Kasvitieteellisen puutarhan rakennuksia halutaan suojella rakennusperintölailla

Helsingin Kaisaniemessä sijaitsevan, vuonna 1829 perustetun kasvitieteellisen puutarhan rakennuksia halutaan suojella rakennusperintölailla.

Kasvitieteellinen puutarha Helsingin Kaisaniemessä. Kuva: Juhani Niiranen

Kasvitieteellisen puutarhan rakennukset suojeltiin valtioneuvoston päätöksellä vuonna 1980.

Puutarhan siirryttyä Helsingin Yliopistokiinteistöjen hallintaan, Uudenmaan Ely-keskus pani vireille harkinnan kohteen suojelusta rakennusperintölailla.

Rakennusperintölain tavoitteena on turvata rakennetun kulttuuriympäristön ajallinen ja alueellinen monimuotoisuus, vaalia sen ominaisluonnetta ja erityispiirteitä sekä edistää sen kulttuurisesti kestävää hoitoa ja käyttöä.

Museovirasto pitää Kaisaniemen puistoa, mukaan luettuna kasvitieteellisen puutarhan rakennukset, valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä.

Osa rakennuksista on jo suojeltu

Osa kasvitieteellisen puutarhan rakennuksista on jo suojeltu asianmukaisesti vuonna 2011 vahvistetussa asemakaavassa.

Museoviraston tammikuussa antaman lausunnon mukaan rakennusperintölain mukainen suojelutarve kohdistuu kaavassa srs-1 -merkinällä varustettuihin Palmusaliin ja sen yhteyteen rakennettuihin kasvihuoneisiin, Kasvimuseoon, leivintupa Jean Wikiin, puutarhurintalo Ikkalaan sekä kaivoon.  Leivintuvan ja kaivon osalta suojelun tarve kohdistuu ainoastaan ulkoasuun ja rakennusrunkoon.

Kasvimuseosta, Palmusalista ja puutarhurintalo Ikkalasta esitetään suojeltavaksi keskeiset sisätilat ja kiinteä sisustus, jotka on määritelty rakennuskohtaisesti.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kasvitieteellisen puutarhan rakennuksia halutaan suojella rakennusperintölailla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat