Kokeile kuukausi maksutta

Useita taloyhtiöitä uhkaa siivous kaupparekisteristä – poisto lamauttaisi yhtiön toiminnan

Taloyhtiöillä on elokuun loppuun asti aikaa tarkistaa ja päivittää tietonsa.

Taloyhtiöiden yhtiökokoukset ovat käsillä. Monessa yhtiössä on kuitenkin vaikea löytää hallitukseen uusia jäseniä. Kuva: Mika Ranta

Kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) aikoo poistaa rekisteristään noin 12 000 yritystä. Mukana on myös useita asunto-osakeyhtiöitä, joiden toiminnan PRH katsoo loppuneen.

Kaupparekisteri on virallinen rekisteri suomalaisista yrityksistä.

PRH poistaa rekisteristä kaikki yritykset ja taloyhtiöt, jotka eivät ole muun muassa tehneet kaupparekisteri-ilmoitusta kymmeneen vuoteen ja joilla ei Verohallinnon mukaan ole toimintaa.

Taloyhtiö ei voisi enää saada lainaa

Kaupparekisteristä poistamisella on merkittäviä vaikutuksia taloyhtiön toimintaan. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiö ei voi enää esimerkiksi tehdä mitään sopimuksia: se ei saa pankkilainaa eikä pysty hankkimaan urakoitsijoita korjaushankkeisiin.

Se ei voi myöskään vaihtaa sähkön toimittajaa eikä solmia sopimuksia muun muassa isännöintitoimistojen, huoltoyhtiöiden tai vesilaitosten kanssa.

Varat ja velat jäävät poistettuun yhtiöön. Osakkaat voivat kuitenkin valita rekisteristä poistetulle yhtiölle edustajan, joka ryhtyy toimiin yhtiön omaisuuden arvon säilyttämiseksi.

Taloyhtiöiden edunvalvontajärjestöstä Kiinteistöliitosta uskotaan, että osa poistouhan alla olevista taloyhtiöistä on yhä toiminnassa.

”Joukossa on varmaan taloyhtiöitä, joita ei ole koskaan ehkä rakennettukaan, mutta varmasti myös pieniä olemassa olevia yhtiöitä, jotka eivät ole joko yhtiökokouksia pitäneet tai ilmoittaneet uusia hallituksia PRH:lle eivätkä tehneet veroilmoituksia verottajalle”, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen.

PRH:n valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala sanoo, että tämä on mahdollista.

Jotta taloyhtiöt välttyisivät poistolta kaupparekisteristä ja turhalta säätämiseltä, niiden tulee tarkistaa, että kaupparekisteritiedot ovat ajan tasalla. Lisäksi tulee tehdä ilmoitus PRH:lle elokuun loppuun mennessä.

Poistolistalla olevien yhtiöiden pitää tehdä ilmoitus siitäkin huolimatta, että tiedot ovat oikein.

Näin kaupparekisteriin pääsee takaisin

Jos toimiva yritys tulee poistetuksi kaupparekisteristä, se voi tehdä PRH:lle palautushakemuksen, jotta pääsee takaisin rekisteriin.

PRH poistaa rekisteristä nyt ensimmäistä kertaa taloyhtiöitä vuosikymmeniin.

”Kun sähköistä osakehuoneistorekisteriä ollaan perustamassa, pidämme tärkeänä sitä, että saadaan kaupparekisteri ajan tasalle myös asunto-osakeyhtiöiden osalta”, sanoo PRH:n Terhi Maijala.

Uusi osakehuonerekisteri otetaan käyttöön ensi vuonna. Rekisteriin kerätään tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.

Samalla taloyhtiöt voivat siirtää osakeluettelonsa osakehuoneistorekisteriin ja luopua osakeluettelon ylläpitämisestä. Muutos edellyttää, että yhtiön tiedot ovat ajan tasalla kaupparekisterissä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Useita taloyhtiöitä uhkaa siivous kaupparekisteristä – poisto lamauttaisi yhtiön toiminnan”

  1. Pitäisikö jutussa olla ei tehnyt kaupparekisteri-ilmoitusta tai ole Verohallinnon vuoksi toimintaa eikä ”ja”. Kaupparekisteri-ilmoituksiahan ei tehdä, jos ei ole jotain syytä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat