Turvallisuusuhkan kasvu näkyy Olympiastadionin remontissa – tyhjennys onnistuu 8 minuutissa

Olympiastadionin peruskorjauksessa on jouduttu tekemään muutoksia kasvaneen turvallisuusuhkan takia.

Kuva: Anne Kurki

Viimeisimpänä muutoksena stadionille on lisätty uusia poistumisreittejä, jotta evakuointi sujuu nopeasti. Aukkoja ja ulos vieviä reittejä on aikaisempaa enemmän.

Stadion-säätiön kiinteistöpäällikkö Ilkka Rautakivi kertoo, että nyt stadion voidaan tyhjentää teoreettisesti jopa kahdeksassa minuutissa, kun se aiemmin vei parikymmentä minuuttia.

Kamera- ja kulunvalvonta ovat keskeisiä turvallisuutta lisääviä tekijöitä, samoin järjestyksenvalvojien opastus. Kameroiden määrä kasvaa vähintään nelinkertaiseksi, ja ne kaikki ovat uutta digitekniikkaa.

Riittävä valaistus samoin kuin stadionin kuoren suojaus auttavat valvomaan, ettei kiinteistöön pääse kutsumattomia henkilöitä.

Lukitusjärjestelmä uusitaan, jotta sen operointi olisi helpompaa ja väärinkäyttö vaikeampaa.

Valvontaa helpottaa myös se, että stadionille pääsee jatkossa sisään vain etelä- ja pohjoispäädyistä.

Myös tavaralogistiikan suunnittelu parantaa turvallisuutta. Jatkossa autoliikennettä ei ole yleisöalueilla. Stadionin ulkopuolelle tulee ajoneuvojen estojärjestelmiä.

”Suomi on turvallinen maa”

Turvallisuusuhat tiedostetaan isoilla rakennustyömailla, mutta malttia ei menetetä.

YIT rakentaa Helsingin Pasilaan asunnoista, toimistoista ja kauppakeskuksesta koostuvaa jättikohdetta, Triplaa. Hankejohtaja Tapio Salo sanoo, etteivät Turun puukkoisku tai muut terroriteot ole vaikuttaneet kohteen rakentamiseen.

”Ei meillä ole mitenkään erityisesti koettu, että tällä työmaalla olisi riskitaso noussut. Menemme normaalien suositusten mukaan. Lähtökohta on, että Suomi on turvallinen maa. Jos yhteiskunnassa sitten tapahtuisi jotain isoja muutoksia, niin sitten reagoidaan niihin.”

Kauppakeskuksen ja aseman valmistuttua siellä on tavalliseen tapaan vartiointi ja kameravalvonta. Työmaa on luonnollisesti aidattu ja siellä kulunvalvonta, ja työturvallisuudesta huolehditaan.

”Yritämme rakentaa ja elää normaalisti ja turvallisesti, eiköhän se ole paras lääke ääriaineksia vastaan”, Salo sanoo.

Terrorin mahdollisuus huomioitu riskiarvioissa

SRV:n turvallisuuspäällikkö Jari Korpisaari sanoo, että terrorin mahdollisuus on otettu riskiarvioissa huomioon. ”Asia on hankala, kun et voi kieltää autolla ajoa tai kerätä työmaalta puukkoja pois”, hän sanoo.

Korpisaari pitää tiiviisti yhteyttä viranomaisiin, jotta ikäviä tapahtumia pystyttäisiin estämään.

”Seuraan Supon uhka-arvioita, ja tänään viimeksi olin puhumassa johtoryhmässä asiasta. Terroriin liittyvä riski on luonteeltaan samankaltainen kuin esimerkiksi matkustamiseen liittyvät riskit. Siihen on luotava prosessi, että turvallisuustasoa voidaan nostaa.”

”Sanotaan näin, että pallo on nyt käsissämme ja katsomme asiaa eri kanteilta. Pyrimme löytämään viranomaisten kautta tien ja toimintatavat yhteistyölle”, Korpisaari toteaa.

Kalasataman Redin osalta ei ole Korpisaaren mukaan esiintynyt mitään turvallisuusuhkaa.

Korpisaarella ei ole tietoa, että esimerkiksi tornitalojen rakenteellisiin ja suunnitteluratkaisuihin olisi tullut terrorismin uhan kasvun takia muutoksia.

”Minulla ei ole tietoa, että suunnitelmia olisi muutettu. Niitä koskevat normaalit korkeaa rakentamista koskevat ohjeet, viranomaiset eivät ole muuttaneet määräyksiä tai uhkakuvia”, Korpisaari kertoo.

Sponda seuraa tilannetta

”Seuraamme aktiivisesti yhteistyökumppaniemme kanssa, mitä ympärillä tapahtuu, ja tarvittaessa teemme toimenpiteitä, kuten lisäämme vartiointia keskuksissa”, Spondan kauppakeskuksista vastaava liiketoimintajohtaja Henrik Stadigh kertoo.

”Turvallisuus on meille erittäin tärkeä asia, ja panostamme siihen kaikissa kauppakeskuksissamme. Tiedotamme ajankohtaisista asioista vuokralaisille säännöllisesti, mutta viime aikaisiin tapahtumiin liittyen ei ole tullut kysymyksiä.”

”Olemme huomioineet tapahtumat muun muassa riskiarvioinnissa ja pystymme reagoimaan nopeastikin tarvittaessa”, Stadigh toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Turvallisuusuhkan kasvu näkyy Olympiastadionin remontissa – tyhjennys onnistuu 8 minuutissa”

Vastaa