Jyväskylään rakennetaan savuton kiinteistö – vanhoissa asunnoissa osa asukkaista saa polttaa parvekkeella ja toiset eivät

Uusia asumisoikeusasuntoja rakennetaan järvimaisemiin Jyväskylän Äijälänrantaan. TA-Yhtiöt on siirtymässä savuttomiin kiinteistöihin. Osa asukkaista joutuu polttamaan kadulla. Asukkaat myös ilmiantavat toisiaan.

Jyväskylän Äijälänrannan aluekuva. Rakennettava Ansaritie 1 väreillä korostettuna. Kuva: Arkkitehtipalvelu Oy

Jyväskylän Äijälänrantaan, Jyväsjärven maisemiin on rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja. TA-Yhtiöihin kuuluva TA-Asumisoikeus rakennuttaa osoitteeseen Ansaritie 1 seitsemänkerroksisen kerrostalon, johon tulee 33 asumisoikeusasuntoa.

Taloon valmistuu erilaisia asuntotyyppejä 43,5 neliön kaksioista 70,5 neliöön kolmioihin. Osasta asunnoista avautuvat järvimaisemat Jyväsjärvelle. Piha-alueella on leikki- ja oleskelualueet sekä paikoitusalue autoille. Osa autopaikoista sijaitsee erillisellä paikoitusalueella.

Asuntojen arvioitu valmistumisajankohta on 31.3.2020. Rakennuskohteen urakoitsijana toimii YIT ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtipalvelu.

Savuttomuusehto yleistyy

Ansaritie 1 on savuton kiinteistö. TA-Yhtiöiden kiinteistöt muuttuvat vähitellen savuttomiksi, sillä moni asiakas on toivonut täysin savutonta kiinteistöä. Konsernin uudet vuokra- ja asumisoikeuskiinteistöt tulevat jatkossa olemaan heti valmistuessaan täysin savuttomia.

Savuttomuus tarkoittaa sitä, että tupakointi on kiellettyä koko kiinteistössä, sen huoneistoissa, parvekkeilla, piha-alueilla ja yhteisissä tiloissa lukuun ottamatta mahdollista erikseen merkittyä tupakointipaikkaa. Myös sähkötupakan käyttö on kiellettyä.

Savuttomuusehto on käytössä maaliskuun puolivälissä 2018 ja sen jälkeen myyntiin tulleiden uudiskohteiden asumisoikeus- ja vuokrasopimuksissa. 1.1.2019 alkaen myös vanhojen asumisoikeuskohteiden uusissa sopimuksissa on ehto, jossa asukas sitoutuu olemaan tupakoimatta kaikissa kiinteistön sisä- ja ulkotiloissa. Vanhojen vuokrakohteiden osalta savuttomuusehtoa ei TA-Yhtiöissä toistaiseksi oteta käyttöön.

Havainnekuva Ansaritie 1 -kerrostalosta. Kuva: Arkkitehtipalvelu Oy

Toiset saavat polttaa, toiset eivät

TA-Yhtiöiden nettisivuilla todetaan, että tällä hetkellä osassa sen kiinteistöjä on tilanne, jossa toiset asukkaat saavat polttaa parvekkeella ja toiset eivät.

Parveketupakoinnin kieltävä ehto on kaikissa 1.1.2019 tai sen jälkeen alkaneissa asumisoikeussopimuksissa. Jos asukkaan sopimus on alkanut tätä ennen, ei hänen sopimuksessaan kielletä tupakointia parvekkeella.

Osa joutuu polttamaan kadulla

Savuttomissa kiinteistöissä tupakointi on sallittua kiinteistön alueella vain, jos siellä on erikseen merkitty tupakointipaikka, josta tupakanhaju ei kantaudu huoneistoihin. Kaikkien TA-Yhtiöiden kiinteistöjen alueella ei ole tällaista paikkaa, joten silloin asukkaiden tulee tupakoida tontin rajojen ulkopuolella.

Tupakointikielto ei koske muiden kiinteistönomistajien kanssa yhteisesti omistettuja alueita ja tiloja, kuten kansipihoja ja pysäköintialueita ellei sen soveltamisesta ole päätetty yhdessä muiden alueen omistajien kanssa.

Jos asiakas rikkoo sopimuksen ehtoja, se voi pahimmillaan johtaa sopimuksen päättämiseen. Valvonta tapahtuu muilta asiakkailta saatujen ilmoitusten kautta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jyväskylään rakennetaan savuton kiinteistö – vanhoissa asunnoissa osa asukkaista saa polttaa parvekkeella ja toiset eivät”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi