Kokeile kuukausi maksutta

YIT siirtää Suomen asuntotuotannon painopistettä sijoittajaprojekteihin

YIT suuntaa Suomen asuntotuotannossa jatkossa enemmän resursseja sijoittajaprojekteihin, kertoi toimitusjohtaja Kari Kauniskangas tulosinfossa torstaina 25. lokakuuta.

YIT:n asuntotuotantoa Helsingin Kruunuvuorenrannassa

Kauniskangas perustelee tätä sillä, että yhtiö haluaa pitää asuntotuotannon liikevaihdon ja toiminnan volyymin nykyisellä tasolla.

”Olemme aiemminkin pyrkineet pitämään asuntojen tuotantovolyymin melko tasaisena, jotta voimme hyödyntää kaikki käytettävissä olevat resurssimme. Sitten sijoittajille ja kuluttajille tapahtuvan myynnin osuus vaihtelee. Viimeisen kahden vuoden aikana kuluttajille myytyjen asuntojen osuus on ollut hyvin korkealla tasolla. On melko selvää, että ensi vuonna sijoittajamyynnin osuus tulee olemaan korkeampi kuin viimeisen kahden vuoden aikana”, Kauniskangas sanoi.

Kolmannella vuosineljänneksellä YIT:n kuluttajille myymien asuntojen osuus Suomessa oli 60 prosenttia. Yhtiö myi neljänneksellä yhteensä 793 asuntoa, joista 313 sijoittajille ja 480 kuluttajille. Sijoittajille myytyjen asuntojen joukkoon sisältyi 70 asuntoa, jotka olivat kuluttajille suunnatuissa kohteissa, mutta jotka yhtiö myi nippukauppoina sijoittajille.

Aiemmin YIT:n tavoitteena oli nimenomaan nostaa kuluttajamyynnin osuutta. Yleensähän kuluttajakohteiden kate on parempi kuin sijoittajakohteiden. Tulosinfossa Kauniskankaalle esitettiinkin kysymys, johtaako asuntotuotannon painopisteen siirto sijoittajaprojekteihin Suomen asuntotuotannon katetason heikkenemiseen. Aivan suoraa vastausta hän ei antanut vaan totesi, että ”kuluttaja- ja sijoittajaprojektien välillä on eroa”.

YIT:n kannattavuus Asuminen Suomi ja CEE -segmentissä oli kolmannella neljänneksellä hyvällä 9,8 prosentin tasolla, kun vuotta aiemmin se oli 10,1 prosenttia. Yhtiö ei kuitenkaan kerro erikseen Suomen liikevoittoprosenttia.

Kauniskangas kertoi keskustelun taloyhtiölainoista luoneen epävarmuutta ja siten vähentäneen hieman asuntojen kysyntää kolmannella vuosineljänneksellä. Myös asunto- ja taloyhtiölainojen saatavuus on tiukentunut hieman. YIT arvioi, että seuraavien 12 kuukauden markkinatilanne asuntomarkkinoilla Suomessa tulee olemaan huonompi kuin nyt.

Kauniskankaan mukaan Suomessa kahden asuntoprojektin luovutus siirtyi niin, että niiden noin 3 miljoonan euron liikevoitto siirtyy viimeiselle vuosineljännekselle.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT siirtää Suomen asuntotuotannon painopistettä sijoittajaprojekteihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat