Kokeile kuukausi maksutta

Verottaja iski omakotitalotyömaille – ”Valitettavasti kaikki kotitaloudet eivät tiedosta velvoitteittaan”

Verohallinto teki kesäkuun alussa valvontakäyntejä 52 omakotitalotyömaalle ympäri Suomea. Valvontaa tehtiin uudisrakennusalueilla, joissa oli käynnissä useampia työmaita samanaikaisesti.

 

Verohallinnon tiedotteen mukaan valvontakäynnit tehtiin yhteistyössä Aluehallintoviraston tilaajavastuutarkastajien kanssa, jotka valvoivat oman toimivaltansa puitteissa.

Verohallinnon osalta valvontakäyntien tarkoituksena oli ohjata ja valvoa rakennuttajana toimivia kotitalouksia tai yrityksiä palkan- ja työkorvauksen maksuun liittyvien velvoitteiden hoitamisessa. Tämän vuoden alusta palkkatiedot on pitänyt ilmoittaa tulorekisteriin.

Pääosassa valvontakäyntejä ei havaittu puutteita. Valvonnassa havaittiin kuitenkin jonkin verran jatkoselvittelyä vaativia asioita, esimerkiksi Uudellamaalla joka toisella valvotulla työmaalla havaittiin selvitettäviä asioita. Valvontakäynneillä tavattiin muun muassa työntekijöitä, joista ei ollut annettu palkkatietoilmoitusta tulorekisteriin. Työmailla oli sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä, joilla on alustavien selvitysten mukaan verotukseen liittyvien velvollisuuksien laiminlyöntejä.

Maksajallakin on velvollisuuksia

Kotitalouksilla on velvollisuus tarkistaa ennen laskun maksamista, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Tarkistamisen voi tehdä yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä osoitteesta ytj.fi. Mikäli laskuttava yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, tiedot pitää ilmoittaa tulorekisteriin. Mikäli yrityksen työstä laskuttama työkorvauksen määrä ylittää 1500 euroa kalenterivuoden aikana, tulee kotitalouden tehdä myös ennakonpidätys.

”Valitettavasti kaikki kotitaloudet eivät tiedosta velvoitteittaan maksajana. Mikäli velvoite on laiminlyöty eikä summaa saada perittyä laskuttaneelta yritykseltä, kotitaloudelle saattaa seurata ennakoimaton kustannus maksuunpanon myötä”, ylitarkastaja Tommi Lehtinen kertoo Verohallinnon tiedotteessa.

Rakennusalalla on harmaan talouden torjuntaan liittyviä velvoitteita, kuten veronumero sekä työntekijä- ja urakkatietojen ilmoittaminen Verohallintoon. Omakotitalorakentamisen osalta lainsäädännössä on erikseen säännökset, mikäli rakennuttajana toimii yksityishenkilö, jonka omaan käyttöön omakotitalo tulee.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Verottaja iski omakotitalotyömaille – ”Valitettavasti kaikki kotitaloudet eivät tiedosta velvoitteittaan””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat