Suunnittelu- ja konsultointiyrityksillä melko vakaat näkymät

Suunnittelu- ja konsultointiyritysten näkymät pysyvät Skol ry:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan lähitulevaisuudessa positiivisina.

Suunnittelu- ja konsultointiyritysten näkymät pysyvät Skol ry:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan lähitulevaisuudessa positiivisina.

Vastaajista 75 prosenttia ennakoi markkinatilanteen pysyvän ennallaan, 23 prosenttia ennakoi positiivista muutosta ja ainoastaan 1 prosentti negatiivista muutosta. Teollisuussektorin saldoluku oli +33, talonrakennussektorilla +15 ja infrassa +17.

Suhdannekyselyyn vastanneiden yritysten tilauskanta on kasvanut 12,8 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Teollisuussektorin tilauskanta kasvoi 23,3, infrasektorin 5,2 ja talosektorin 2,6 prosenttia.

Vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna tilauskannat kasvoivat talonrakentamis- (5,2 %) ja teollisuussektoreilla (1,8 %).  Tilanne on vahva erityisesti kotimaan tilauskannan osalta.

Talonrakentamissektorin uusien tilausten määrä kasvoi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna 29,3 prosenttia. Edellisestä vuosineljänneksestä kasvua tuli 3,2 prosenttia.

Teollisuussektorin uusien tilauksien määrä nousi 8,6 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna, vaikka edelliseen huippukvartaaliin verrattuna laskua tuli 7,2 prosenttia.

Infrasektorilla käänne

Infrasektorin tilauskanta pieneni ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna 2,9 prosenttia. Uusien tilauksien arvo laski samaan aikaan 8,9 prosenttia. Tilanteesta tekee vaikean se, että uusien tilausten määrä pieneni peräti 38,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

”Talopuolella tilanne jatkuu kuumana. Kapasiteettipula suunnittelijoista on aikamoinen ja siksi alan osaajaresursseista tulee kantaa erityistä huolta. Infrapuolelle ei nyt ole samanlaisia kapasiteettiongelmia”, Teknologiateollisuuden elinkeinopoliittiseksi johtajaksi siirtynyt Matti Mannonen arvioi. Hän on elokuun loppuun myös Skol ry:n toimitusjohtaja.

Skol teki äskettäin tutkimuksen, jossa arvioitiin osaajavajeen kasvavan vähintään 9 000 henkilöllä vuosina 2017-2025. Erityisesti vaje arkkitehtuurin ja rakentamisen opintoalan korkeakoulutetuista on muodostumassa Skolin mukaan kriittiseksi.

Suunnittelu- ja konsultointialan liikevaihto Suomessa kasvoi tammi-huhtikuussa kahdeksan prosenttia verrattuna vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon. Myönteinen tilauskannan kehitys jatkui myös huhti-kesäkuussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suunnittelu- ja konsultointiyrityksillä melko vakaat näkymät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat