Kokeile kuukausi maksutta

Ruotsalaisyhtiö ostanut VVO:n osakkeita kunnilta – JHL pohtii osakkeiden myymistä

(Juttua on täydennetty lisäämällä PAM:n talousjohtajan kommentit.)

Saton enemmistön omistava ruotsalaisyritys on ostanut VVO:n osakkeita.

VVO:n kohde Helsingin Koirasaarentiellä.
Kuuntele juttu

Ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö Fastighets AB Balder on Saton enemmistöomistaja. Syyskuun lopun osakasluettelon mukaan Balder omistaa 30870 VVO:n osaketta Kotona AB- nimisen yhtiön kautta.

Kotona AB:n omistus on vain 0,42 prosenttia koko VVO:n osakekannasta, mutta määrä on kasvanut 6770 osakkeella runsaassa kolmessa kuukaudessa.

Kaupungit myivät osakkeensa

Tampereen kaupunki ja Vihdin kunta ovat myyneet omistamansa VVO:n osakkeet. Osakasluettelon perusteella osakkeet ovat päätyneet Kotona AB:n omistukseen. Samaan osoitteeseen näyttävät menneen Privanet Groupin myymät osakkeet.

Tampereen rahoitusjohtaja Arto Vuojolaisen mukaan kaupunki luopui VVO:n osakkeista, koska rahoja tarvittiin kaupungin kannalta tärkeämpiin kohteisiin. Parin vuoden aikana osakkeita on kyselty, mutta vasta nyt tarjottua hintaa pidettiin riittävän hyvänä.

Tampere sai kaupassa 215 euroa osakkeelta, joten 5120 osakkeen kokonaishinta oli 1,1 miljoonaa euroa.

Tampere ehti myös rahastaa VVO:n maksaman noin 46000 euron lisäosingon, jonka yhtiö maksoi Y-Säätiölle myytyjen yli 8600 Ara-vuokra-asunnon takia.

Vihti päätti luopua omistamistaan 800 osakkeesta, koska VVO ei ole enää yleishyödyllinen rakentaja.

Vs. kunnanjohtaja Hannu Nummelan mukaan kauppahinta oli hieman alle 160000 euroa. Siten Vihti sai osakkeista huonomman hinnan kuin Tampere, ja lisäksi Vihdiltä jäi saamatta VVO:n maksama lisäosinko.

VVO:n arvo 1,59 miljardia

Tampereen VVO:n osakkeista saaman hinnan ja yhtiön koko osakekannan perusteella voi laskea, että VVO:n osakkeiden kokonaisarvo on peräti 1,59 miljardia euroa.

Rakennusliiton omistamien VVO:n osakkeiden arvo on 215 euron osakekohtaisella hinnalla 132,3 miljoonaa. Metalliliiton VVO-osakkeiden arvo on 154,3, OAJ:n 118,8 ja PAM:n 119,1 miljoonaa euroa.

VVO:n suurimman omistajan Ilmarisen osakepotin arvo on 287,7 miljoonaa euroa. Varman osakkeiden arvo on 270,2 miljoonaa.

JHL pohtii osakkeista luopumista

VVO:n asuntojen korkea vuokrataso on herättänyt kritiikkiä yhtiötä omistavia ammattijärjestöjä kohtaan. Erityisesti pienipalkkaisilla aloilla kaivattaisiin kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo, että VVO:n osakeomistuksesta on käyty liitossa keskustelua. JHL:n jäseniä kiinnostavat kohtuuhintaiset asunnot. Jäseniltä onkin tullut jonkin verran kyselyjä siitä, mikä rooli liitolla on olla mukana VVO:ssa.

”Siksi tämän syksyn aikana mietitään, mikä rooli on ja onko VVO:ssa mukana olemisella roolia”, Niemi-Laine sanoo.

Niemi-Laineen mukaan erilasia vaihtoehtoja kartoitetaan, ja päätöksiä on luvassa vuoden lopulla.

”Uutena puheenjohtajana olen kovasti pohtinut, mikä on tarpeellista.”

Omistuksia voidaan Niemi-Laineen mukaan miettiä uudelleen. ”Ne eivät ole kiveen hakattuja asioita. Pidetään mieli avoimena ja katsotaan, mihin mennään.”

Uusi yhteiskunnallinen asuntorahasto

Uutena asiana JHL:ssä on mietitty sijoittamista Taalerin luomaan yhteiskunnalliseen rahastoon. Niemi-Laineen mukaan se on halpoihin vuokra-asuntoihin liittyvä tuote.

Hänen mukaansa yhteiskunnalliseen rahastoon sijoittaminen ei kuitenkaan ole vaihtoehto VVO:n osakeomistukselle. Se on erillinen ratkaisu.

Taalerin kiinteistörahastoista vastaava johtaja Jouni Alho vahvistaa Niemi-Laineen tiedon asuntoihin sijoittavasta yhteiskunnallisesta rahastosta. Hänen mukaansa rahasto on parasta aikaa Finanssivalvonnan käsittelyssä. Päätöksen pitäisi tulla parissa viikossa. Sitä ennen hän ei pysty kertomaan asiasta.

PAM: ”VVO puhdas sijoitus”

Palvelualojen ammattiliitto PAM:n talousjohtaja Jukka Mattila sanoo, että VVO:n osakkeiden myymisestä ei ole käyty liitossa vakavaa keskustelua. Eikä asiasta ole vakavasti tehtyjä esityksiä puoleen eikä toiseen.

VVO:n osakkeiden omistaminen on kuitenkin herättänyt keskustelua monia pienipalkkaisia henkilöitä edustavan liiton hallinnossa. Lähitulevaisuudesta on Mattilan mukaan vaikea sanoa. Hänen mukaansa VVO on varmasti asia, joka kiinnostaa hallinnon ihmisiä.

VVO:n iso historia on muuttunut hyvin merkittävästi. Aikaisemmin se tuotti sosiaalisia asuntoja, mutta nyt se on siirtynyt vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin. ”VVO on meille nyt puhdas sijoitus”, Mattila sanoo.

OAJ ei myy osakkeita

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo, että järjestön hallituksessa ei ole keskusteltu VVO:n osakkeiden myymisestä. Jäseniltä ei ole tullut ”mitään erityistä palautetta” VVO:sta.

OAJ:n hallituksessa on kuitenkin käyty läpi VVO:n toimintaa. Luukkainen kertoo, että hän on informoinut hallitusta ja valtuustoa yhtiötä koskevista ratkaisuista etukäteenkin.

Luukkaisen mukaan VVO on OAJ:lle sijoituskohde. Yhtiön profiili on muuttunut, kun asunnoista jo 90 prosenttia on markkinahintaisia. Yhtiötä myös arvioidaan siitä lähtökohdasta.

Tampereen tekemän osakekaupan perusteella OAJ:n VVO-omistusten arvo on 118,8 miljoonaa euroa. Luukkainen kertoo olevansa tietoinen VVO:n arvosta.

Pro ostaisi lisää osakkeita

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan järjestöllä ei ole mitään suunnitelmia irtaantua VVO:sta.

”Pikemminkin voisimme harkita omistuksen lisäämistä, jos niitä (osakkeita) olisi tarjolla. Ainakin minun kantani on se”, hän sanoo.

Malisen mukaan jäseniltä on tullut äärimmäisen vähän VVO:ta koskevia kommentteja, joten siltä suunnalta ei tule paineita osakkeista luopumiseen.

Rakennusliitto korostaa työllistämistä

 Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi korostaa VVO:n työllistävää merkitystä järjestön jäsenten kannalta. Yhtiö rakennuttaa vuodessa 1000-1400 asuntoa ja investoi 300-500 miljoonaa euroa.

Rakennusliitossa ei mietitä VVO:n osakkeiden myymistä, vaan pikemminkin päinvastoin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Ruotsalaisyhtiö ostanut VVO:n osakkeita kunnilta – JHL pohtii osakkeiden myymistä”

  1. Heja Sverige ! Kohta 70000 vuokrakämpän hyyräläiset Härmässä istuu ’Balderin salissa’.
    Oikeastaan kumma että suomalaisen asumistuki -varman vuokrauksen huippubisnestä eivät muut ehtineet haistamaan. T. Entelä on kovaa luu ruåttalaisten valloittaessa markkinaa..

    1. Meni vähän ohi, meinaatko että Balderi palkkaa eläkeläisiä. Eikös Kruunun hallituksessa ole jo pari, milloinkahan niiden asuntokanta alkaa kasvamaan jos kokemuksesta on kilpailuetua.

  2. Nyt olisi VVO:n osakkailla oiva aika myydä. VVO:ta on jo tyhjennetty omistajille ylimääräisistä pääomista ja suomalaisilla asunnoilla on nyt kova kysyntä ulkomailta.

    Ennen pitkää joku tai jotkut osakkeenomistajat myyvät osakkeitaan. Kun ostaja on saanut haltuunsa riittävän määrän VVO:n osakkeita, ostaja voi käynnistää omistusosuuksien muuttamiseen tähtääviä toimenpiteitä, joihin nykyiset ammattiyhdistysomistajat eivät kykene taloudellisesti vastaamaan.

    Kyllä yli miljardi euroa pankkitileillä helpottaisi mukavasti ammattiyhdistysliikkeen toimintaa. Se onkin sitten toinen juttu miten tämä hyödyttää VVO:n nykyisiä asukkaita.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat