Kokeile kuukausi maksutta

Tuoreiden insinöörien työtilanne parantunut

Vastavalmistuneet insinöörit löytävät töitä edellisvuosia paremmin.

Vastavalmistuneet insinöörit löytävät töitä edellisvuosia paremmin.

Asia käy ilmi sekä työ- ja elinkeinoministeriön tilastosta että Insinööriliiton tutkimuksesta, jossa selvitettiin vuonna 2015 valmistuneiden insinöörien sijoittumista työelämään.

”Talouden suhdannevaihtelut vaikuttavat erityisesti vastavalmistuneisiin. Taloustilanteessa on näkynyt myönteisiä merkkejä, ja vastavalmistuneet ovat saaneet aiempaa paremmin töitä”, Insinööriliiton työmarkkinatutkija Varpu Multisilta sanoo.

”Kolikon toinen puoli on vastavalmistuneiden insinöörien palkkataso, joka on polkenut jokseenkin paikallaan viitisen vuotta.”

Insinööriliiton keväällä tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 80 prosenttia kyselyyn vastanneista työskenteli kyselyhetkellä kokopäiväisesti. Paras työllisyystilanne oli rakennusalaa opiskelleilla ja vähiten prosessi- ja materiaalitekniikasta valmistuneilla.

Myös työnhaku koettiin aikaisempaa helpommaksi. Vastanneista 38 prosenttia piti työllistymistä erittäin tai melko helppona. Kolmella neljästä vastaajasta ensimmäinen valmistumisen jälkeinen työpaikka vastasi hyvin omaa koulutusalaa.

Keväisessä tutkimuksessa vastavalmistuneiden palkka oli keskimäärin 2 700 euroa. Parhaan palkkatason valmistuneille tarjosi rakennusala ja alueista pääkaupunkiseutu, jossa palkat olivat vajaat kymmenen prosenttia muuta Suomea paremmat.

Työ- ja elinkeinoministeriön loppukesän tilastot vahvistavat vastavalmistuneiden insinöörien työllisyyden parantumisen. Työttömyystilanne on selvästi viime vuotista valoisampi.

Vastavalmistuneita työttömiä insinöörejä oli työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan elokuussa 530, kun viime vuoden elokuussa heitä oli 124 enemmän eli 654. Kaikkiaan insinöörejä oli työttömänä elokuussa hieman yli 7 000.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Tuoreiden insinöörien työtilanne parantunut”

 1. Varmasti motivoi palkka, joka on pienempi mitä yhdelläkään tuunarilla.

  1. Vastavalmistuneen rakennusinsinöörin palkalla tulee kyllä toimeen.
   Pidän kuitenkin kummallisena ettei palkka kohtaa vastuita.
   Toimin itse infra-alalla isojen koneiden parissa jolloin vastuullani ovat työntekijöitteni turvallisuus, työkoneet ja ympäristö.

   Vastuun mukaan maksamisesta on puhuttu pitkään, mutta rakennusalalla tama ei toteudu.

   1. Tuohon kun vielä lisää työn suunnittelun, laadunvarmistuksen, työvaiheitten- ja kustannuksenhallinnan voidaan puhua melkoisesta vastuusta ja työkuormasta.

 2. Insinöörikoulutus pitäisi supistaa kolmasosaan nykyisestä. Tuskin on kenenkään etu kouluttaa ihmisiä kortistoon.

 3. Kuinka moni näistä vasta valmistuneista jatkaa vastaaviksi? Ei monikaan. Näkevät työuransa alussa loppuunpalavia vastaavia, jotka tekevät 10-12h työpäiviä ilman korvausta. Tämä vain, koska työmaiden resurssit alimitoitettuja. Sekä saavat haukut tilaajilta/omilta esimiehiltä myös suunnittelun, laskennan ja hankinnan mokista, näitä ei pysty työmaa paikkaamaan.

 4. Kyllä kai uusille löytyy enemmän työmahdollisuuksia kun vanhat potkitaan ensin pois tieltä eläkeiän kynnyksellä. Ei auta vaikka nämä suostuisivat jopa alennettuun palkkaan. Yritä siinä uraa jatkamalla nostaa sitä paljon puhuttua eläköitymisikää. Näin konsulttipuolella.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat