Vuoden Teräsrakenne 2017 -palkinto on jaettu

Vuoden Teräsrakenteeksi 2017 on valittu PES-Arkkitehtien suunnittelema helsinkiläiskohde.

Länsisataman uuden matkustajaterminaalin näkymä Tyynenmerenkadulta.

Merkittävän suomalaisen arkkitehtuuripalkinnon sai tänä vuonna helmikuussa valmistunut Länsisataman Länsiterminaali 2. Kohteen pääsuunnittelija on arkkitehti Tuomas Silvennoinen.

Palkintolautakunnan mukaan Helsingin Länsisataman Viron matkustajaliikenteen terminaali on Jätkäsaaren uusi näyttävä maamerkki.

”Linjakkaan ja dynaamisen rakennuksen arkkitehtuuri vertautuu laivojen ja meren liikkeeseen. Veistoksellinen ja selkeä rakennus antaa erinomaisen ensivaikutelman maahan saapuville matkustajille. Suunnittelijoiden pitkä kokemus terminaalirakennusten suunnittelusta heijastuu positiivisella tavalla rakennuksen toiminnallisena ja arkkitehtonisena selkeytenä”, palkintolautakunta kehuu voittajatyötä.

Valinnan teki arkkitehti Mikko Summasen johtama palkintolautakunta Teräsrakenneyhdistys ry:lle tehtyjen ehdotusten pohjalta. Ehdotuksia oli kaikkiaan noin 15, joista lautakunnan käsittelyyn eteni yhdeksän.

Palkinnon saajan pitää sääntöjen mukaan olla arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä terästä että muita metalleja rakentamisvaiheessa oivaltavasti hyödyntänyt rakennushanke. Kisassa mukana olleet kohteet ovat valmistuneet edellisestä kilpailusta kuluneen vuoden aikana.

Vuoden Teräsrakenne -palkinto jaettiin Teräsrakenne-päivä 2017 -tilaisuudessa Helsingissä. PES-Arkkitehdit Oy:n lisäksi työstä palkittiin kohteen tilaaja Helsingin Satama, rakennesuunnittelusta vastannut Sweco, pääurakoitsija YIT sekä teräsrungon ja lasijulkisivut toimittanut Normek.

Rakennuksen rakenteellisista erityispiirteistä palkintolautakunta haluaa mainita esimerkiksi rungon monimuotoisuuden, joka on vaatinut muun muassa huolellista liitosten suunnittelua.

Rungossa on muun muassa kaksoiskaarevaa kattopintaa, vinoa propellimaista räystäs- ja julkisivupintaa sekä korkeita lasiseiniä.

Odotusaulan varsinaisen vesikaton päällä on erillinen alumiinilevystä tehty kate, jota varten suunniteltiin katon kantavien peltipoimulevyjen päälle asennettu puuelementtirakenne. Nämä ovat palkintolautakunnan mukaan esimerkkejä rakentamisvaiheessa oivaltavasti tapahtuneesta teräksen ja muiden metallien hyödyntämisestä.

”Terästä rakennuksessa on käytetty arkkitehtuurin kannalta luontevissa rakenteissa. Odotushallin vaativa geometria on toteutettu teräsrakenteisena, mikä mahdollistaa pitkät jännevälit ja pystyrakenteista vapaan ilmavan tilan. Myös sekundaariset katosrakenteet kuten sisääntuloaukion taksikatos ovat ilmeikästä ja onnistunutta teräsarkkitehtuuria. Rakenteiden jäykistyksessä on hyödynnetty kehäjäykistystä, mikä tukee terminaalirakennuksen ilmavaa ja pelkistettyä yleisilmettä”, palkintolautakunta toteaa.

Muutama viikko sitten Länsiterminaali 2 voitti valaistussuunnittelijoiden järjestämän Vuoden valaistuskohde -kilpailun sisävalaistussarjan ykköspalkinnon.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuoden Teräsrakenne 2017 -palkinto on jaettu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat