Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusliikkeet ovat alkaneet vaatia tavarantoimittajilta vakuusmaksuja – ”luulin sopimusehtoa vahingoksi”

Tavarantoimittajalle sopimusehdotus tuli yllätyksenä.

Rakennusalan tavarantoimituksissa käydään rajankäyntiä Ryht- ja Yse -sopimusehtojen välillä. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Rakennusurakoitsijat ovat alkaneet vaatia joissain tilanteissa tavarantoimittajilta rakennusaikaisia vakuusmaksuja. Osa vakuusmaksusta voi jäädä sisään kohteen takuuajaksi.

Tilaajan rakennusurakoitsijalta vaatimat vakuusmaksut ovat Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen (Yse) mukaan arkipäivää. Tavara- ja materiaalihankinnoissa sovelletaan kuitenkin tyypillisesti Rakennustuotteiden yleisiä hankinta- ja toimitusehtoja (Ryht), eikä niiden mukaan tavallisesti peritä vakuusmaksuja tavarantoimittajilta.

”Koetellaan kepillä jäätä”

Nimettömänä pysyttelevä tavarantoimittaja kertoo Rakennuslehdelle sopimusluonnoksesta, josta yllättäen paljastui vaatimus 10 prosentin rakennusaikaisesta vakuusmaksusta. Pieni summa olisi jäänyt kiinni vielä kohteen luovutuksen jälkeenkin.

”Ensin luulin sopimusehtoa vahingoksi. En hyväksynyt sitä”, materiaaliyrityksen edustaja kertoo.

”Tavarantoimittajille tulee raaka-aineita useita kuukausia etukäteen. Jos vakuusmaksu menee läpi, myyntihinnat nousevat. Olen huolissani siitä, että tästä tulee normikäytäntö rakennusaineteollisuudessa.”

Toinenkin iso urakoitsija on pyytänyt samalta tavarantoimittajalta vakuusmaksua.

”Koetellaan kepillä jäätä”, yrityksen edustaja sanoo todeten, että tilaajavastuuportaalista ja luottoluokituksesta saa tietoja tavarantoimittajan luotettavuudesta.

Normaali menettely on, että tavarantoimittaja korvaa mahdolliset toimituspuutteet niiden esiintymisen jälkeen.

Elinkeinonharjoittajilla on sopimusvapaus

Talonrakennusteollisuuden vastaavan lakimiehen Karri Kiviojan mukaan pääsääntö on, että Ryht-ehtoja sovelletaan tavarantoimituksiin. Yse-ehtoja voidaan kuitenkin soveltaa joissain tapauksissa myös tavaran toimituksiin erityisesti, jos toimituksiin sisältyy asennusta.

”Asennusta sisältävien tavarantoimitusten osalta sopimusehdot ovat veteen piirretty viiva, mutta Ryht-ehtoja tulisi silloin käyttää vain, mikäli asennustyö on vähäistä tai lyhytaikaista”, Kivioja sanoo.

”Kahden elinkeinonharjoittajan välisissä sopimuksissa on sopimusvapaus. Vaikka Ryht-ehtoja sovelletaan yleensä tavarantoimituksiin, mikään ei estä osapuolia sopimasta toisin.”

Ryht-ehdoissakin on Kiviojan mukaan mahdollisuus vakuus- ja takuumaksuun tavarahankinnoissa. Menettely edellyttää kuitenkin erillistä sopimusta, kun se Ysessä on oletus.

”Kyse on riskien hallinnasta”

SRV:n hankintajohtaja Seppo Kopsa kertoo, että yhtiö vaatii erikoistapauksissa tavarantoimittajilta rakennus- ja takuuaikaisia vakuuksia.

”Jos tavarantoimitus vaatii esimerkiksi suunnittelun tai materiaalitilausten takia ennakkomaksuja, haluamme varmistaa, että tavara varmasti tulee. Kyse on silloin riskienhallinnasta.”

”Mutta emme vaadi vakuuksia perustilauksista. Niissä maksuerät lankeavat tyypillisesti silloin, kun tavara saapuu meille”, Kopsa kertoo.

”Vakuusmenettely on meillä kuitenkin enempi poikkeus. Puhtaissa materiaaliasioissa kunnioitamme Ryhtiä”, Kopsa sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusliikkeet ovat alkaneet vaatia tavarantoimittajilta vakuusmaksuja – ”luulin sopimusehtoa vahingoksi””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat