Asuntonäyttö Tukholmassa. Kuva: Åke Ericson

Asuntojen hintojen lasku jatkuu Ruotsissa: vuodessa pudotusta rajut seitsemän prosenttia

Ruotsissa kotitaloudet ovat ottaneet paljon asuntolainaa pitkillä takaisinmaksuajoilla ja hyvin usein myös niin, että lainasta on maksettu vain korkoja.

Asuntojen hinnat alenivat Ruotsissa helmi–huhtikuun välisenä aikana seitsemän prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aiemmin, Ruotsin kiinteistövälittäjien yhdistyksen keskiviikkona julkaisema tilasto kertoo.

Omakotitalojen hinnat pysyivät muuttumattomina, Ruotsin meklaritilastoyhdistys Svensk Mäklarstatistik kertoi.

Tämän vuoden tammi–maaliskuun hintoihin verrattuna asuntojen hinnat olivat alentuneet yhden prosentin. Omakotitalojen hinnat olivat pysyneet tässäkin vertailussa ennallaan, uutistoimisto Reuters raportoi.

Ruotsissa asuntojen kymmeniä vuosia jatkunut hintojen nousu on viime vuosina johtanut varoituksiin mahdollisesta hintakuplasta.

Ruotsissa kotitaloudet ovat myös ottaneet paljon asuntolainaa pitkillä takaisinmaksuajoilla tai hyvin usein myös niin, että lainasta on maksettu vain korkoja.

Arvio: Lasku viisi prosenttia

Vuonna 2016 sosiaalidemokraattinen hallitus asetti asuntolainoille lyhennyspakon. Myöhemmin lyhennyspakon ehtoja kiristettiin uusien lainojen osalta.

HS kertoi kaupankäynnin hidastumisesta viime marraskuussa: Ruotsin asuntomarkkinat jäähtyvät, kun rakennusbuumi jyllää ja todellisuus valkenee ostajille – lainaa pitääkin lyhentää ja korot voivat nousta.

Helmikuussa hintojen lasku oli jo totta. Ruotsalaispankki Swedbank on arvioinut, että vuoden 2018 aikana asuntojen hinnat alenevat viisi prosenttia. Keskineliöhinnat ovat silti yhä selvästi Suomea korkeammat.

Aiemmin tällä viikolla Ruotsin Tilastokeskus kertoi asuntojen keskihintojen pudonneen helmi–huhtikuussa yhden prosentin.

Reutersin mukaan enemmistö analyytikoista ja kotitalouksista ennustaa, että hintavaihtelut vakaantuisivat tänä vuonna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntojen hintojen lasku jatkuu Ruotsissa: vuodessa pudotusta rajut seitsemän prosenttia”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi