Kokeile kuukausi maksutta

Kalasataman jättihankkeen kustannukset karkasivat ennakoidusta – rakennusyhtiö SRV:n alkuvuoden tulos painui tappiolle

Yhtiön näkymät tälle vuodelle ovat heikot.

Kalasatamaan rakennettavan kauppakeskus Redin odotettua korkeammat kustannukset ovat heikentäneet rakennusyhtiö SRV:n alkuvuoden tulosta.

”Valtavat infratyöt ja tornien jalustat sitovat merkittävästi pääomiamme, ja korkeat rahoituskulut rasittavat vielä tulostamme. Redin lopullinen tulosvaikutus selviää kuitenkin vasta, kun kauppakeskus myydään ja kaikki asuintornit valmistuvat”, toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala toteaa tiedotteessa.

Kalasataman jättihanke ei kuitenkaan ole yhtiön ainut huoli. Näkymät tälle vuodelle eivät ole mairittelevia, ja SRV ennustaa konsernin koko liikevaihdon sekä tuloksen laskevan verrattuna viime vuoteen.

Vaikeuksia kustannusten hallinnassa

OP:n analyytikko Matias Rautionmaa arvioi, että kuluvasta vuodesta tulee SRV:lle hyvin heikko. Hänen mukaansa yhtäältä on kyse siitä, että SRV:n asuntorakentamisessa ei ole näkyvissä paljoa tuloksia tälle vuodelle. Toisaalta yhtiöllä on ollut vaikeuksia kustannuksien hallinnassa, sillä rakennusurakoitsijoiden hinnat ovat nousseet.

SRV:n toimitusjohtajan Ojalan mukaan materiaali- ja työvoimakustannukset ovat kallistuneet jo pitkään.

Yhtiöllä on ollut vaikeuksia kustannuksien hallinnassa, sillä rakennusurakoitsijoiden hinnat ovat nousseet.

Työn hinnan nousulla on suuri tulosvaikutus SRV:n kaltaiselle yhtiölle, joka tilaa urakoinnin oman talon ulkopuolelta. Tuloksen olisi saatava tukea yhtiön omista hankkeista.

Ojalan mukaan lisähuolia tuovat rakennusalan työriidan mahdolliset vaikutukset käynnissä oleviin hankkeisiin. Työnantajia edustava Rakennusteollisuus RT julisti keskiviikkona rakennusteollisuuteen kattavan työsulun, joka alkaisi 9. toukokuuta.

Nähdäänkö rakennusalan suhdannehuippu?

Yleisellä tasolla Suomen rakennusbuumi etenee edelleen vauhdikkaasti. OP:n Rautionmaan mukaan iso kysymys on, nähdäänkö rakennusalan suhdannehuippu jo tänä vuonna.

”Siihen saadaan tämän vuoden kuluessa lisätietoa ja varmuutta, että käykö näin vai jatkuuko suhdanne vielä kasvussa ensi vuonna”, Rautionmaa sanoo.

Rakennusinvestoinnille vaikuttaa toistaiseksi olevan hyvin kysyntää ja kuluttajilla riittää luottamusta. Epävarmuutta tuo kuitenkin se, kuinka pitkään sijoittajien kiinnostus kiinteistöihin kestää. Rautionmaa sanoo, että tällä hetkellä kiinnostusta on paljon.

”Isot sijoittajat ovat vähän vähentäneet asunto-ostojansa, mutta tuotot houkuttelevat edelleen paljon pienempiä ja ulkomaisia toimijoita.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Kalasataman jättihankkeen kustannukset karkasivat ennakoidusta – rakennusyhtiö SRV:n alkuvuoden tulos painui tappiolle”

  1. Milläköhän meriiteillä tuokin titteli on aikanaan saatu, vaikuttaa siltä että hyvävelikerho jakaa nuo tittelit vuorotellen toisilleen.

   Olen työskennellyt ikäni isoillakin työmailla mutta en koskaan vielä yhtä sekavalla ja huonosti organisoidulla kuin tämä, päällekkäisiä töitä tehdään jatkuvasti väärässä järjestyksessä jo tehtyä puretaan ja rakennetaan uudelleen, urakoitsijoita juoksutetaan edestakaisin, aikataulutus on tehty aivan liian optimistiseksi ja nyt sitten paniikinomaisesti koitetaan saada jotain näkyvää aikaiseksi ja se taas lisää entistä pahemmin edellämainittua.

 1. ”Tuloksen olisi saatava tukea yhtiön omista hankkeista”

  Mistähän noita omia hankkeita revitään tähän hätään? Tilauskanta n. 1,6 Mrd €, josta ilmeisesti valtaosa pitkäkestoisia allianssi -hankkeita -joissa katetaso on mitä on. Ei taida 2018 jäädä yksin ainoaksi kehnoksi vuodeksi…

 2. Mihin se ammattitaito hävisi ? Vai oliko sitä kun kasvu riisutaan luvuista….?

 3. Voisi mennä paremmin kun jättäisi sen työntekijöitä kyttäämisen vähemmälle. Millä yrityksellä on varaa palkata etsiviä kyttäämään työntekijöiden koteja? Jos minä olisin sijoittaja, niin en ainakaan laittaisi rahojani tällaiseen yritykseen. Taitaa olla nytkin se tilanne että osaavista projektihenkilöistä on pulaa? SRV ei kyllä nykyisten, eikä entisten työntekijöiden silmissä ole kovin houkutteleva vaihtoehto, toisin kun monet muut rajusti kasvaneet projektinjohtoon erikoistuneet yritykset. Yritys palkkaa kesken opiskelun olevia nuoria töihin hankkeisiin jossa tehdään kauppaa kymmenien tai satojen miljoonien eurojen edestä. Tätä rumbaa on eri projekteissa hoitamassa opiskelijat, joiden hankintakokemus on korkeintaan oman käytetyn polkupyörän osto. Tästä seuraa se että aliurakoitsijoilla on kissanpäivät lypsää tämä lehmä tyhjäksi. No, kai pörssiyhtiöllä on tähän sitten varaa.

 4. Mitenköhän on nuo kalasataman supermyrkyt saatu maaperästä poistettua varsinkin kun alkuvaiheessa jo rahasta on pulaa? Käsittääkseni nämä vuosikymmenien aikana satamatoiminnan myötä kertyneet myrkyt ovat painuneet erittäin syvälle maaperään. Rakennetut rakennuksethan toimivat ikään kuin kanavina, joiden sisäilmaan nuo maaperän myrkyt luonnollisen konvektion ja alipaineistetun ilmanvaihdon myötä kulkeutuvat. Todennäköisesti alueella sama kohtalo kun Myllypurolla kun syöpätapaukset asukkaiden keskuudessa räjähtää käsiin. Siinä on sitten terveys ja rahat menneet. SRV tuskin on tätä menoa vastuuta kantamassa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat