossa vastassa oli SRV:n KVR-urakoima Kariniemen broileritehdas. Raumalla vaikutuksen teki paikallisten ja kotimaisten yritysten suuri osuus hankkeesta – ihmisten kunnioittamista tämäkin.

Rakennuksen teräsrunko oli hankittu tuoteosakaupalla pienehköltä kurikkalaiselta yritykseltä ja lattioista oli käyty tekemässä mallisuoritukset käyttäjän nykyisiin tiloihin. Vaikuttavaa hankkeessa oli myös talotekniikan sijoittaminen ullakkotasolle.

Kierroksellamme nähdyt teollisuushankkeet tuntuivat olevan hyvissä käsissä. Yhteistyö ”tehdassisustajien” ja rakennusliikkeiden välillä toimi, vaikka alistukset puuttuivat. Sipoossa vaativa saksalainen automaattihyllytoimittajakin oli saatu oppimaan, että rakennustöitä ja teollisuusasennuksia voi tehdä limittäin.

Hienojen teollisuuskohteiden perusteella jäin miettimään, voisiko suomalaista korkeaa mallinnusosaamista, rakennushankkeen projektinjohtotaitoa sekä tehdaslaitetoimitusta yhdistää vientikelpoiseksi tuotteeksi?

Työmaakierroksista jäi hyvä mieli. Erinomaisilla työmailla oli ymmärretty, että kaikki lähtee ihmisten kunnioittamisesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakkautta ja intohimoa rakentamiseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat