Viisi kuntaa kehittää yhdessä ohjelmistotoimittajien kanssa tietomallipohjaista kaavaa ja digitaalisen kaavoituksen suunnittelukäytäntöjä ympäristöministeriön Kuntapilotti-hankkeessa.

Kunnat vauhdittavat siirtymistä paperikaavasta digikaavaan

Viisi kuntaa kehittää yhdessä ohjelmistotoimittajien kanssa tietomallipohjaista kaavaa ja digitaalisen kaavoituksen suunnittelukäytäntöjä ympäristöministeriön Kuntapilotti-hankkeessa.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Tiedotteen mukaan vuoden kestävässä kokeilussa työstetään myös uudenlaista kaavan pohjakarttakonseptia.

Hankkeen tavoitteena on tehdä kaavatiedosta koneluettavaa, mikä sujuvoittaisi alueidenkäytön suunnittelun ja rakentamisen prosesseja. Hanke tukee maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta.

Nykyisellään kaavat esitetään karttoina, ja usein puhutaan vielä kaavan ”piirtämisestä”. Viime vuosina useissa kunnissa ja suunnittelutoimistoissa on kuitenkin siirrytty graafisen kartan sijasta digitaalisen kaavatiedon tuottamiseen. Kaavatietojen siirtoon koneluettavassa muodossa ei kuitenkaan ole olemassa valtakunnallisesti omaksuttua käytäntöä. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksessa tähdätään tietomallipohjaiseen suunnittelujärjestämään.

Kaavatietojen muuttaminen koneluettaviksi tehostaisi ja sujuvoittaisi kuntien, konsulttien, rakentajien ja kiinteistönomistajien arkea. Se myös vähentäisi virheitä ja synnyttäisi merkittäviä säästöjä, kun manuaalinen tiedonkäsittely jäisi pois.

Uudet tekniset ratkaisut testauksessa

Kokeiluun valittiin Tampere, Lahti, Kuopio, Kempele ja Inkoo, jotka edustavat tiedotteen mukaan monipuolisesti suomalaista kuntakenttää. Kunnat testaavat uusia teknisiä ratkaisuja käytännön kaavaprojekteissa.

Myös muut kunnat tai tahot voivat osallistua kokeiluun tukijoukkoina ja oppia yhdessä uusista toimintatavoista. Vuoden aikana hankkeen tiimoilta järjestetään useita seminaareja ja kuulemisia.

Kuntapilotti-projekti on osa ympäristöministeriön Maankäyttöpäätökset-hanketta, joka edistää digitalisaatiota alueidenkäytön suunnittelussa. Kuntapilotin toteuttaa Sitowisen, Trimblen, Symetrin ja AE Partnersin muodostama yrityskonsortio.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kunnat vauhdittavat siirtymistä paperikaavasta digikaavaan”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi