Kokeile kuukausi maksutta

RT:n kysely: Sijoittajakysyntä tukee hidastuvaa asuntotuotantoa

Rakennusliikkeiden suunnitelmat asuntotuotannon aloitusmääristä ovat kasvaneet kevääseen verrattuna. Rakennusteollisuus RT:n asuntotuotantokysely osoittaa, että asuntorakentaminen on jäähtymässä muttei hyytymässä.

Rakennusliikkeiden suunnitelmat asuntotuotannon aloitusmääristä ovat kasvaneet kevääseen verrattuna. Rakennusteollisuus RT:n asuntotuotantokysely osoittaa, että asuntorakentaminen on jäähtymässä muttei hyytymässä.

Suunniteltujen asuntoaloitusten määrä kasvoi kesäkuun kyselyssä tuhannella asunnolla verrattuna edelliseen, maaliskuussa tehtyyn kyselyyn. Syynä on sijoittajakysyntä, joka näyttää kyselyn perusteella selvästi ennakoitua vahvemmalta ja korkealta myös aiempien vuosien toteutumaan nähden. Sen sijaan yksityishenkilöille suunnattujen kohteiden määrä pienenee edelleen.

Rakennusteollisuus RT:n jäsenyritykset ennakoivat aloittavansa kuluvana vuonna kaikkiaan noin 15600 asunnon rakentamisen. Näistä 8900 on omaa perustajaurakointia eli yksityisille henkilöille suunnattuja omistusasuntoja ja 6700 on sijoittajille eli käytännössä vuokrakäyttöön suunnattuja asuntoja.

Uusien valmiiden myynnissä olevien asuntojen määrä on nousussa. Toukokuussa uusia asuntoja oli myynnissä 7055. Maaliskuun kyselytuloksiin verrattuna valmistuneiden osuus myynnissä olevista asunnoista nousi 16 prosenttiin eli yhteensä 1124 kappaleeseen. Kappalemäärä edustaa keskimääräistä lukemaa, sillä vuodesta 2006 lähtien keskiarvo on 1195.

”Asuntotuotanto vähenee viime vuosien huippulukemista. Rakennusliikkeiden ennakoima tuotantomäärä tukee käsitystä siitä, että hidastuminen on maltillista ja suuntaa kohti normaalia tasoa”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo tiedotteessa.

”Suuret vuokra-asuntoihin panostavat asuntosijoittajat näyttävät lisäävän investointejaan, kun omistusasuntojen kysyntä vaimenee. Kiinteistöt säilyvät edelleen houkuttelevina sijoituskohteina. Osalla sijoittajista epävarmuutta lisäävät kuitenkin taloyhtiölainojen ja ulkomaisten rahastojen kiinteistösijoitusten verotuskohteluun kaavaillut muutokset.”

RT:n ennuste koko kuluvan vuoden asuntotuotannosta on 39000 aloitusta vuodessa, kun viime vuonna aloitettiin 46200 asuntoa.

RT:n mukaan asuntomarkkinoiden yleiskuva on tällä hetkellä etupäässä positiivinen. Kesäkuukausien lupamäärillä tulee olemaan ratkaiseva merkitys rakentamisen tasoon. Kuluttajien epäluottamus Suomen talouteen on voimistunut viime aikoina. Korkotaso näyttää säilyvän matalana vielä pidemmän aikaa. Työllisyys ja kuluttajien ostovoima kasvavat tänä vuonna.

Epävarmuus kysynnästä ja kannattavuudesta nousi kuitenkin eniten rakennusliikkeiden tuotantoa haittaavaksi tekijäksi. Samaan aikaa tuotantoa rajoittavat edelleen tonttipula, tonttikustannukset ja rakentamisen kustannukset.

Kaupungistuminen näkyy myös RT:n kyselyssä. Suurimpien kasvukeskusten osuus tuotannosta on lähes 80 prosenttia. Helsingin seudun osuus tuotannosta jatkoi nousuaan nyt jo 47 prosenttiin.

Rakennusteollisuus RT toteuttaa asuntotuotantokyselyn kolme kertaa vuodessa. Siihen osallistuvat Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyritykset, joiden joukossa on suurimpien asuntorakentajien lisäksi myös useita pienempiä toimijoita. Kyselyn ulkopuolelle jäävät yleishyödyllisten yhteisöjen rakennuttama vapaarahoitteinen omistusasuntotuotanto ja tuettu vuokra-asuntotuotanto sekä muiden kuin Talonrakennusteollisuuden jäsenten asuntotuotanto.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT:n kysely: Sijoittajakysyntä tukee hidastuvaa asuntotuotantoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat