Raju muutos rakentamisen uusien AMK-insinööriopiskelijoiden määrässä

Ammattikorkeakouluissa rakennustekniikan ja yhdyskuntatekniikan insinööriopinnot aloittaneiden kokonaismäärässä on tapahtunut roima muutos viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Opiskelija Małgorzata Szczypka-van Heeswij osallistuu tietomallintamisen muuntokoulutukseen Metropoliassa. Kuva: Liisa Takala

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan alan opinnot aloitti viime vuonna yhteensä 1455 opiskelijaa, kun parhaimpana vuonna 2009 opinnot aloitti 1855 opiskelijaa. Aloittaneiden opiskelijoiden määrässä on siten tapahtunut kymmenen vuoden aikana laskua peräti 21,6 prosenttia. Kerralla erityisen iso lasku osui vuodesta 2016 vuoteen 2017, jolloin lukema painui 1686:sta 1447:ään. Laskua kertyi vuodessa 14,2 prosenttia.

Vuodesta 2002 alkaneen tilastoinnin aikana alan insinööriopinnot aloittaneiden kokonaismäärät olivat toki vielä pienempiä vuosina 2002–2004, jolloin ne vaihtelivat 1313 ja 1372 opiskelijan välillä.

Rakentamisen koulutusalalla aloittaneiden AMK-insinööriopiskelijoiden sukupuolijakaumassa ei ole tapahtunut oleellista muutosta koko tilastointiaikana.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan viime vuonna ammattikorkeakouluissa rakennustekniikan ja yhdyskuntatekniikan insinööriopinnot aloittaneista 1455 opiskelijasta vain 282 eli 19,4 prosenttia oli naisia. Toki viime vuonna naisten osuus oli suurin vuodesta 2002 alkaneen tilastoinnin aikana. Muutos naisten osuudessa on silti ollut vuosien varrella pieni.

Vuosina 2002–2018 naisten osuus aloittaneista rakennustekniikan ja yhdyskuntatekniikan insinööriopiskelijoista on ollut koko ajan haarukassa 13,6–19,4 prosenttia. Alin osuus 13,6 prosenttia oli vuonna 2011. Ensimmäisenä tilastovuonna 2002 aloittaneista 1313 opiskelijasta 233 eli 17,7 prosenttia oli naisia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Raju muutos rakentamisen uusien AMK-insinööriopiskelijoiden määrässä”

 1. Mielenkiintoista olisi ollut tietää kuinka moni valmistui ja työllistyi opiskellulle alalle.

 2. Hyvä kysymys!
  Laitan tähän lukemia muutamalta vuodelta. Valmistuneita oli 990 vuonna 2018, 978 vuonna 2017 ja 1069 vuonna 2016.
  Viimeisen kymmenen vuoden aikana tutkintojen määrä oli korkeimmillaan 1077 kappaletta vuonna 2013. Jos oletetaan, että opiskelemiseen on mennyt yleensä neljä vuotta, vuonna 2013 valmistuneet olisivat pääsääntöisesti aloittaneet juuri vuonna 2009, jolloin aloittaneiden määrä siis oli suurimmillaan.

 3. Kiitos Hannulle artikkelista. Aloituspaikkamäärän vaihtelevat koulukohtaisesti ja siinä olisi lisäjutun paikka selvittää miten koulut päätyvät näihin aloituspaikkalukuihin. Rakennusarkkitehtikoulutuksen aloittaminen toi hieman ”lisä”paikkoja kouluihin, mikä ehkä sotkee hieman vertailua. Sillä koulutusalalla sukupuolijakauma taitaa olla hieman tasaisempi.

 4. Hyvä pointti myös Antilta! Rakennusarkkitehdin opinnot aloittaneiden kokonaismäärät ovat niin pieniä, että sen uudelleen aloittamisen ei voi sanoa oleellisesti sotkevan näitä aloituspaikkalukuja.
  Mutta rakennusarkkitehtiopinnoissa sukupuolijakauma on tosiaan ainakin viime vuosina ollut hyvinkin tasainen. Viime vuonna rakennusarkkitehdin opinnot aloitti yhteensä 33 opiskelijaa, joista naisia oli 17 ja miehiä 16. Vuonna 2017 ko. opinnot aloitti yhteensä 34 opiskelijaa, joista naisia oli 18 ja miehiä 16. Vuonna 2016 nämä opinnot aloitti 28 opiskelijaa, joista naisia oli 16.

  1. Hannu, korjaan sen verran, että vuonna 2017 rakennusarkkitehtuurissa oli uusia opiskelijoita 143 kappaletta.

 5. Moi Hannu. Kommentoin tätä jo twitteriin näin: ”Tässä on nyt tulkittu tilastoja hieman harhaanjohtavasti. Insinöörien määrä on toki laskenut, mutta samaan rakennusmestarien ja rakennusarkkitehtien koulutusmäärät ovat kasvaneet hurjasti. Ja mikä tärkeintä kymmenessä vuodessa valmistuneiden määrä on kasvanut 42%!”

  Eli ehkä tässä on nyt vähän väärä kärki tällä jutulla, koska tuo insinöörien näennäisten sisäänottomäärien lasku on korvautunut kuitenkin muulla koulutuksella. Sen lisäksi tuohon tulee päälle vielä rakennusalalla laajasti tarvittu LVI-insinöörien koulutus. Vuosittaiset vaihtelut viime vuosina selittyvät ylitäytön erilaisella käytöllä eri paikkakunnilla.

  Minusta tärkein huomio tilastoista on se, miten paljon valmistuneiden määrä on kasvanut. Tämä kasvu kertoo eniten siitä, miten paljon alan työllisyys on vetänyt viime vuosien aikana.

  Yt,

  Lauri Pakkanen

 6. En tosiaan ole tässä tarkastellut lainkaan rakennusmestarien enkä myöskään LVI-insinöörien aloitusmääriä. Sen sijaan ihmettelen kyllä tuota sinun ilmoittamaasi rakennusarkkitehtuurin uusien opiskelijoiden suurta määrää vuonna 2017. Olen poiminut nuo luvut Tilastokeskuksen tietokannoista. Ilmeisesti ne ovat sitten täysin metsässä. Ohessa on linkki Tilastokeskuksen tietokantaan, josta voit käydä katsomassa heidän lukujaan.

  http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__kou__akop/?tablelist=true

 7. Nyt täytyykin korjata vielä tuota edellistä viestiäni. Huomasinkin nyt tietokannasta, että siellä on erikseen Insinööri (AMK), rakennusarkkitehtuuri sekä Rakennusarkkitehti (AMK). Jos niissä aloittaneet laskee yhteen, tulee vuoden 2017 aloittaneiden yhteismääräksi 148, joka on jo lähellä tuota Laurin ilmoittamaa lukemaa. Tuo aiemmassa viestissäni ollut lukema 34 aloittaneesta vuonna 2017 on Insinööri (AMK), rakennusarkkitehtuurin lukema. Rakennusarkkitehti (AMK) -koulutuksessa aloitti samana vuonna selvästi enemmän eli 104.

 8. Jutussa mainitaan lukumäärät, mutta ei suhteellisisa osuuksia esim. muiden amk- tai korkeakouluopintojen joukossa.
  Eli kertooko lukumäärien pieneneminen alan suosiosta vai opintoja aloittavien ikäluokkien pienenemisestä?

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi