Kokeile kuukausi maksutta

Vuoden Valaistuskohde 2017 -palkinnot Helsinkiin ja Muurameen

Sähkösuunnittelijat NSS ry on valinnut vuoden voittajiksi kohteet Helsingistä ja Muuramesta.

Muuramen kirkko voitti ulkovalaistussarjan. Kuva: Valosto.com

Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 ja ulkovalaistussarjan voitti Muuramen kirkko.

Kunniamaininnan saivat lisäksi Kuusamon Kirkkosaaren ja Kelanrannan valaistus.

Kilpailun tuomariston mukaan Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 on hyvä esimerkki arkkitehtuurin, toiminnallisuuden ja valaistuksen yhdistämisestä. Suunnittelu perustuu harkittuun kokonaiskonseptiin, jota eri suunnittelualojen hyvällä yhteistyöllä on pystytty noudattamaan.

Terminaali on rakennettu palvelemaan nopeaa reittiliikennettä, joten valaistuksen yhtenä tehtävänä on ohjaaminen. Länsisataman terminaalin valaistussuunnittelussa yksinkertainen lineaarisen valoviivan idea erilaisin kattoon ja käsijohteisiin tehdyin sovelluksin tukeekin oivaltavasti väkimassojen johdattelua terminaalirakennuksessa valon avulla.

Toisen kerroksen suuresta aulasta avautuu upea näköala merelle. Valtavat ikkunat tekevät mahdolliseksi myös päivänvalon hyödyntämisen vyöhykkeittäin päivänvalosensoreiden avulla.

Valaisimet ja muu tekniikka on onnistuttu integroimaan erinomaisesti puurimoista tehtyyn kattorakenteeseen, jonka johdosta tilavaikutelma on rauhallinen ja häikäisemätön.

”Tässä kohteessa valaistus integroituu arkkitehtuuriin ja näin sen pitää ollakin!” tuomaristo kehuu.

Helsingin Sataman Länsiterminaali 2
Rakennuttaja: Ari Parviainen, Helsingin Satama Oy
Arkkitehti: Tuomas Silvennoinen ja Pekka Mäkelä, PES-Arkkitehdit Oy
Valaistussuunnittelija: Sanna Forsman ja Matti Syrjälä, Granlund Oy
Sähkösuunnittelija: Tero Nieminen, Granlund Oy
Sähköurakoitsija: LSK Group Oy

Valo johtaa kirkolle

Ulkovalaistussarjan ykkönen eli Alvar Aallon nuoruudessaan suunnittelema Muuramen kirkko on peruskorjauksen yhteydessä saanut arvoisensa julkisivu- ja ulkovalaistuksen.

Kirkko sijaitsee korkealla harjulla, josta valaistus nostaa kirkon hienovaraisesti asukkaiden näkyviin. Häikäisemätön matalilla pollarivalaisimilla toteutettu kävelytien valaistus johdattelee kirkkoon menijät kohti valolla esiin nostettua pyörökaarisyvennystä.

Valaistus on toteutettu tarkasti nykyaikaisella projisointitekniikalla välttäen hukkavaloa. Tuomariston mukaan sopivassa suhteessa toteutettu muiden pintojen valopesu tuo koko kirkon näkyviin muodostaen tasapainoisen ja hillityn kokonaisvaikutelman.

Muuramen kirkko
Rakennuttaja: Muuramen seurakunta
Arkkitehti: Tuija Ilves, Arkkitehtitoimisto ark-Kantonen Oy
Valaistussuunnittelija: Mikko Pekonen, Ari Peltola, Sweco Talotekniikka Oy
Sähkösuunnittelija: Juha Törmänen, Sweco Talotekniikka Oy
Sähköurakoitsija: Kiites Oy

Joka toinen vuosi järjestetyn kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia ja antaa tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Vuoden Valaistuskohde 2017 -palkinnot Helsinkiin ja Muurameen”

  1. Muuramen kirkko on tosi spesiaali nuoren Alvar Aallon työ. Rohkea seurakunta tilasi 1920 -luvulla tämän täysin ajattoman rakennuksen nuorelta arkkitehdilta. Valaistus näyttää upealta, täytyy mennä katsomaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat