Kokeile kuukausi maksutta

Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon toteutetaan älykäs aurinkovoimala

Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle (LUT) rakennetaan älykäs aurinkosähköjärjestelmä, jonka huipputeho on 300 kilowattia.

Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle (LUT) rakennetaan älykäs aurinkosähköjärjestelmä, jonka huipputeho on 300 kilowattia.

Kokonaisuuden toimittaa suomalainen Solnet Finland, joka voitti alkuvuonna 2018 tehdyn kilpailutuksen.

LUT:n kampuksella on käytetty aurinkosähköä jo vuosien ajan. Vuosina 2013-2014 rakennettu huipputeholtaan runsaan 200 kilowatin aurinkovoimala oli aikanaan yksi Suomen suurimmista. Kampuksen kiinteistöjen peruskorjauksen yhteydessä avautui mahdollisuus laajentaa aurinkovoimalaa.

Nyt rakennettavan aurinkosähköjärjestelmän paneelit asennetaan pääosin peruskorjattavien kiinteistöjen katoille sekä uuden varastorakennuksen julkisivuun. Älykkään aurinkovoimalan toimintaa optimoidaan paneelitasolla. Tällä saavutetaan useita etuja perinteisiin järjestelmiin verrattuna, kuten sähkö- ja paloturvallinen toiminta ja alhaiset elinkaarikustannukset. Lisäksi aurinkovoimalan toimintaa pystytään seuraamaan paneelitasolla.

Aurinkovoimala tuottaa osan kampuksen tarvitsemasta sähköstä, mutta sitä hyödynnetään myös muulla tavoin. Energiantuotantoa voidaan havainnollistaa reaaliajassa esittämällä voimalan tietoja sekä infografiikkaa kampuksen näyttöruuduilla. Kampuksella voidaan hyödyntää aurinkovoimalaa myös opetuksessa sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa.

LUT toivoo panostuksen älykkääseen aurinkosähköjärjestelmään johtavan uusiin oivalluksiin ja lisäävän sekä opiskelijoiden että henkilökunnan ympäristötietoutta.

”Vihreänä kampuksena haluamme suosia uusiutuvaa energiaa. Aurinkovoimalan laajentaminen modernilla aurinkovoimalalla on luonnollinen jatkumo tekemillemme panostuksille. Kehitys on ollut nopeaa, ja nyt olemme taas sen etulinjassa”, LUT:n kiinteistöjohtaja Tuomo Tamper toteaa tiedotteessa.

”Suomen Yliopistokiinteistöt on mielellään mukana aurinkosähköhankkeissa. Ympäristö- ja yritysvastuuasiat ovat saaneet organisaatiossamme suuren painoarvon rakentamisen ja ylläpidon myötä”, kiinteistöt omistavan SYK:n rakennuttajapäällikkö Petri Hyvärinen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon toteutetaan älykäs aurinkovoimala”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat