Kokeile kuukausi maksutta

Vuokra vain 11 euroa neliöltä – toimitusjohtaja nostaisi alkuvuokraa vakaan vuokran takaamiseksi

A-Kruunun toimitusjohtaja Jari Mäkimattila

Valtion omistama A-Kruunu tuottaa Helsingin seudulle kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Kohteiden rahoittamiseen se käyttää 40 vuoden korkotukilainoja. Kyseistä lainajärjestelmää ollaan parhaillaan uudistamassa.

A-Kruunun toimitusjohtaja Jari Mäkimattila arvioi yhtiön verkkosivuilla olevassa blogissa, että lainajärjestelmä kaipaa uudistusta.

”Erityisen tärkeänä pidämme sekä yhtiön että asukkaiden kannalta lainojen lyhennysohjelman takapainotteisuuden vähentämistä vastaamaan nykyistä inflaatioympäristöä. Vain siten pystytään takaamaan asukkaille vakaa vuokrataso myös silloin, kun taloja ryhdytään peruskorjaamaan”, Mäkimattila kirjoittaa.

”Tällä hetkellä uusien kohteiden vuokrataso saadaan erittäinkin matalaksi, koska lainan lyhennykset ovat aluksi todella vähäiset. Uskoisin, että vuokratasoa voisi hyvin korottaa lainanlyhennysten osalta 1-2 euroa neliöltä kuukaudessa ja asumisen kustannukset olisivat silti vielä kohtuulliset”, Mäkimattila toteaa.

Uuteen taloon satoja hakijoita

A-Kruunun keskivuokra uusissa taloissa on tällä hetkellä noin 11 euroa  euroa neliöltä kuukaudessa. Helsingin seudulla tuo vuokrataso on erittäin kohtuullinen. Sen ovat huomanneet myös asukkaat, sillä hakijoita uuteen taloon on yleensä useita satoja.

Mäkimattilan mukaan hankekohtaisesti tasapainoisemmasta lyhennysohjelmasta pystytään nykyään neuvottelemaan Aran kanssa joustavasti.

”Järkevintä tietenkin on ottaa tasapainoisempi ohjelma käyttöön vakioratkaisuna. Siten päästään  myös lähemmäs korkotukijärjestelmän perustavoitetta eli kohtuuhintaisen asumisen tarjoamista pieni- ja keskituloisille kotitalouksille vakaan asumismenojen kehityksen kera”, Mäkimattila toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Vuokra vain 11 euroa neliöltä – toimitusjohtaja nostaisi alkuvuokraa vakaan vuokran takaamiseksi”

  1. Mäkimattila on oikeassa. 11 euroa alkuvuokrana on Helsingissä liian vähän. Se on ns. omakustannusvuokra. Mutta en ole koskaan kuullut, että Arassa voisi neuvotella hankekohtaisesti tasapainoisemmasta lyhennysohjelmasta, sellainen seikka on jäänyt kokonaan yleisesti kertomatta muille toimijoille. Päin vastoin, on korostettu, että mitään varauksia ei tehdä pl. 1-2 euroa/m2 peruskorjausta varten, sekin vain, jos vuokra pysyy kohtuullisena. Eräänlainen varaushan tasapainoisempi lyhennysohjelma on.

  2. Mäkimattilan kannattaisi nostaa (alku)vuokrat muiden aratoimijoiden tasolle (15 euroa/m2?) ja purkaa ylijäämät vuoden loppupuolella ylimääräisinä lyhennyksinä. Ylimääräinen lyhennys arakohteissa ei ole eikä ole ollut koskaan kielletty. Ara ei ole vain asiaa yleisesti kertonut. Tämä on tietenkin mahdollista vain silloin, kun korot ovat poikkeuksellisen alhaiset ja vuokrat pysyvät ylimääräisten lyhennysten jälkeenkin kohtuullisena. Lause on lainattu lähes suoraan korkotukilaista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat