STM uudistaa turvallisuusmääräyksiä – työvälineasetuksen muutos loppusuoralla

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on parhaillaan uudistamassa asetusta työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta.

STM pohtii myös työsuojelumääräysten uusimista. Kuva: Anne Kurki

Työ on johtaja Antti Janaksen mukaan loppusuoralla. ”Muutosta on valmisteltu työryhmässä, jossa on eri toimijoiden edustus. Tarkka sisältö ja aikataulu ovat vielä auki, mutta ne selviävät lopullisesti helmikuussa. Varmaankin uusi asetus on voimassa syksyllä.”

Janas kertoo, että uudistustyö lähti liikkeelle parisen vuotta sitten eri toimijoilta tulleista muutostarpeista. Kyseessä on asetus, jossa säädetään työvälineiden käytön lisäksi myös vaaroilta suojautumisesta, nostotyöstä sekä työvälineiden tarkastamisvelvoitteista.

Rakennusteollisuus RT:n lakimies Ville Wartiovaaran mukaan järjestö pitää työvälineasetuksen uudistustyötä tarpeellisena. Hänestä esimerkiksi betonipumppuautoja koskevia määräyksiä pitäisi tarkistaa, koska niiden kunnossapito ja käyttö ovat turvallisuustekijöitä.

Myös Rakennusliitto on ollut mukana kommentoimassa työvälineiden käyttöasetuksen uudistustyötä. Työsuojelusihteeri Tapio Jääskeläisen mukaan liitto ei hyväksy sitä, että nyt ollaan hölläämässä 25 tonnimetriä nostavien torninostureiden kuljettajien ajopätevyysvaatimuksia.

”Osaamattomien käsissä nämä ovat vaarallisia välineitä. Nostettavat taakat ovat painoltaan myös suuret. Torninosturin ajamisen pätevyytenä tulee olla suoritettu ammattitutkinnon osa, kuten nyt on. Osaamispätevyyttä ei saavuteta työnantajan kirjoittamalla luvalla”, Jääskeläinen sanoo.

”Samoin meistä nosturin alamiehen kuuluisi olla työmaan kokenein työntekijä, ei niin kuin nykyään, kun alamieheksi valitaan usein se, joka kynnelle kykenee. Alamiehellä on kuitenkin iso vastuu siinä, että taakan nosto onnistuu turvallisesti. Edellytämme torninosturin alamiehen niin sanotun taakankiinnittäjän ammattipätevyydeksi ammattitutkinnon osaa.”

”Ei vain yhtä syytä”

Lisäksi STM pohtii, pitäisikö asetusta rakennustyön turvallisuudesta ja laajemminkin rakentamisen työsuojelumääräyksiä, kuten esimerkiksi henkilöstötiloja koskevia säädöksiä, uudistaa. Janaksen mukaan ministeriö on saanut säädöksiä valvovilta työsuojeluviranomaisilta muutosehdotuksia, mutta hän ei halua vielä lähteä niitä sen tarkemmin avaamaan.

”Haluamme ensin käydä ne läpi työmarkkinaosapuolten kanssa ennen kuin puhumme näistä julkisesti. Ei tässä ole vain yhtä yksittäistä syytä. Muutenkin on hyvä tarkastella säädösten ajanmukaisuutta säännöllisin väliajoin.”

Vuodenvaihteen jälkeen ministeriö lähettää muun muassa työnantaja- ja työntekijäjärjestöille kirjeen, jossa ministeriö kysyy niiltä mielipidettä säädösten uudistamisesta. Näkevätkö ne siihen tarvetta vai eivät.

”Annamme kunnolla vastausaikaa. Loppukeväästä ryhdymme käymään läpi saamaamme palautetta. Sen jälkeen teemme kolmikannassa päätöksen jatkosta. Mahdollista on myös uudistuksen lykkääminen.”

RT:n Wartiovaaran mukaan järjestö ei näe tarvetta sille, että asetus rakennustyön turvallisuudesta avattaisiin kokonaan.

”Jotain pientä viilausta voisi ehkä tehdä, mutta täydellinen uudistus on todella iso työ. Mielestäni asetus ajaa vielä asiansa.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “STM uudistaa turvallisuusmääräyksiä – työvälineasetuksen muutos loppusuoralla”

  1. Kunhan nyt saataisiin edes ohje, kuinka työmaafakista/auton fakista elementit pitäisi nostaa ja millä lailla taakan kiinnittäjän putoaminen estetään. Auton fakin kaide on olematon ja kävelytaso on talvella jäässä. Mutta asian ratkaisu ei kiinnosta ketään. Valtion pitäisi tehdä työsuojeluun kuvitettu ohjekirja: kun näin teet, hyvä tulee. Nyt kaiken maailman työsuojelureppanat tulevat antamaan työmaille omia osin toteuttamiskelvottomia työsuojeluohjeita ja jopa määräämään rangaistuksia.

Vastaa