Kokeile kuukausi maksutta

Insinööri halusi rukoilla perjantaisin, työpaikka peruttiin – Poliisi epäilee kaupungin asuntorakennuttajan johtoa uskontoon liittyvästä työsyrjinnästä

Helsinkiläisille asuntoja tuottavan kaupungin viraston johtoa epäillään työsyrjinnästä.

Helsinkiläisille asuntoja tuottavan kaupungin viraston johtoa epäillään työsyrjinnästä.

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan epäillystä väärinkäytöksestä. Epäily on siirtymässä syyteharkintaan.

Runsas vuosi sitten suomalainen insinööri tuli valituksi Helsingin kaupungin Asuntotuotantotoimistoon (ATT) projekti-insinööriksi. Työsopimusta allekirjoitettaessa muslimi kertoi halustaan rukoilla perjantaisin puolen tunnin ajan kello 12:n ja 13:n välisenä aikana.

Virastossa oli liukuva työaika, ja insinööri kertoi rukoilevansa omalla ajallaan.

Joitakin viikkoja myöhemmin Helsingin kaupunki kuitenkin ilmoitti, ettei insinööriä palkattaisikaan tehtävään.

Poliisi on tutkinut, onko työnantaja syyllistynyt työsyrjintään, joka liittyy uskonnon harjoittamiseen.

”Muslimien uskontoon kuuluu rukoilla tiettynä aikana, ja on liittynyt tähän, miksi työntekijää ei ole palkattu”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Petri Rainiala Helsingin poliisista.

”Meillä ei hyväksytä työsyrjintää”

Epäilyn kaltainen työsyrjintä ei ole kaupungin henkilöstöpolitiikan mukaista. Näin arvioi kaupungininsinööri Jaakko Stauffer, jonka alaisuuteen ATT nykyisin kuuluu.

Tapahtumien aikaan Stauffer ei vielä johtanut ATT:tä, mutta hän vahvistaa, että insinöörin palkkauksen aikainen johtava virkamies ja muita työntekijöitä on ollut tapauksesta poliisin kuultavina.

”Meillä ei hyväksytä työsyrjintää, mutta tämä on vasta epäily ja aikanaan selviää, onko ollut työsyrjintää”, Stauffer sanoo.

Syyttäjän ja mahdollisesti oikeusistuimen tehtäväksi jää Rainialan mukaan ratkaista, ketkä Asuntotuotantotoimistossa ovat olleet osallisia työsyrjintäepäilyyn johtaneissa tapahtumissa.

”Tämä rikosepäily liittyy ATT:n toimintaan ja rekrytointiin”, Rainiala sanoo.

Viime kesänä myös Etelä-Suomen aluehallintovirasto jätti tarkastuskertomuksen, jonka mukaan kaupunki syrji välillisesti työnhakijaa tämän uskonnon vuoksi. Tapaus tuli Staufferin mukaan käsittelyyn työsuojeluvaltuutetun otettua sen esiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Insinööri halusi rukoilla perjantaisin, työpaikka peruttiin – Poliisi epäilee kaupungin asuntorakennuttajan johtoa uskontoon liittyvästä työsyrjinnästä”

  1. Mielenkiintoisia kysymyksiä nämä työsuhteisiin liittyvät.

    Olisiko työnantaja voinut selvittää tämän työhönottohaastattelussa? Siis sellaisen, että työntekijä on poissa työstä joka perjantai yhden tunnin ajan. On todettu, että sellaisista asioista ei voi keskustella jotka eivät liity työhön. Tämä kyllä liittyy oleellisesti työhön, työaikaan. Liittyy tietysti välillisesti uskonnolliseen vakaumukseen. Tällainen toiminta ei ole ollut yleistä Suomessa.

    Tässä sitä sitten oikeusoppinellle pähkäilemistä. Saattaa olla joitain ennakkotapauksia muista maista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat