Bunkkerin suunnittelija Bertel Ekengren haluaisi osallistua Bunkkerin muutostöihin. Kuva: Rio Gandara

Yllätykset jatkuvat Jätkäsaaressa: nyt 20 miljoonaa maksavan Bunkkerin haluaa ostaa myös rakennuksen alkuperäinen suunnittelija

Helsingin Jätkäsaaren ja lähialueiden asukkaiden haave uimahallista on taas vähän lähempänä toteutumista.

Kirjoittaja(t) Lari Malmberg / HS

Kaupunki ja rakennusyhtiö SRV ovat pääsemässä uuteen sopuun Jätkäsaaren Bunkkeri-rakennuksen tulevaisuudesta.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi aiemman yhteistyökuvion, jonka Helsingin kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt vuonna 2016. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kaupunki oli järjestänyt virheellisesti Bunkkeria koskevan julkisen hankintaprosessin.

Havainnekuva näyttää miltä remontoitu ja korotettu Jätkäsaaren Bunkkeri voisi näytää. Kuva: Helsingin kaupunki

Uimahallin ja liikuntatilojen lisäksi Bunkkeriin suunnitellaan noin 300 asuntoa. Oikeuden mukaan SRV:lle myytävän asuinrakennusoikeuden määrä on niin merkittävä, ettei kaupunki voi suorittaa kauppaa julkisena hankintana.

Nyt Helsinki ja SRV ovat toteuttamassa kauppaa yksityisoikeudellisena kiinteistökauppana. SRV on tarjonnut kaupungille kaupasta 22,7 miljoonaa euroa. Summa on sama kuin edellisellä neuvottelukierroksella. Asuinrakennusoikeuden osuus tarjouksesta on 18,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki pyysi yrityksiltä arvion rakennusoikeuden arvosta

Jätkäsaareen toteutettavien rakennushankkeiden myyntihinnoista on viime vuosina valitettu usein hallinto-oikeuteen. Nyt kaupunki on pyytänyt poikkeuksellisesti kolmea eri yritystä antamaan arvionsa myytävän rakennusoikeuden arvosta.

Ensimmäisen sopimuksen kaatuminen hallinto-oikeudessa tarkoittaa sitä, että Bunkkerin uimahalli ja liikuntatilat valmistuvat aikaisintaan kaksi vuotta alunperin suunniteltua myöhemmin.

Jos kauppa nyt syntyy ja saa lainvoiman, uimahallin valmistumisajankohdaksi arvioidaan vuosi 2022. Liikuntatilat voisivat olla valmiita jo vuotta aiemmin.

Kilpaileva tarjous tuo kiemuroita

Bunkkerin viereen ensi vuonna valmistuvalle Jätkäsaaren peruskoululle myöhästyminen aiheuttaa harmia. Koululaisten liikuntatunnit on suunniteltu järjestettäväksi Bunkkerin liikuntasaleissa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kauppaa tiistain kokouksessaan. Virkamiesten näkemyksen mukaan sopimus kannattaa hyväksyä.

Päätökseen tuo kuitenkin lisäkierteen viime hetkillä tullut kilpaileva tarjous. Insinööritoimisto Bertel Ekengren on tarjonnut rakennusoikeudesta neljä miljoonaa euroa SRV:tä enemmän.

Yrityksen toimitusjohtaja Bertel Ekengren on värikkään uran rakennusalalla tehnyt idänkaupan konkari ja vuonna 1972 valmistuneen Bunkkerin alkuperäinen suunnittelija.

Suomessa Ekengrenin toimisto on vastannut muiden muassa Helsingin kaupunginteatterin, Sibelius-monumentin, Puotinharjun Puhos-kauppakeskuksen, Tapiolan kirkon ja Tampereen Ratinan stadionin rakennesuunnittelusta.

”Tarjoukseni on huomattavasti parempi”

Hänen omaa nimeään kantava insinööritoimisto on perustettu vasta vuonna 2012. Ekengrenillä oli samaa nimeä kantava yritys myös uransa alkuvaiheilla. Nykyään insinööritoimiston palveluksessa ei Suomen asiakastiedon rekisterin mukaan kuitenkaan ole kuin yksi henkilö.

Asiakastiedolle toimitettujen tilinpäätöstietojen mukaan yrityksellä ei myöskään ole ollut liikevaihtoa vuoden 2013 jälkeen. HS:n haastattelussa viime syksynä Ekengren kuitenkin arvioi yrityksensä vuoden 2017 liikevaihdoksi 15 miljoonaa euroa.

Ekengren osallistui myös Helsingin kaupungin vuonna 2015 järjestämään kilpailuun, jolla haettiin toteuttajaa Bunkkerin muutostöille. Hänen yrityksensä tarjousta ei silloin pidetty uskottavana. Nytkin virkamiehet toteavat, että suunnitelma on ”ideatasolla” oleva hahmotelma.

SRV:n tarjouksessa kaupunki vuokraisi tilat niiden uudelta omistajalta etukäteen sovitulla vuokrasummalla.

Ekengrenin tarjous edellyttäisi, että Helsingin kaupunki jäisi Bunkkerin alimpiin kerroksiin rakennettavien liikunta- ja uimahallitilojen omistajaksi. Ekengrenin arvion mukaan kaupunki voisi tehdä suuret voitot, jos se myisi tilat itse eteenpäin kansainvälisille sijoittajille ja siirtyisi vasta sitten tilojen vuokralaiseksi.

”Tarjoukseni on huomattavasti parempi”, Ekengren sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Yllätykset jatkuvat Jätkäsaaressa: nyt 20 miljoonaa maksavan Bunkkerin haluaa ostaa myös rakennuksen alkuperäinen suunnittelija”

  1. On virkamiehet loputtoman fiksuja. He tietävät aina kuka voi ottaa riskiä ja kuka ei. Helsinkiin ei saa virkamiesten mukaan rakentaa kuin pörssiyhtiöt, jotta hinnat nousevat varmasti tuotantosääntelyn johdosta.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi