Kokeile kuukausi maksutta

Vantaan poliittisella ja virkamiesjohdolla erimielisyys asuntorakentamisen hillitsemisestä

Vantaan virkamiesjohdolla ja poliittisella johdolla on toisistaan poikkeavat käsitykset asuntorakentamisen hillitsemisestä.

Vantaan Kivistön asuntorakentamista.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen sanoi toissa viikolla Vantaan Sanomissa, että kaupunki pyrkii hillitsemään asuntorakentamista ja kaavoittaa pääsääntöisesti omia maitaan.

Hän ja maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ovat asuntorakentamisen hillitsemisessä samoilla linjoilla. He haluavat, että asuntotuotanto pysyy valtion kanssa sovitun MAL-sopimuksen 2 400 asunnossa vuodessa, koska kaupunki ei pysty investoimaan palveluihin.

Vantaalla on myönnetty elokuun loppuun mennessä ennätysmäärä asuntorakentamislupia, 4213 asunnolle, ja käynnissä on yli 5 000 asunnon rakentaminen. Kehärata vetää asuntorakentamista.

”Poliittinen keskustelu käymättä”

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen sanoo, ettei kaupunginhallitus ole keskustellut asuntorakentamisen hillitsemisestä, vaan kyse on virkamiesjohdon pohdinnasta.

”On harmillista, jos joudumme keskustelemaan asuntorakentamisen määrästä, kun viimeiset 10 vuotta on tehty töitä asuntorakentamisen vauhtiin saamiseksi pääkaupunkiseudulla. Nyt Vantaakin on vihdoin pääsemässä tavoitteisiinsa. Tässä asiassa ei tarvitse antaa periksi niin helpolla, vaan etsiä ratkaisuja palvelujen järjestämiseksi”, Mäkinen sanoo.

”Olemme kohta jo rakentaneet tämän hallituskauden tavoitteen. Kysymys kuuluu, miksi asuntorakentaminen kasvaa juuri Vantaalla? Tässä näyttää olevan selvästi rytmihäiriö, kun Helsingissä ja Espoossa asuntorakentaminen ei kasva samassa tahdissa”, Penttilä arvioi.

Voiko julkisia palveluita rakentaa vieraaseen taseeseen?

”Julkisessa palvelutuotannossa on kehittämisen varaa. Palveluja ei välttämättä tarvitse rakentaa omaan taseeseen. Meillä on varhaiskasvatuksesta hyviä esimerkkejä tästä”, Mäkinen toteaa.

Mäkinen muistuttaa, että kohtuuhintaiset asunnot ovat elinkeinoelämän kannalta keskeinen asia ja pääkaupunkiseudun asuntorakentaminen on välttämätöntä koko Suomen kannalta. ”Meillä ei ole varaa katkaista kasvua. Olemme sitoutuneet kehäradan rakentamisen yhteydessä rakentamaan asuntoja ja hyödyntämään investoinnin.”

MAL-sopimus edellyttää kaupungilta 266 000 kerrosneliömetrin kaavoitettua vuosittaista asuntotonttivarantoa. Varantoa pitäisi olla viideksi vuodeksi. Vuosivarannosta 130 000 kerrosneliömetriä pitäisi Penttilän tavoitteiden mukaan olla omilla mailla.

Kaupungilla ei ole tilastoja omasta tonttivarannostaan kehäradan varrella. Penttilällä ei ole esittää lukuja olemassa olevasta kaavoitetusta kaavavarannosta. Kaavavaranto vaikuttaa siihen, kuinka paljon asuntoja voidaan vuosittain rakentaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vantaan poliittisella ja virkamiesjohdolla erimielisyys asuntorakentamisen hillitsemisestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat