Finanssivalvonta varoittaa riskeistä, joita korkojen nopea nousu ja asuntomarkkinoiden ongelmat voisivat aiheuttaa

Finanssivalvonnan mukaan Suomen pankit ovat kuitenkin entistä riippuvaisempia asuntomarkkinoista, mikä voisi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi korkojen noustessa nopeasti.

Asuntomarkkinoiden ongelmat voisivat pahimmillaan heijastua koko rahoitussektorin vakauteen. Kuva: Sari Gustafsson

Suomessa toimivien pankkien ja vakuutusyhtiöiden vakavaraisuus on vahvalla tasolla, vaikka niiden kannattavuus onkin alkuvuonna heikentynyt ja sijoitustuotot ovat jääneet vaatimattomiksi, todetaan Finanssivalvonnan (Fiva) tuoreessa valvontaraportissa.

Samalla Fiva varoittaa riskeistä, jotka liittyvät korkojen nopeaan nousuun ja asuntomarkkinoiden ongelmiin.

Yleinen korkotaso on edelleen historiallisesti poikkeuksellisen matalalla tasolla, ja keskuspankkien odotetaan nostavan korkoja varovaisesti. Finanssisektorin on kuitenkin varauduttava siihen, että korkotaso voi lähteä nopeaan nousuun, Fiva toteaa.

Korkojen noston voisi laukaista esimerkiksi globaali kauppasota tai kehittyvien talouksien heikko kehitys. Silloin pankkien ja vakuutusyhtiöiden liiketoiminnan kasvu hidastuisi, ja yritysten ja kotitalouksien ongelmat heijastuisivat kaikkiin rahoitussektorin yrityksiin.

”Epäsuorat negatiiviset vaikutukset olisivat huomattavia”

Toinen iso riski liittyy asuntomarkkinoihin. Pankkien ja vakuutusyhtiöiden kannattavuus ja vakavaraisuus on entistä riippuvaisempaa asuntojen ja liikekiinteistöjen markkinoiden kehityksestä.

Yhä useammin asunto tai muu kiinteistö toimii pankin myöntämän lainan vakuutena. Kolmessa vuodessa kiinteistövakuudellisten luottojen osuus pankkien luottokannasta on kasvanut 35 prosentista 43 prosenttiin.

Vakuutusyhtiöt puolestaan saavat merkittävän osan sijoitustuotoistaan kiinteistömarkkinoilta.

”Kotitalouksien korkea velkaantuneisuus, asunto- ja liikekiinteistöluottojen merkittävä osuus luottolaitosten lainoista sekä asuntolainavakuudellisen jälleenrahoituksen suuri merkitys voimistaisivat mahdollisen asuntomarkkinalähtöisen kriisin vaikutuksia rahoitussektoriin. Tällöin epäsuorat negatiiviset vaikutukset olisivat todennäköisesti huomattavia”, Fivan johtaja Anneli Tuominen sanoo tiedotteessa.

Rahoitussektorin kunto on hyvä

Kesäkuun lopun tietojen perusteella rahoitussektorin kunto on kuitenkin hyvä, Fiva kertoo.

Pankkisektorin vakavaraisuus on pysynyt vakaana ja on EU-alueen vahvimpia. Sijoitustuottojen supistumisesta huolimatta työeläkeyhtiöiden vakavaraisuus säilyi hyvällä tasolla. Vahinkovakuutussektorin vakavaraisuus pysyi vahvana, vaikka toiminnan kannattavuus heikkeni ja sijoitustuotot vähenivät. Henkivakuutusyhtiöiden vakavaraisuus vahvistui ja oli selvästi vaatimusten yläpuolella, vaikka markkinatilanne onkin hankala.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Finanssivalvonta varoittaa riskeistä, joita korkojen nopea nousu ja asuntomarkkinoiden ongelmat voisivat aiheuttaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat