Kokeile kuukausi maksutta

Otto-Iivari Meurman -palkinto pitkän linjan kaupunkisuunnittelijoille

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi vuoden 2017 Otto-Iivari Meurman -palkinnon  Helsingin Kaupunkisuunnitteluviraston pitkäaikaisille arkkitehdeille ja kaupunkikehittäjille Riitta Jalkaselle, Pekka Pakkalalle, Mikael Sundmanille ja Matti Visannille.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi vuoden 2017 Otto-Iivari Meurman -palkinnon  Helsingin Kaupunkisuunnitteluviraston pitkäaikaisille arkkitehdeille ja kaupunkikehittäjille Riitta Jalkaselle, Pekka Pakkalalle, Mikael Sundmanille ja Matti Visannille.

Palkinto myönnettiin SAFA 125 -juhlavuoden päätapahtumassa Arkkitehtipäivillä 19.5.

Otto-Iivari Meurman -palkinnon tarkoituksena on lisätä kiinnostusta suomalaiseen yhdyskunta- ja kaupunkisuunnitteluun.

”Tämä ansioitunut arkkitehtiryhmä on toiminut suunnannäyttäjänä suomalaisessa kaupunkisuunnittelussa ja kaavoituksessa jo 1970-luvulta aina tälle vuosituhannelle asti. Jalkanen, Pakkala, Sundman ja Visanti ovat toimineet yhteiskunnallisina vaikuttajina ja kaupunkisuunnitteluun liittyvän keskustelun avaajina ja innoittajina, ja luoneet laadukasta ja hyvää elinympäristöä useille pääkaupunkimme erilaisille asuin- ja työpaikka-alueille”, palkintolautakunnan puheenjohtaja Emilia Saatsi perustelee valintaa.

Poleemisia uudistajia

Pekka Pakkala ja Mikael Sundman ovat jo 1970-luvun alusta asti tunnettu kaupunkisuunnittelun poleemisina uudistajina, kaupunkitutkijoina, -kehittäjinä ja kaavoittajina. Heidän kansainvälistäkin mainetta saavuttaneita töitään ovat Arabianrannan kaupunginosa uudenlaisine taidekonsepteineen ja laadukkaine lähiympäristöineen sekä sen ympärille muodostuva Itärannan kaupunginosien helminauha Kalasatamaan saakka.

Heidän uransa suurena avauksena pidetään Helsingin Katajanokkaa, jonka suunnittelusta järjestetyn kilpailun he voittivat 1972. Kirjallisista töistä tunnetuimpia ovat Mikael Sundmanin ja Vilhelm Helanderin pamfletti ”Kenen Helsinki” (1970).

Matti Visannin merkittäviä suunnitelmia ovat Helsingin Länsi-Pasila ja Pikku-Huopalahti, jotka  edustavat 1980-luvun hyvää elinympäristöä ja laadukasta kaupunkisuunnittelua. Visanti tunnetaan pienipiirteisestä ja rakennustaiteellisesti korkealuokkaisesta ympäristön suunnittelustaan, johon kuuluvat tiiviisti integroituneena myös taideteokset ja värit.

Riitta Jalkasen taidonnäytteitä ovat muun muassa Helsingin ekologinen kaupunginosa Viikki, joka on toiminut aikansa pilottihankkeena ekologisen kaupunginosan ratkaisuissa ja on tunnettu myös kansainvälisesti. Jalkasen toinen laajan mittakaavan projekti on ollut uusi urbaani Kruunuvuorenrannan kaupunginosa, joka toteutuu parhaillaan.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Otto-Iivari Meurman -palkinto pitkän linjan kaupunkisuunnittelijoille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat