Vasarat paukkuvat Varsinais-Suomessa myös jatkossa, vaikka rakentamisen painopisteet muuttuvat

Varsinais-Suomessa asuntotuotanto on pysytellyt korkeissa lukemissa.  Sekä rakennuttajat, suunnittelijat että urakoitsijat ennakoivat töidensä määrän pysyvän ennallaan ainakin seuraavan puolen vuoden ajan, kertoo Talonrakennusteollisuuden alueellinen suhdannetiedote.

.

”Vaikka suuntaus lupien määrässä ennakoi laskua rakentamiseen, mitään romahdusta ei silti ole tiedossa. Edessä on pikemminkin paluu normaalille tasolle, kuten muuallakin Suomessa”, muistuttaa Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

Varsinais-Suomen noin 3 miljardin euron rakennusmarkkina kattaa noin 9 prosenttia koko maan rakennusmarkkinoista. Vuonna 2018 seudulla aloitettiin noin 3,5 miljoonaa kuutiometriä erilaisia talonrakennustöitä, mikä vastaa suurin piirtein vuodentakaista tasoa. Rakennuslupia puolestaan myönnettiin 20 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Ennakkotietojen mukaan Varsinais-Suomessa aloitettiin viime vuonna 3 544 asunnon rakentaminen. Määrä on 9 prosenttia edellisvuotta pienempi ja aloitusten määrissä tapahtui laskua kaikissa talotyypeissä. Omakotitalojen kohdalla laskua oli 6 prosenttia, kerrostaloissa 8 ja rivitaloissa 16.

Muun talonrakentamisen aloitukset vastaavasti kasvoivat. Kaiken kaikkiaan kasvua kertyi 2,3 prosenttia, vaikka julkisen palvelurakentamisen aloitukset sukelsivat selvästi, lähes 40 prosenttia.

Parin vuoden takainen piikki esimerkiksi uusien koulujen ja sairaaloiden aloituksissa näkyy nyt tilastoissa julkisen puolen rakentamisen jyrkkänä laskuna. Sen sijaan yksityisellä puolella kaikissa rakentamisen pääluokissa oli merkittävää nousua. Suurimpaan kasvuprosenttiin ylsi teollisuus- ja varastorakentaminen, jossa aloitukset kasvoivat peräti 35 prosenttia. Liike- ja toimistorakennustenkin aloitusmäärät kohosivat lähes neljänneksellä.

Positiivinen tilanne

Suunnittelijat ja urakoitsijat antoivat kyselyssä talonrakentamisen suhdannetilanteelle hyvän arvosanan. Rakennuttajilta heltisi arvosanaksi melko hyvä. Kohti loppuvuotta kaikki osapuolet katsovat positiivisin mielin.

”Suhdannekyselyn vastaajat olivat täysin yksimielisiä: hyväksi koettu tilanne jatkuu entisellään niin asuntotuotannossa, toimitilahankkeissa kuin korjausrakentamisessakin”, Talonrakennusteollisuuden Turun aluepäällikkö Markku Leppälehto arvioi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vasarat paukkuvat Varsinais-Suomessa myös jatkossa, vaikka rakentamisen painopisteet muuttuvat”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi