Rakentaminen Uutiset Johanna Aatsalo Ei kommentteja

Luottomiehet rakentavat Lahden MM-kisapuitteet

Hiihdon MM-kilpailujen tilapäisrakentamisen vastaavalla Juha Vanhasella on apunaan vapaaehtoisten rakennusalan ammattilaisten joukko, jonka tekemiseen hän voi luottaa täysin sydämin.

Mäkihyppy- ja hiihtoalueet suljetaan ennen kilpailuja, mäkihyppytornit kaksi viikkoa ennen kisojen alkua ja hiihtostadion noin viikkoa ennen. Sitä ennen eri maiden maajoukkueet tekevät alueella esimerkiksi erilaista voidetestausta.

Keskiviikkona alkavien kilpailujen tärkeimmistä rakennustöistä vastaa noin 30 hengen joukko, jolta hoituvat niin metalli- kuin puutyötkin. Kisojen aikana osa porukasta toimii mäkihypyn ja hiihdon huollossa.

”Tämän huippuinnokkaan porukan keski-ikä on noin 70 vuotta, ja heillä on työmotivaatio kohdallaan. He hallitsevat kaikki mahdolliset rakennustyöt”, Vanhanen kiittelee.

Lisäksi rakennustöissä ovat olleet mukana koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat. Noin sata opiskelijaa on kisatöissä noin kuukaudena ajan. He ovat tehneet etukäteen koululla esimerkiksi opasteita, opastekoppeja ja erilaisia betonipainoja.

Ilman vapaaehtoisia kisajärjestelyistä ei tulisi yhtään mitään. Kisatoimistossa on palkattuja päätoimisia työntekijöitä noin 40. Vapaaehtoisia kisajärjestelyissä on mukana 2 800 henkeä, joista noin 700 kuuluu kisatoimitsijoiden joukkoon.

Muutama viikko ennen ensimmäistä kisalähtöä rakennustöissä oli vuorossa mainosaitatelineiden teko. Raakalautaa niihin kuluu reilut viisi kilometriä. Kertopuutolppia tarvitaan yhteensä 1,5 kilometriä.

Teltta- ja konttikylä

Jos Lahden urheilukeskusta katselee mäkihyppytornista, eteen avautuu suorituspaikkojen ja uudistetun kisakeskuksen lisäksi valtava teltta- ja konttikylä. Telttoja alueelle nousee yhteensä reilut 3 500 neliötä, joista suurin on noin 600 ja pienin 12 neliötä.

Joukosta erottuvat myös monenlaiset telinerakenteet. Erilaisia tasoja on vähintään 25 erilaista eli esimerkiksi tasoja, teltta-alustoja, pohjatelineitä, portaita ja studioiden sekä katsomoiden perustoja.

Lahden jäähallin ja kisakeskuksen väliselle alueelle nousee kymmenien konttien muodostama huoltokylä. Kontit jaetaan osallistujamaiden kesken, ja ne palvelevat joukkueita esimerkiksi erilaisina pukukoppi-, suksienvoitelu- ja muina huoltotiloina. Lisäksi niiden viereen sijoitetaan eri maiden massiiviset huoltorekat etutelttoineen. Ensimmäisinä paikalla olivat muutama viikko ennen kisojen alkua Suomen ja Ruotsin ajoneuvot. Osa yhteensä 226 kontista on tv-yhtiöiden käytössä.

”Kisoissa on käytössä yli 300 erilaista tilaa. Esimerkiksi suurhallissa on yleisön palvelutiloja, ravintoloita, tanssilava ja tiedepuisto”, kisojen logistiikkapäällikkö Kirsi Hänninen kertoo.

Kisojen katkeamaton sähkönsyöttö varmistetaan kuudella varavoimakoneella, jotka tuottavat yhteensä 2,5 MWh sähköä. Ne käynnistyvät, jos valtakunnan verkkoon tulee häiriö.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia