Ikea haluaa rakentaa Länsiväylän päälle Helsingin Koivusaareen tavaratalon ja hotellin

Huonekalumyymäläketju Ikea hakee suunnitteluvarausta Helsingin Koivusaareen, Ikea tiedotti perjantaiaamuna.

Koivusaari sijaitsee Länsiväylän varressa Helsingin ja Espoon rajalla. Kuva: Sami Kero

Ikea esittää Helsingin kaupungille suunnitteluvarausta, jossa Koivusaaren keskelle suunniteltaisiin kokonaisuus, johon kuuluisivat Ikea-tavaratalo, liike- ja toimistotiloja sekä hotelli. Osa tiloista tulisi Länsiväylän päälle rakennettavalle kannelle.

Ikean kiinteistöjohtajan Ann-Christin Pilviön mukaan Koivusaareen ei tule perinteistä sinikeltaista laatikkoa, vaan tavaratalokokonaisuus tehdään sopivaksi muuhun kaupunkiympäristöön.

”Olen samaa mieltä, että Ikean perinteinen väritys näyttäisi hurjalta siinä ympäristössä. Tarkoitus on tehdä korkealaatuista arkkitehtuuria ja visuaalisesti city-ympäristöön sopiva kokonaisuus. Tämä haastaa meidän sisäisestikin hakemaan uusia ideoita ja materiaaleja toteutukseen”, Pilviö sanoo.

Suunnitteluvaraushakemusta käsitellään Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 6. maaliskuuta. Sen jälkeen asia menee hyväksyttäväksi Helsingin kaupunginhallituksen elinkeinojaokseen.

Haettu suunnitteluvaraus olisi voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

Asuntorakentaminen suljettiin pois

Ikean Pilviön mukaan tavarataloyhtiö on etsinyt tavaratalolle paikkaa Helsingistä, jossa se on hyvien julkisten liikenneyhteyksien ulottuvilla.

”Perinteisesti tavarataloihimme on päässyt helpommin autolla, mutta haluamme rakentaa tavaratalon, johon pääsevät nekin, joilla ei ole autoa. Olemme keskustelleet eri sijaintivaihtoehdoista Helsingin kaupungin kanssa pitkään”, Pilviö sanoo.

Helsingin virkamiehet asettavat esityksessä varaukseksi suunnitelmille ehtoja.

Alue varataan Ikea-tavaratalolle, toimistotiloille, hotellille ja muille liiketiloille, asuntorakentamista samalle maa-alueelle ei tässä vaiheessa saisi alkaa suunnitella.

Ikean edellytetään suunnittelevan kannen Länsiväylän ylle, sen päälle rakennettaisiin sitten osa tiloista. Siitä kuka maksaa kannesta mitenkin paljon tai rakennuttaa sen sovittaisiin myöhemmin erikseen. Samalla pitää miettiä, miten yhteys metroasemalle toteutettaisiin.

Helsinki edellyttää kaupunkimaisuutta

Pilviön mukaan Ikea lähtee siitä, että Helsingin kaupunki vastaa Länsiväylän ylittävän kannen ja kulkuväylän rakentamisesta.

”Se Länsiväylän ylittävä katu on jo kaavassa. Meille on luonnollisesti keskeinen asia saada keskustelujen kuluessa ymmärrys vastuiden ja kustannusten jaosta. Tässä on hyvin aikaa käydä näitä keskusteluja”, Pilviö sanoo.

Helsinki edellyttää myös, että tavaratalosta pitää ”välittyä myymäläkonseptin uudenlainen ajattelu”, joka tarkoittaa esimerkiksi kaupunkimaisuutta ja tilojen avautumista katutilaan.

Ikea on etsinyt pääkaupunkiseudulta jo monta vuotta sopivaa paikkaa uudelle liikkeelle. Leppävaaraan kaavailtu liike kariutui liikennejärjestelyjen vuoksi.

Ikean tulosta Pohjois-Pasilaan ja Kalasatamaankin huhuttiin, mutta viime vuonna varmistui, ettei kumpikaan näistä toteudu.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Ikea haluaa rakentaa Länsiväylän päälle Helsingin Koivusaareen tavaratalon ja hotellin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat