Keskelle Suomen tiheimmin asuttuja kortteleita ujutetaan vielä yksi kerrostalo

Suunniteltu kuusikerroksinen asuinrakennus sijoittuu Helsinginkuja 6:een, jossa on nykyisellään avokalliota.

Havainnekuva Helsinginkatu 6:een rakennettavasta kiinteistöstä. Kuva: Arkkitehtitoimisto Ark’idea

Helsingin itäiseen kantakaupunkiin suunnitellaan rakennettavaksi uudiskohdetta keskelle tiivisti rakennettua Alppiharjua.

Suunniteltu kuusikerroksinen asuinrakennus sijoittuu Helsinginkuja 6:een, jossa on nykyisellään avokalliota. Yksityisessä omistuksessa olevalla tontilla on myös asuinkerrostalo vuodelta 1929, joka rajautuu kyseiseen kallioon.

Tontti sijaitsee yhdellä Suomen tiheimmin asutulla alueella, sillä Alppiharjun väestötiheys on poikkeuksellisen suuri, noin 25 300 asukasta neliökilometrillä.

Alunperin asemakaavan muutos on laitettu vireille tontin omistajan aloitteesta 21. maaliskuuta 2017 .Tuolloin tontille on suunniteltu niin kutsuttua pistetaloa, joka ei ollut suoraan yhteydessä korttelin muihin rakennuksiin. Huhtikuussa 2017 järjestetyssä yleisötilaisuudessa oli kaupungin arkkitehdin Perttu Pulkan mukaan paikalla useita kymmeniä alueen asukkaita. Tuolloin rakennusta pidettiin liian kookkaana ja tyyliltään ympäristöönsä sopimattomana.

”Sijainti ei kestä monimuotoista ratkaisua”

Tällä viikolla julkaistussa uudessa ehdotuksessa rakennuksen suunnitelma on muuttunut isosti. Nyt talo kytkeytyy olemassa olevaan kortteliin ja täydentää sitä. Asemakaavan muutoksesta ei ole vielä tehty poliittisia päätöksiä. Kaavaehdotuksesta voi jättää kommentteja 18. huhtikuuta saakka.

”Tässä vaiheessa (suunnitelma) täyttää asemakaavan vaatimukset. Tarkoitus on, että rakennus sulautuu ympäristöön, sillä sen sijainti ei kestä monimuotoista ratkaisua”, sanoo kohteen rakennuttamisesta vastaavan YIT:n hankekehityspäällikkö Petri Tuormala.

Uudessa suunnitelmassa talon katto mukailee viereisten talojen harjakattoa ja sen räystäslinja on linjattu samalle tasolle. Tuormalan mukaan taloon ei suunnitella parvekeulokkeita Helsinginkujan puolelle, mutta sisäpihan puolella niitä on suunnitelman mukaan tulossa.

Ehdotuksen mukaan kiinteistöön olisi tulossa yhteensä 33 asuntoa. Alustavien suunnitelmien mukaan rakennukseen tulee pienempien yksiöiden ja kaksioiden lisäksi myös suurempia perheasuntoja.

Tuormalan mukaan asunnot tulevat olemaan omistusasuntoja ja huoneistojakauma tulee vielä tarkentumaan. Lisäksi kiinteistöön on suunniteltu varastotiloja, pesutupa, saunaosasto ja parkkipaikkoja 4–5 autolle kellaritiloihin.

Räjäytykset pois laskuista

Tontin rakennustyöt voidaan aloittaa, kun muutosehdotus on hyväksytty ja kaava on lainvoimainen. Eniten työtä tulee aiheuttamaan tontilla sijaitsevan kallion poistaminen. Kallio nousee noin neljään metriin Helsinginkujan tasosta ja lähes kymmeneen metriin olemassa olevan rakennuksen pihatasosta.

Täysin tarkkoja suunnitelmia kallion poistamisesta ei ole vielä tehty, sanoo Tuormala.

”Tiiviisti rakennetussa ympäristössä työ pitää tehdä niin, että siitä koituu mahdollisimman vähän häiriötä viereisiin taloihin. Räjäytykset eivät tule tässä tapauksessa kysymykseen.”

Nykyisellään kallion seinämä tulee lähes kiinni viereisen rakennuksen julkisivuun. Kalliota tullaan suunnitelman mukaan louhimaan tulevan asuinrakennuksen kohdalta, pihan puolelle sitä pyritään säästämään mahdollisimman paljon.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Keskelle Suomen tiheimmin asuttuja kortteleita ujutetaan vielä yksi kerrostalo”

Vastaa