Kokeile kuukausi maksutta

Muistokirjoitus: Onnisen pitkäaikainen johtaja Tuomo Väänänen

Onnisen pitkäaikainen johtaja Tuomo Väänänen menehtyi äkillisesti sairauskohtaukseen 8.3.2017.

Tuomo Väänänen in memoriam
(1956–2017)

Maaliskuisen viikon keskellä kuulimme suru-uutisen, joka liikutti kaikkia onnislaisia ja muita teknisen kaupan alan ammattilaisia. Tuomo Väänäsen poislähtö oli äkillinen ja yllättävä kaikille hänet tunteneille kollegoille. Tuomoa jäi kaipaamaan iso joukko työkavereita, liiketuttavia ja alan järjestöjen piirissä työskenteleviä ihmisiä.

Tuomo Väänäsen työhistorian alkupää sujui erilaisissa hydrauliikkateollisuuden tehtävissä, joiden tiimoilta Tuomo matkusteli paljon asuen myös hetken aikaa Saksassa. Vuonna 1997 Tuomo aloitti Onnisella teollisuustukkukaupan johtajana. 1999 toimenkuva laajeni vastuuseen koko Onninen Suomen liiketoiminnoista. Tuomo vaikutti Onnisen kehitykseen konsernin johtoryhmän jäsenenä eri rooleissa siitä lähtien. Onninen-konsernin varatoimitusjohtajana hän toimi vuodesta 2006 alkaen.

Tuomo Väänäsen rooli Onnisen edustajana niin Suomessa kuin ulkomaisissakin yhteyksissä oli poikkeuksellisen merkittävä. Alalla tunnettuna ja arvostettuna henkilönä hän oli Onnisen pitkäaikainen edustaja Kaupan liitossa, Sähköteknisen Kaupan Liitossa, LVI-Teknisen Kaupan liitossa, Teknisen Kaupan Liitossa ja Finnish Water Forumissa sekä kansainvälisissä yhteistyöorganisaatioissa WIM:ssä ja IDEE:ssä. Useissa näissä järjestöissä Tuomo toimi niin hallituksen jäsenenä kuin puheenjohtajan roolissa eri valiokuntien työskentelyä unohtamatta. Hän halusi kehittää koko alaa, ja Onnisen muuttuminen perinteisestä tukkukaupan toimijasta nykyisen kaltaiseksi materiaalipalvelujen tuottajaksi on suurelta osin Tuomon pitkäjänteisen näkemyksen ansiota.

Esimiehenä ja kollegana Tuomon oppivat tuntemaan lähes kaikki onnislaiset. Hän kuunteli mielellään eri mielipiteitä ja kannusti uusien ajatusten esittämiseen. Kehittäjänä ja uudistajana hän antoi organisaatioilleen suuria vapauksia asiakaspalveluiden ja -ratkaisujen suunnittelulle. Tuomon tapa johtaa oli keskusteleva, ja hän oli valmis käyttämään paljon aikaa siihen, että kaikki näkökulmat olivat esillä. Kenenkään mielipidettä ei väheksytty. Tuomo myös puolusti tarpeen mukaan rohkeasti muita, kun tilanne sitä vaati.

Muistamme Tuomon reiluna ja oikeudenmukaisena kollegana, joka tarkoitti aina sitä, mitä sanoi. Työkavereilleen Tuomolla riitti aikaa ja mielenkiintoa, kun häneltä tukea ja opastusta tarvitsi. Positiivisena ja huumorintajuisena persoonana hän oli hyvin helposti lähestyttävä. Moni oppi häneltä valtavasti niin ammatillisesti kuin ihmisenä, ja hänen harvinainen kuuntelemisen lahjansa ja keskustelutaitonsa oli monessa tilanteessa kultaakin arvokkaampi.

Ongelmien ratkaiseminen oli mieluisaa vastapainoa työlle ja Tuomon vieressä ruokaillessa keskustelut menivät usein rakkaiden harrastuksien, luonnon, maanviljelyn ja historian, ohella myös matemaattisiin pohdintoihin. Useat ovat ne tunnit, joita käytettiin Tuomon esittämien matemaattisten ongelmien ratkaisumalleihin työajan ulkopuolella. Musiikillinen lahjakkuuskin tuli esiin aina, kun lauluääntä tarvittiin. Työyhteisön hengen ylläpitäjänä hänen monipuolinen kiinnostuksensa asioihin antoi mahdollisuuden tutustua moniin erilaisiin ihmisiin.

Yhteinen surumme on voimakas, mutta harvassa ovat ne ihmiset, joiden kanssa vietettyjen hetkien muisteleminen synnyttää samanlaisen sisäisen hymyn ja hyvän olon kuin Tuomo. Vaikka hänen poismenonsa vielä tuntuukin monesta epätodelliselta, muisto Tuomosta on poikkeuksellisen upea. Toivottavasti valoisa muisto lohduttaa myös häntä kaipaamaan jäänyttä perhettä ja lukuisaa joukkoa läheisiä ystäviä.

Kai Puustinen

Kirjoittaja on Tuomo Väänäsen kollega.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Muistokirjoitus: Onnisen pitkäaikainen johtaja Tuomo Väänänen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat