Sijoittajaosakas siirsi keittiön toiseen paikkaan ilman taloyhtiön tai rakennusvalvonnan lupaa – kuka on vastuussa, jos siellä sattuukin vahinko?

Kaikesta muutostyöstä paitsi maalaamisesta ja tapetoinnista pitää ilmoittaa etukäteen kirjallisesti taloyhtiölle.

Keittiön paikkaa ei saa muuttaa ilman taloyhtiön lupaa. Kuvituskuva. Kuva: Satu Kemppainen

Sijoittajaosakas osti taloyhtiöstä asuinhuoneiston ja remontoi sen ilman lupaa, kertoo Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut lukija.

Osakas ei saanut lupaa taloyhtiöltä eikä rakennusvalvonnalta, mutta siitä huolimatta siirsi keittiön olohuoneeseen, teki vanhasta keittiöstä uuden makuuhuoneen ja purki takan. Esimerkiksi takan purkamisen vaikutusta muiden asuntojen takkoihin ei voi tietää.

Lukija kysyykin, kenellä on vastuu mahdollisen vahingon sattuessa?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaalla on oikeus tehdä muutostöitä huoneistossaan. Esimerkiksi keittiön paikkaa voi muuttaa, mutta muutoksesta ei saa aiheutua haittaa tai vahinkoa taloyhtiölle eikä muille osakkaille.

Muutostyöstä pitää tehdä kirjallinen ilmoitus yhtiölle etukäteen, jos 1) muutos ulottuu osittainkin remontoitavan huoneiston ulkopuolelle, 2) se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan vastuulla olevaan osaan tai 3) jonkin muun huoneiston käyttämiseen.

”Käytännössä tämä tarkoittaa lähes kaikkea muuta paitsi maalausta ja tapetointia”, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki.

Esimerkiksi keittiöremontti ja takan purkaminen edellyttävät muutostyöilmoituksen tekemistä. Ilmoituksen käsittelee isännöitsijä tai hallitus.

Yhtiö voi asettaa muutostyölle ehtoja ja jopa kieltää sen, jos perusteet ovat riittävät.

Jos osakas ei ole noudattanut lain tai yhtiöjärjestyksen määräyksiä, vastuu mahdollisessa haitta- tai vahinkotilanteessa on muutostyön tehneellä osakkaalla. Terkki muistuttaa, että yhtiöllä on oikeus valvoa muutostyötä. Valvonta ei kuitenkaan siirrä kunnossapitovastuuta yhtiölle.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sijoittajaosakas siirsi keittiön toiseen paikkaan ilman taloyhtiön tai rakennusvalvonnan lupaa – kuka on vastuussa, jos siellä sattuukin vahinko?”

Vastaa