Kokeile kuukausi maksutta

Yli 5 000 junanvaunua laittomasti maalannut ”King of Graffiti” tekee teosta Baanalle

Graffitikulttuuria New Yorkissa 1970-luvun alusta asti synnyttämässä ollut yhdysvaltalainen katutaiteilija Blade aloitti tiistaina teoksen maalaamisen Helsingissä.

Graffitikulttuurin kulmakiviin kuuluva yhdysvaltalainen Blade maalasi keskiviikkona teosta Baanalla. Kuva on lukijan ottama.

Graffitin on määrä valmistua Baanalle, Antinkadun alikulun kohdalle keskiviikkona.

Taide Baanalla

  • Entisessä ratakuilussa kulkevan kevyen liikenteen väylä Baanan profiloituminen julkisen taiteen tilana alkoi vuonna 2012, kun Helsingin taidemuseo tuotti sinne Janne Siltasen teoskokonaisuuden.
  • Kesällä 2017 Kiasma tuotti Baanalle Os Gemeos -kaksikon maalauksen ja Amos Andersonin taidemuseo Emilio Mäkipään teoksen.
  • Ham toteuttaa Baanalle kaksi tilausteosta vuonna 2018.

 

Vuonna 1957 syntynyt Blade tunnetaan myös lisänimellä, joka ei ole sieltä vaatimattomimmasta päästä: King of Graffiti. Lisänimi on tullut muun muassa yli 5 000 junanvaunun maalaamisella, graffitityylien kehittämisellä sekä katutaiteen ulkoa näyttelytiloihin viemisellä ensimmäisten joukossa.

Blade on siis sekä rikkonut lakia maalauksillaan että tasoittanut niillä tietä, joka on vienyt graffitia kohti yleisesti hyväksyttyä ja galleriakelpoista taidemuotoa.

Helsingissä Blade maalaa luvan kanssa ja Helsingin taidemuseon (Ham) kutsumana. Teos on osa Hamin kevään suurnäyttelyä Graffiti.

Bladen lisäksi Baanalle maalaa graffitin myös amsterdamilainen Mick La Rock eli Mickey. Vuonna 1970 syntynyt Mickey on yksi ensimmäisistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista naisista graffitikulttuurissa.

Juttua muokattu klo 14.21, lisätty faktalaatikko.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yli 5 000 junanvaunua laittomasti maalannut ”King of Graffiti” tekee teosta Baanalle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat