Loviisan ydinvoimala mereltä kuvattuna. Kuva: Antti Hämäläinen

Toistakymmentä poliitikkoa haluaisi lämmittää helsinkiläisten koteja ydinvoimalla – energiayhtiö toppuuttelee

Helsingin kaupungille ehdotetaan kaukolämmön tuottamista ydinvoimalla.

Kirjoittaja(t) Maija Aalto / HS

Virkamiehet eivät lämpene ajatukselle, koska sitä pidetään liian kalliina.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantain kokouksessa piraattipuolueen Petrus Pennasen ja viidentoista muun valtuutetun aloitetta. Aloitteessa ehdotetaan ydinvoiman lisäämistä lämmöntuotannossa, jotta Helsinki olisi vähemmän riippuvainen kivihiilestä ja pystyisi näin vähentämään kasvihuonepäästöjä.

Varsinaisesti aloitteeseen vastaa myöhemmin kaupunginvaltuusto. Esityslistatekstissä ideaa ei pidetä hyvänä.

Helen muistuttaa isosta investoinnista

Kaupungin omistama energiayhtiö Helen sanoo omassa lausunnossaan, että lämmöntuotantoa Lovisan ydinvoimalassa Helsingin tarpeisiin on selvitetty lukuisia kertoja 70-luvulta saakka.

Ajatusta ei pidetä taloudellisesti kannattavana. Helen arvioi, että tarvittaisiin miljardiluokan investointi, jotta saataisiin rakennettua tarvittava putki lämmönsiirtoon. Lisäksi kaukolämmön tuottaminen vähentäisi merkittävästi ydinvoimalan sähköntuotantoa.

Aloitteessa puhutaan myös sarjatuotetuista pienoisreaktoreista, energiayhtiössä niitäkään ei nähdä ratkaisuna ainakaan vielä. Yhtiön lausunnossa sanotaan, että pienoisreaktorien teknistä kehitystä seurataan mielenkiinnolla, mutta ”teknologian mahdolliseen kaupallistumiseen tulisi kulumaan pitkä aika”.

Ajatusta ei pidetä taloudellisesti kannattavana.

Jos pienoisreaktori olisi Loviisassa, siirtoputkeen tarvittaisiin tässäkin vaihtoehdossa iso investointi. Reaktorin olisi siksi sijaittava tarpeeksi lähellä Helsinkiä. Tämän taas Helen arvioi uudeksi ongelmaksi tiheästi asutulla alueella.

Pienreaktorinkin ympärille täytyy toteuttaa ydinreaktorilta vaaditut turvaetäisyydet. Viiden kilometrin päähän yltävän turva-alueen sisällä saisi asua alle 200 ihmistä, 20 kilometrin varautumisalueella väestömäärää olisi myös rajoitettu.

Kivihiilestä luovutaan

Kivihiilestä Helsingin lämmönlähteenä luovutaan joka tapauksessa, mutta on poliitikkojen käsissä milloin.

Hanasaaren voimalassa hiilestä on tarkoitus luopua vuonna 2024. Lämmöntuotanto on tältä osin tarkoitus hoitaa uusilla biovoimalaitoksilla, jollaisen rakentamista esimerkiksi Tattarisuolle vastustaa kansanliike.

Salmisaaren voimalan kohdalla aikataulu on sen sijaan auki. Helsingissä laskettiin aiemmin, että Salmisaaressakin kivihiilestä luopuminen olisi mahdollista suunnilleen 30-luvun puolivälissä. Nyt hallituksen esityksessä aikaraja tulisi vastaan aikaisemmin. Kivihiilen poltto aiotaan kieltää Suomessa 2029.

Viime vuonna 60 prosenttia Helsingin lämmöstä tuotettiin kivihiilellä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Toistakymmentä poliitikkoa haluaisi lämmittää helsinkiläisten koteja ydinvoimalla – energiayhtiö toppuuttelee”

  1. Ympyrä sulkeutuu, aletaan olla vihreyden ytimessä monen vuosikymmenen harhailujen jälkeen.

  2. Sekundäärienergiaa olisi saatavilla lähempääkin, mutta se ei kelpaa monopoleista itsestään johtuvista syistä.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi