Kokeile kuukausi maksutta

Sisäilmaston laatuvaatimukset pysyvät nykytasolla – uusi asetus antaa suunnittelulle vapauksia

Ympäristöministeriö on antanut asetuksen uuden rakennuksen sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta sekä asetuksen uuden rakennuksen energiatehokkuudesta.

Kuva: Anne Kurki

Tiedotteen mukaan tänään annetut molemmat asetukset tulevat voimaan 1.1.2018 ja korvaavat nykyiset asetukset (1/11 ja 2/11).

Sisäilmaston laatua koskevat vaatimukset pysyvät nykytasoa vastaavina, mutta uusi asetus joustavoittaa säännöksiä ja antaa suunnittelulle enemmän vapauksia.

Samalla kuitenkin asetuksessa korostetaan vastuuta ja osaamista suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Keskeisenä tavoitteena tulee olla rakennuksen hyvä sisäilmasto, josta ei tingitä energiansäästön vuoksi.

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (2010/31/EU) velvoittaa, että uusien rakennusten rakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiarakentamiseen. Tällä tarkoitetaan rakennuksia, joiden energiatehokkuus on erittäin korkea ja joiden tarvitsema vähäinen energia katetaan laajalti uusiutuvalla energialla.

Tiedotteen mukaan ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta pyrkii edistämään energiatehokkaiden rakennusten rakentamista kustannustehokkaasti. Vaatimustason nostotarve on asuinrakennusten osalta hyvin maltillinen, mutta liike- ja toimistorakennusten osalta jo merkittävä.

Keskeiset energiatehokkuusvaatimukset ovat jatkossakin laskennallisen energiatehokkuuden vertailu (E-luku) ja rakennuksen lämpöhäviö. Uutena vaihtoehtona asuinrakennukset voivat osoittaa kelpoisuuden rakenteellisella energiatehokkuudella, ilman E-luvun laskentaa. Uusiutuvan energian tuotanto rakennukseen kuuluvalla laitteella otetaan huomioon siltä osin kuin se käytetään rakennuksessa hyödyksi. Asetus mahdollistaa uusiutuvan energian tuotannon muuallakin kuin kiinni rakennuksessa.

Uudet vaatimukset energiatehokkuudesta on nivellytty energiatodistusta ja energiamuotojen kertoimia koskeviin säädösmuutoksiin, jotka astuvat voimaan samaan aikaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Sisäilmaston laatuvaatimukset pysyvät nykytasolla – uusi asetus antaa suunnittelulle vapauksia”

  1. Asukkaan terveisiä uudesta 6 krs. talosta Espoon Saunalahdesta. Energiatehokkuus merkitsee Savonlinnan muurien paksuisia seiniä. Katonrajasta puhaltaa suoraan makuunhuoneen sänkyyn ja olohuoneen ruokapöydässä istuvien niskaan 18 asteista ilmaa todella kovalla voimalla. Pyydettiin mittaus jossa meille todistettiin että ’paine’ on aivan oikea, ’suunnitelman mukainen’. On vaikea ymmärtää että tähän on tultu kun haetaan ’energiatehokkuutta’.

    1. Paine nyt voi olla ihan mitä vaan, mutta RakMK D2, s 25, taulukko 1
      https://www.finlex.fi/data/normit/37187/D2-2012_Suomi.pdf
      mukaisesti ilman nopeus makuuhuoneessa pitäisi olla 0,20 m/s, eli se on mitattava arvo…
      Jos on suunniteltu ja toteutettu liian pienillä putkillä, tulee oikealla paineella ja ilmamäärällä liian suuri virtaama eli ilman nopeus, joka tuntuu hyvin epämiellyttävältä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat