Kokeile kuukausi maksutta

Työturvallisuusrikoksista tuomitaan jopa satojen tuhansien eurojen yhteisösakkoja – johtajien laiminlyönnit tutkitaan aiempaa tarkemmin

Työturvallisuuteen liittyvissä rikossyytteissä vaaditaan yhä useammin suuria yhteisösakkoja. Aluehallintovirasto ja poliisi tutkivat aiempaa tarkemmin yritysten ylimpien johtajien mahdolliset laiminlyönnit.

Yhteisösakko on tyypillisesti työturvallisuusrikoksen yhteydessä yritykselle tuomittava seuraamus. Työturvallisuusrikoksiin erikoistuneen asianajaja Toni  Sortin arvion mukaan noin 90 prosenttia yhteisösakoista tuomitaan työturvallisuusrikoksen seuraamuksena. Asiasta kerrotaan myös Yhteisövastuu, turvallisuus ja työturvallisuusrikos muuttuvan työelämän ja lainsäädännön käytännöissä -loppuraportissa.

Yhteisösakko voidaan määrätä, jos yrityksessä ole noudatettu riittävää huolellisuutta ja varovaisuutta työturvallisuusrikoksen ehkäisemiseksi. Tuomion voi saada myös yrityksen hallitus, toimitusjohtaja tai muuhun johtoon kuuluva.

Yritykselle tuomittavan yhteisösakon määrä voi vaihdella vajaasta tuhannesta eurosta 850 000 euroon riippuen laiminlyönnin laadusta ja laajuudesta sekä yrityksen taloudellisesta asemasta.

Tiettävästi Suomen suurin yhteisösakko on ollut 500 000 euroa ja se tuomittiin ympäristörikoksesta Neste oyj:lle.

Syyttäjien pörssiyhtiöille vaatimat yhteisösakkovaatimukset ovat 2000-luvulla vaihdelleet 50 000 ja 100 000 euron välillä. Pieniin ja keskisuuriin yrityksiin kohdistuneet vaatimukset ovat vaihdelleet noin 5 000 – 30 000 euron välillä.

Suurin työturvallisuusrikoksesta tuomittu yhteisösakko, 180 000 euroa, tuomittiin rakennusalan yritykselle Kampin pysäköintihallin rakennustöissä tapahtuneesta turmasta. Korkein oikeuden päätös on vuodelta 2014.

Ratkaisun jälkeen vaatimukset ovat lähteneet selkeästi määrälliseen kasvuun. Samoin yhtiön ylimmän johdon toiminta ja tietoisuus on otettu enemmän AVI:n ja poliisin suurennuslasin alle.

Sortin arvion mukaan useista vireille tulleista oikeudenkäynneistä on ollut havaittavissa, että vaadittavat yhteisösakon määrät ovat nousseet merkittävästi erityisesti isojen yhtiöiden tapauksissa. Myös keskisuurten yritysten kannattaa varautua aiempaa selkeästi suurempiin vaatimuksiin. Lisäksi tarkemman tarkastelun alla ovat johdon toimnta ja investoinnit.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työturvallisuusrikoksista tuomitaan jopa satojen tuhansien eurojen yhteisösakkoja – johtajien laiminlyönnit tutkitaan aiempaa tarkemmin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat