Kiinteistöt Talous Uutiset Johanna Aatsalo Yksi kommentti

Jenkkifirma Wework aikoo seuraavaksi uudistaa asumisen

Yhteisöllisten co-working-työtilojen kaupallistamisen edelläkävijä Wework aikoo myllertää myös perinteiset asumiseen liittyvät tavat.

arkkitehti Daniel Davis jenkkifirma Weworkista
Weworkin tutkimusjohtaja Daniel Davis on koulutukseltaan arkkitehti. Kuva: Johanna Aatsalo

Yhtiö on perustanut jo kaksi uudenlaisen asumisen Welive-kerrostaloa New Yorkiin ja Washington DC:n alueelle.

”Teknologia piirtää uudelleen rajat esimerkiksi ihmisten välisen yhteyden ja yksinäisyyden välillä. Voimme tuntea olomme hyvinkin eristäytyneeksi vaikka olisimmekin sähköpostilla, pikaviestillä tai vaikka Twitterillä yhteydessä, sillä sen kautta toisiin ihmisiin luotu yhteys on usein hyvin pinnallinen”, Weworkin tutkimusjohtaja ja arkkitehti Daniel Davis kertoo.

Davisin mukaan asumisen paradigman eli yleisesti oikeana pidetyn asumistavan muutos on samanlainen, joka on nähty toimistotilojenkin kehityksessä.

”Yksityisistä toimistohuoneista on siirrytty avokonttoriin ja sieltä jaettuihin monikäyttötiloihin. Oma huone on edustanut hierarkiaa ja arvovaltaa. Avokonttori taas tasa-arvoisuutta. Jaetut monikäyttötilat taas edustavat yhteisöllisyyttä ja jakamista. Oma huone ja avokonttori koetaan vain tilana, kun taas monikäyttötiloihin liittyy aina enemmän elämyksellisyys ja yhteisöllisyys.”

Tutkimustieto käytössä

Davisin mukaan uusi tapa ajatella toimisto- ja asumistilaa haastaa erityisesti arkkitehdit.

”Arkkitehdit ovat institutionaalisesti koulutettuja luomaan tilaa, ei kokemuksellisuutta. Surullisinta on se, että arkkitehdit tai rakennesuunnittelijat eivät koskaan saa suunnittelemistaan kohteista tutkittua käyttötietoa. He eivät siis tavallaan koskaan saa tietää, toimiiko heidän luomansa ratkaisu käytännössä vai ei”, Davis kertoo.

Weworkin tapa asua perustuu yhteisöllisyyteen, joustavuuteen ja uskomukseen, että ympärillämme olevat ihmiset tekevät asunnosta kodin. Se käyttää erilaisia laskennan ja koneoppimisen keinoja, miten työpaikka ja asuminen voidaan muotoilla kohentamaan ihmisten onnellisuutta, tuottavuutta ja yhteisöllisyyttä.

Kotihotelli?

Welive on kuin huoneistohotellin ja kommuunin yhdistelmä, jossa joka asukkaalla on oma asunto, josta löytyy keittiö, kylpyhuone ja tarvittava määrä makuuhuoneita.

Asunnon voi vuokrata eri pituisiksi ajoiksi. Lisämukavuuksia on tarjolla siivouksesta kokkipalveluihin. Asunnon varustelutason voi valita liinavaatepalveluista lähtien täysin kalustettuun asuntoon asti.

Esimerkiksi New Yorkissa kuukauden vuokra yksiöstä on noin 2 600 euroa.

”Olemme selvittäneet käyttötutkimuksen avulla esimerkiksi yhteisissä tiloissa olevan avoportaikon vaikutusta ihmisten kohtaamisiin. Portaikolla on yhdistetty kolme kerrosta, jotka muodostavat aina yhden yhteisön. Toisessa kohteessa portaikko lisäsi kohtaamisia, toisessa sillä ei ollut merkitystä.”

”Asukkaiden käytössä on mobiilipalvelu, josta voi esimerkiksi tilata siivouksen, katsoa yhteisiä menoja tai lähettää palautetta ylläpitäjille.”

Wework soveltaa asuntokohteessa samaa palautteen käsittelytapaa kuin coworking-tiloissaan. Kun asiakkaat kommentoivat esimerkiksi erään tilan kirjavaa tapettia, se muutettiin vähemmän häiritseväksi.

”Pieniä ongelmia, mutta yksityiskohtien huomiointi lisää käyttäjäkokemuksen positiivisuutta ja sitoutumista palveluidemme käyttöön.”

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • Näin se kommuuni kampeaa takaisin. Ihmettelen kyllä jos kyseessä on kaupallisesti menestyvä konsepti, ja silti tämä jenkki-nikkari tuo ideansa pikku-finlandiaan joka syrjässä kaikista metropoleista. Vai onko täällä helpompi hankkia rahoitusta tälle amerikan ihmeelle, sillä täällähän suomi-poika kumartaa ulkomaan elävälle vaikka pipo silmillä…?

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia